Halinko, też chciałabym mieć taki problem, ale mi nie powschodziła, podła, a siałam dwa razy. Pokłada się, bo słabe z braku słońca siewki mają krzywicę, może na dokładkę zbyt gęsto posiana. Ja bym teraz popikowała w odstępach 3-4cm. Jak głęboko? Miejsce, skąd wyrastać będzie szczypiorek ma być tuż przy ziemi, raczej płycej niż za głęboko. Lepiej by można było ocenić gdyby było zdjęcie ze zbliżeniem. Znasz nazwę tej trawki? Powodzenia.
Moje endorfiny w kolorach tęczy
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje endorfiny w kolorach tęczy
Kasiu, dziękuję za obiecane odwiedzinki. Spaceruj do woli. Myślę, że lada dzień ukwiecą się te rabatki, żeby było Ci przyjemnie i żebyś częściej tu zaglądała
Halinko, też chciałabym mieć taki problem, ale mi nie powschodziła, podła, a siałam dwa razy. Pokłada się, bo słabe z braku słońca siewki mają krzywicę, może na dokładkę zbyt gęsto posiana. Ja bym teraz popikowała w odstępach 3-4cm. Jak głęboko? Miejsce, skąd wyrastać będzie szczypiorek ma być tuż przy ziemi, raczej płycej niż za głęboko. Lepiej by można było ocenić gdyby było zdjęcie ze zbliżeniem. Znasz nazwę tej trawki? Powodzenia.
-
halinowska
- 200p

- Od: 16 wrz 2010, o 23:37
Dziękuję Kochana - nazwy nie znam, ale jutro poszukam w necie zdjęcia i spróbuję Ci pokazać. Dobrej nocki.
-
halinowska
- 200p

Wandziu! Obiecałam Ci, że postaram się znaleźć w sieci zdjęcie mojej trawy. Dostałam ją w ubiegłym roku od Janusza Drozda, a to jest zdjęcie z jego wątku sprzedażowego.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=602
Prawda, że piękna? Mnie niestety nie udało się wyhodować takiej piękności, bo nie stworzyłam jej odpowiednich warunków (posadziłam ją za różami, które miały być rabatowe, a wyrosły na ponad metr, więc moja biedna trawka nie zakwitła, ale w tym roku, to ona będzie królową pierwszego planu, bo mimo, że tak bardzo ukryta, pięknie urosła i wybarwiła się.
Widzę, że chyba wiosna całkowicie Cię pochłonęła. Halina.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=602
Prawda, że piękna? Mnie niestety nie udało się wyhodować takiej piękności, bo nie stworzyłam jej odpowiednich warunków (posadziłam ją za różami, które miały być rabatowe, a wyrosły na ponad metr, więc moja biedna trawka nie zakwitła, ale w tym roku, to ona będzie królową pierwszego planu, bo mimo, że tak bardzo ukryta, pięknie urosła i wybarwiła się.
Widzę, że chyba wiosna całkowicie Cię pochłonęła. Halina.
- badzia

- Kontakt:
Halinko,piękna bardzo. Jaką osiąga wysokość? Może zamiast ją pikować to może lepiej będzie zrobić przerywkę. Lepiej mieć kilka silnych rośli niż dużo marnych. Nie każda trawa dobrze znosi pikowanie. Z tych wyrwanych zrób próbę na przeżycie pikowania.
-
halinowska
- 200p

Wiesz Kochana - masz rację, chociaż sama pewnie nie wpadłabym na ten pomysł, bo w ubiegłym roku wzeszły mi 3 szt i rzeczywiście , nawet bez przerywki przesadziłam je z pojemnika do gruntu razem, w jednej kępie. Rosły bardzo ładnie dopóki nie przerosły ich róże. wtedy były kompletnie zasłonięte i myślałam, że nic z nich nie będzie, ale , jak pisałam, wyglądały bardzo ładnie, tylko nie zakwitły. Co do wysokości, to u mnie miały ok. 80 cm, ale nie wiem, czy tak ma być, czy to z powodu trudnych warunków. Tak, czy inaczej w tym roku o nie zadbam i istotnie zrobię, jak radzisz. Jeśli się uda, na następny rok będą nasiona.
Jak tam wiosna u Ciebie, bo ja już chwilami nie umiem się wyprostować.
.
Jak tam wiosna u Ciebie, bo ja już chwilami nie umiem się wyprostować.
- badzia

