Ogród - Babopielka czyli Bożeny
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Babopielka
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Bożenko - śliczne są te schodki. Masz u siebie sporo fajnych zakątków. Może jeszcze zadziwisz nas czymś? 
Mam do ciebie pytanko. Jak nazywa się ta roślinka

U nas pełno rośnie tego w przydrożnych rowach. Jesienią m nawet ukopał kilka sztuk i wsadziliśmy to coś w ogrodzie. Szybko to rośnie? Bo ja mam straszne maleństwa.

Mam do ciebie pytanko. Jak nazywa się ta roślinka

U nas pełno rośnie tego w przydrożnych rowach. Jesienią m nawet ukopał kilka sztuk i wsadziliśmy to coś w ogrodzie. Szybko to rośnie? Bo ja mam straszne maleństwa.
- Babopielka
- Babopielka
- Babopielka
- Babopielka
- bogusia177
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bożenko, a jaką magnolię kupiłaś? Moje już opatulone i zastanawiam się, czy nie za wcześnie?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A myślisz, że ja to tych latek mam mniej?! Zeszyt sobie kupiłam i zapisuję, zupełnie jak w szkole. Moja córka ma niezły ubaw!Babopielka pisze:No to przypomnij się tak troszkę bliżej tych cieplejszych dni bo ja już mam troszkę latek i pamięć trochę krótszą niż dawniej![]()
![]()
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
o znalazłam w internecie cos takiego:
"Jednym z zalecanych rozwiązań profilaktycznych jest unikanie sadzenia świerków w pobliżu modrzewi. Zalecane jest przeprowadzenie wczesną wiosną, przed pękaniem pąków, oprysku pędów modrzewia preparatami zawierającymi oleje parafinowe. Ma to na celu zwalczenie zimujących larw.
W późniejszym okresie zimowym można zastosować opryski środkami Promanal 60 EC (2%) lub Fastac 10 EC (0,15%).
Jeżeli ma Pani modrzewie prawdopodobieństwo zarażenia od świerków jest bardzo wysokie. Pproszę sprawdzić u sąsiadów, bo nawet udane opryski nie zabezpieczą Pani drzew przed zarażeniem wtórnym, ponieważ dorosłe owady potrafiące latać bardzo szybko potrafią zasiedlić duży teren."
"Najskuteczniejsza metoda na pozbycie się ochojnika świerkowego to kilkukrotny oprysk środkiem owadobójczym (decis ew. actelic) w ładne słoneczne dni poprzedzające pękanie łusek okrywających pąki oraz po tym jak łuski już pękną."
"Jednym z zalecanych rozwiązań profilaktycznych jest unikanie sadzenia świerków w pobliżu modrzewi. Zalecane jest przeprowadzenie wczesną wiosną, przed pękaniem pąków, oprysku pędów modrzewia preparatami zawierającymi oleje parafinowe. Ma to na celu zwalczenie zimujących larw.
W późniejszym okresie zimowym można zastosować opryski środkami Promanal 60 EC (2%) lub Fastac 10 EC (0,15%).
Jeżeli ma Pani modrzewie prawdopodobieństwo zarażenia od świerków jest bardzo wysokie. Pproszę sprawdzić u sąsiadów, bo nawet udane opryski nie zabezpieczą Pani drzew przed zarażeniem wtórnym, ponieważ dorosłe owady potrafiące latać bardzo szybko potrafią zasiedlić duży teren."
"Najskuteczniejsza metoda na pozbycie się ochojnika świerkowego to kilkukrotny oprysk środkiem owadobójczym (decis ew. actelic) w ładne słoneczne dni poprzedzające pękanie łusek okrywających pąki oraz po tym jak łuski już pękną."