Rozmnażanie róż przez ukorzenianie pędów
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Metody rozmnażania róż
Co to znaczy zrobiona 26.01? Rozumiem że zdjęcie.
Kiedy wsadziłeś patyczek? W jakiej temp trzymałeś doniczkę?
Kiedy wsadziłeś patyczek? W jakiej temp trzymałeś doniczkę?
Pozdrawiam. Sławka
Sadzonka zrobiona 26.01.13. Zdjęcie, 18.02. Temperatura pokojowa,pod świetlówką,światło
ok. 12 godzin dziennie.Jak na razie, przeżyła podglądanie.
ok. 12 godzin dziennie.Jak na razie, przeżyła podglądanie.
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i jak patrzę na ten mały korzonek wyłażący z doniczki to znów się nakręcam, żeby ponowić próbę z ukorzenianiem. Czy te patyki są w krążkach torfowych?. Zastanawiam się dlaczego na filmach na youtube kaleczą patyczki, czy po to aby większą powierzchnię obkleić ukorzeniaczem?.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Czasem korzenie tworzą się z warstwy pod korą, uszkodzenie kory ułatwia rozwój korzeni.
Robiłem długie nacięcia,przy sadzonkach winorośli.Korzonki wyrastały na całej długości
uszkodzenia.
Nie wiem,od czego zależy,czy korzonek wyrośnie z kory, czy z kallusa.Może to właściwość
odmiany.Baron Girod,u mnie wypuszczał korzenie z kallusa.
Robiłem długie nacięcia,przy sadzonkach winorośli.Korzonki wyrastały na całej długości
uszkodzenia.
Nie wiem,od czego zależy,czy korzonek wyrośnie z kory, czy z kallusa.Może to właściwość
odmiany.Baron Girod,u mnie wypuszczał korzenie z kallusa.
Dzien dobry, zafascynowalo mnie to zajecie. Stara roza ktora mi sie podoba rosnie w zakupionym ogrodku i moze kiedys wyzionac ducha. W tej sytuacji sprobuje rozmnozyc ta roze.
Zrobilem to teraz na wiosne po przycieciu krzewu, nie wiem czy to dobry czas?
15 kwietnia przycialem (puszczajace pedy i malutkie listki) patyczki na wysokosc ok. 12 cm, na dole skosnie na wysokosc 2 cm. Zamoczylem w ukorzeniaczu i wsunalem do odpowiedniej ziemi.
Wyglada to dzisiaj tak jak na zalaczonych obrazkach. Prosze o wypowiedz w tym temacie doswiadczonych forumowiczow co do czasu, temperatury i metody. Z gory dziekuje za kilka wypowiedzi

Zrobilem to teraz na wiosne po przycieciu krzewu, nie wiem czy to dobry czas?
15 kwietnia przycialem (puszczajace pedy i malutkie listki) patyczki na wysokosc ok. 12 cm, na dole skosnie na wysokosc 2 cm. Zamoczylem w ukorzeniaczu i wsunalem do odpowiedniej ziemi.
Wyglada to dzisiaj tak jak na zalaczonych obrazkach. Prosze o wypowiedz w tym temacie doswiadczonych forumowiczow co do czasu, temperatury i metody. Z gory dziekuje za kilka wypowiedzi

Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
czy ktoś zna taki sposób http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/0,125018, ... Id=1013840
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Nie uważam się za specjalnie doświadczoną ale dobrze to wyglada, AlphaxWyglada to dzisiaj tak jak na załączonych obrazkach. Proszę o wypowiedz w tym temacie doświadczonych forumowiczów co do czasu, temperatury i metody. Z gory dziekuje za kilka wypowiedzi![]()

Piotr=) widziałam to gdzieś ale nie próbowałam. Nie bardzo sobie wyobrażam to oskubywanie pędu róży z wybijających ziemniaczanych kiełków. Przecież taki kartofel ma niesłychany power

To interesujace Piotr=)
gdyby sie nie udalo to wyprobuje.
Dzięki Beata za rady, naturalnie cieplo poteguje wzrost tkanek. Doniczki z patyczkami wietrze oczywiscie, zdejmujac na dluzsza czesc dnia szklane klosze.
Ponadto miedzy ziemia a kloszem jest szczelina ktora widac na zdjeciu, przed zrobieniem ostatniego zdjecia musialo byc troche cieplej.

Dzięki Beata za rady, naturalnie cieplo poteguje wzrost tkanek. Doniczki z patyczkami wietrze oczywiscie, zdejmujac na dluzsza czesc dnia szklane klosze.
Ponadto miedzy ziemia a kloszem jest szczelina ktora widac na zdjeciu, przed zrobieniem ostatniego zdjecia musialo byc troche cieplej.
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Witajcie, korci mnie, żeby zadać jedno pytanie. Tylko proszę nie gwizdać ani nie tupać.

Przycinałam dzisiaj róże i pomyślałam: a gdyby tak, taki ładny fragment włożyć po prostu do słoika z wodą? Żadnych szans na wypuszczenie korzonków?
Przyznajcie się, próbował ktoś?

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Nie próbowałam, ale chyba raczej nic z tego nie będzie. Róże się okulizuje, rozmnaża z łodyg zdrewniałych ale w wodzie chyba nie.Różne badyle ukorzeniałam w wodzie ale róż nie. Moje za to okulizowane pięknie wybijają oczka.
Barbara2000 czy mogłabyś mi wskazać swój post gdzie opisujesz szczepienie na caninie - kiedy i jak. Chcę zaszczepić gdzieś na wysokości 1,5m, żeby była pienna. Mam wyprowadzony dość wysoki zielony pęd, jeszcze go nie przycięłam, ale on chyba jeszcze nie jest odpowiedniej grubości do zaszczepienia, u góru tam gdzie go przytnę ma mieć grubość ołówka, prawda? jakoś tak zapamiętałam. Nie wiem, czy szczepienie będzie w tym roku możliwe, bo nie wiek kiedy można to zrobić.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Jeszcze jest czas, szczepić będziemy w czerwcu. Zajrzyj do wątku "szczepienie róż piennych" Wspólnymi siłami jest opisane co gdzie i jak. Ale jakbyś miała jeszcze jakieś szczegółowe pytania to pytaj śmiało. Pisać mogę, gorzej ze zdjęciami. Z moich wcześniejszych róż podczas ubiegłej zimy praktycznie wszystko zmarzło. Za to tegoroczna była łaskawa i będę miała mnóstwo róż ale tylko zwykłe i pnące bo miałam tylko multiflorę. Ona się na pienne nie nadaje.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Mnie udało się ukorzenić pnącą różę-Flammentanz-.W tej chwili ma ok. 0,70cm wysokości, czy zakwitnie? zobaczę?
Na wiosnę 2012 odgięłam długi odrost, przymocowałam i obsypałam ziemią oraz obciążyłam polnym kamieniem.Z ziemi
wystawał 10 cm kawałek róży.
Na wiosnę 2012 odgięłam długi odrost, przymocowałam i obsypałam ziemią oraz obciążyłam polnym kamieniem.Z ziemi
wystawał 10 cm kawałek róży.

Pozdrawiam Ewa
Barbara2000 bardzo Ci dziękuję, coś nie mogłam znaleźć, a tu cały wątek
. Zaraz się biorę za lekturę
Będę szczepić na Rosa canina inermis, pięknie mi rośnie na niej Rosarium Uetersen i chcę drugą 'zrobić'.

Będę szczepić na Rosa canina inermis, pięknie mi rośnie na niej Rosarium Uetersen i chcę drugą 'zrobić'.