- Kontakt:
Doczytałam o Purple Majesty, że dorasta do 150cm. Dla mnie za wysoka. Lubie trawy takie od 30cm do 80-90cm. Nie zachoruję na nią, mimo że jest bardzo ładna. Nie mogę znależć miskanta zebrinusa niskiego.
Wiosna u mnie ciut ciut zajrzała,zakwitła jednym krokusem, coś tam jeszcze (nie wiem co to jest) pokazuje pąki, hiacynty też i to wszystko. Ostatnie dni bardzo słoneczne są i tak ma być do niedzieli więc wszystko ruszy w oka mgnieniu.
Halinko, Ty nie umiesz się wyprostować a ja nie mogę, Ty się możesz tego nauczyć a ja co?
Dzisiaj pracowałam nad gwiazdnicą, która przez zimę tak urosła, że przypomina gruby filcowy koc
Całe szczęście, że tylko na jednej rabacie 
Wiosna u mnie ciut ciut zajrzała,zakwitła jednym krokusem, coś tam jeszcze (nie wiem co to jest) pokazuje pąki, hiacynty też i to wszystko. Ostatnie dni bardzo słoneczne są i tak ma być do niedzieli więc wszystko ruszy w oka mgnieniu.
Halinko, Ty nie umiesz się wyprostować a ja nie mogę, Ty się możesz tego nauczyć a ja co?
- labka1

- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dam Ci tej trawy..tylko wolno rośnie małpa..
Będę jeszcze ją siać.. bo wysiałam tylko na próbe...więc spoko..tylko cierpliwie poczekaj.. Ryż tez Ci obiecałam ..przecież..
Będę jeszcze ją siać.. bo wysiałam tylko na próbe...więc spoko..tylko cierpliwie poczekaj.. Ryż tez Ci obiecałam ..przecież..
- badzia

- Kontakt:
Dzięki,dobra duszo
. Trawy ..., śliczne rośliny, barwne niczym kwiaty i pięknie się wszędzie wtapiają, chyba w każdą kompozycję. Mentalnie energetyzuję Twoje zdobycze, niech pięknie kiełkują i wzrastają w krzepę.
Wczoraj wysiałam trochę takich tam, dzisiaj wrzucę troszkę aksamitek na wcześniejsze kwitnienie i nagietka karłowego. Druga tura pójdzie do gruntu. Roboty teraz co nie miara, nie wiadomo o co najpierw ręce zaczepić.
Wczoraj wysiałam trochę takich tam, dzisiaj wrzucę troszkę aksamitek na wcześniejsze kwitnienie i nagietka karłowego. Druga tura pójdzie do gruntu. Roboty teraz co nie miara, nie wiadomo o co najpierw ręce zaczepić.
- Kasiula17

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
U mnie w ogrodzie pierwsze przesadzanie a i tak nie wiem co i gdzie
Wysiewaj bo to wielka radość jak rosną z własnego chowu, też to uwielbiam.
Wysiewaj bo to wielka radość jak rosną z własnego chowu, też to uwielbiam.
- badzia

- Kontakt:
Kasiu, co przesadzasz tak wcześnie? I ja przesadzałam dwa tygodnie temu jeden krzew, jukę i kilka bylinek,ale to była konieczność,teraz tylko patrzę co z tego będzie.
Nasionka wysiewam,wysiewam,ale tylko po kilka sztuk,globalny wysiew w kwietniu i w maju.
Dzisiaj obcinałam róże, zostały mi jeszcze trzy pnące. Jestem podrapana niczym kocur w marcu.
Nasionka wysiewam,wysiewam,ale tylko po kilka sztuk,globalny wysiew w kwietniu i w maju.
Dzisiaj obcinałam róże, zostały mi jeszcze trzy pnące. Jestem podrapana niczym kocur w marcu.
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Wandziu witam
Nie za wcześnie na cięcie róż???? czy u Ciebie kwitnie już forsycja ??
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- badzia

- Kontakt:
Witaj Tereniu. Nie wiem czy kwitnie gdzieś forsycja, a ja jej nie mam. Czy za wcześnie
? Miały już spore pączki w górnych częściach łodygi, chyba nie było co czekać. Jutro się rozejrzę jak mają się forsycje.
Tereniu, będę likwidować jedną pnącą różę, bo rośnie za blisko glicynii i jedna drugiej przeszkadza. To jest taka sama róża, z której chciałaś badylka. Ma małe korzenie, bo to młody egzemplarz. Chcesz ją?
Tereniu, będę likwidować jedną pnącą różę, bo rośnie za blisko glicynii i jedna drugiej przeszkadza. To jest taka sama róża, z której chciałaś badylka. Ma małe korzenie, bo to młody egzemplarz. Chcesz ją?
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Wando witam ponownie
Jesteś kochana że o mnie pamiętasz i o moich chciejstwach
Pewnie że chcę bo lepiej z korzonkami jak patyczek różyczki
jest jeden problem ja jestem u córci na Jersey - wracam dopiero 23 - a kiedy Ty ją będziesz wykopywać ??? mogłabyś ją przetrzymać z tydzień jeszcze ???? bo mąż to mi nie wsadzi - nie będzie wiedział jak i gdzie 
napisz mi na PW - ile i na jakie konto przesłać pieniążki - chyba że coś w zamian u mnie wypatrzysz
Bardzo gorąco pozdrawiam i już się cieszę jak dziecko

Pewnie że chcę bo lepiej z korzonkami jak patyczek różyczki
napisz mi na PW - ile i na jakie konto przesłać pieniążki - chyba że coś w zamian u mnie wypatrzysz
Bardzo gorąco pozdrawiam i już się cieszę jak dziecko
-
halinowska
- 200p

Wandziu - jak tak popracujemy jeszcze ze 2 tygodnie, to i będziemy umiały i mogły się wyprostować
. Dopiero u Ciebie dowiedziałam się, ze to świństwo, które opanowało moje 2 rabaty, to gwiazdnica. Też mam z nią problem, a przywlokłam ją chyba z jakąś ziemią.
Co do obcinania róż, przyznam, że robię tak, jak mówi Terenia, obcinam w czasie kwitnienia forsycji, ale tym razem już mocno przebieram nóżkami, bo forsycje jeszcze mają daleko do kwitnienia, a róże już rozwijają pąki liściowe i aż żal będzie wyrzucać takie duże i rozwijające się patyki.
U mnie już zaczęły się prace ogrodowe tak na poważnie. Przyszły zamówione drzewka owocowe, róże, byliny. Dzisiaj cały dzień sadziłam, przesadzałam, a jutro od wczesnego rana c.d. Oj, jak lubię to robić!. Buziaki - Halina.
Co do obcinania róż, przyznam, że robię tak, jak mówi Terenia, obcinam w czasie kwitnienia forsycji, ale tym razem już mocno przebieram nóżkami, bo forsycje jeszcze mają daleko do kwitnienia, a róże już rozwijają pąki liściowe i aż żal będzie wyrzucać takie duże i rozwijające się patyki.
U mnie już zaczęły się prace ogrodowe tak na poważnie. Przyszły zamówione drzewka owocowe, róże, byliny. Dzisiaj cały dzień sadziłam, przesadzałam, a jutro od wczesnego rana c.d. Oj, jak lubię to robić!. Buziaki - Halina.
- badzia

- Kontakt:
Tereniu,
Halinko,co do gwiazdnicy to pocieszę Cię trochę jeśli powiem,że rośnie ona tam gdzie ziemia żyzna, próchniczna, trzymająca wilgoć. Zatem ciesz się, że masz taką glebę. Poza tym jest to cenne zioło do stosowania zewnętrznego i wewnętrznego. Zatem ciesz się po raz drugi,że możesz sobie goić rany, choroby skóry, reumatyczne mając lekarstwa do syta. Jej potencjał ekspansywności jest wprost proporcjonalny do siły jej oddziaływania na organizm. Pokochaj ją, likwiduj z szacunkiem, nie przeklinaj jej. Rób sobie z niej maseczki, dodawaj napar do kąpieli, obmywań, pij napar rano i wieczorem, nasusz na zimę.
Dlatego obcięłam róże, bo się zaczęły rozwijać listki. Nie chcę żeby wydawały cenną energię na zbędne gałęzie. Jeszcze ich całkowicie nie odkryłam,w razie czego znów przyrzucę. Twoje wielkie prace ogrodowe ... no no, ruszyłaś z kopyta, szkoda tylko,że nie mogę tego podglądać, ale kibicuję Ci zawzięcie.
Jako że to marzec jeszcze i szarzyzna w ogrodzie to wspomnę kolory minionego lata, tym samym zamknę tamten sezon.

To tyle, jutro będą wiosenne.
Halinko,co do gwiazdnicy to pocieszę Cię trochę jeśli powiem,że rośnie ona tam gdzie ziemia żyzna, próchniczna, trzymająca wilgoć. Zatem ciesz się, że masz taką glebę. Poza tym jest to cenne zioło do stosowania zewnętrznego i wewnętrznego. Zatem ciesz się po raz drugi,że możesz sobie goić rany, choroby skóry, reumatyczne mając lekarstwa do syta. Jej potencjał ekspansywności jest wprost proporcjonalny do siły jej oddziaływania na organizm. Pokochaj ją, likwiduj z szacunkiem, nie przeklinaj jej. Rób sobie z niej maseczki, dodawaj napar do kąpieli, obmywań, pij napar rano i wieczorem, nasusz na zimę.
Dlatego obcięłam róże, bo się zaczęły rozwijać listki. Nie chcę żeby wydawały cenną energię na zbędne gałęzie. Jeszcze ich całkowicie nie odkryłam,w razie czego znów przyrzucę. Twoje wielkie prace ogrodowe ... no no, ruszyłaś z kopyta, szkoda tylko,że nie mogę tego podglądać, ale kibicuję Ci zawzięcie.
Jako że to marzec jeszcze i szarzyzna w ogrodzie to wspomnę kolory minionego lata, tym samym zamknę tamten sezon.

To tyle, jutro będą wiosenne.