Rozmnażanie róż przez ukorzenianie pędów

ODPOWIEDZ
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Metody rozmnażania róż

Post »

Co to znaczy zrobiona 26.01? Rozumiem że zdjęcie.
Kiedy wsadziłeś patyczek? W jakiej temp trzymałeś doniczkę?
Pozdrawiam. Sławka
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sadzonka zrobiona 26.01.13. Zdjęcie, 18.02. Temperatura pokojowa,pod świetlówką,światło
ok. 12 godzin dziennie.Jak na razie, przeżyła podglądanie.
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i jak patrzę na ten mały korzonek wyłażący z doniczki to znów się nakręcam, żeby ponowić próbę z ukorzenianiem. Czy te patyki są w krążkach torfowych?. Zastanawiam się dlaczego na filmach na youtube kaleczą patyczki, czy po to aby większą powierzchnię obkleić ukorzeniaczem?.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Czasem korzenie tworzą się z warstwy pod korą, uszkodzenie kory ułatwia rozwój korzeni.
Robiłem długie nacięcia,przy sadzonkach winorośli.Korzonki wyrastały na całej długości
uszkodzenia.
Nie wiem,od czego zależy,czy korzonek wyrośnie z kory, czy z kallusa.Może to właściwość
odmiany.Baron Girod,u mnie wypuszczał korzenie z kallusa.
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Dzien dobry, zafascynowalo mnie to zajecie. Stara roza ktora mi sie podoba rosnie w zakupionym ogrodku i moze kiedys wyzionac ducha. W tej sytuacji sprobuje rozmnozyc ta roze.
Zrobilem to teraz na wiosne po przycieciu krzewu, nie wiem czy to dobry czas?
15 kwietnia przycialem (puszczajace pedy i malutkie listki) patyczki na wysokosc ok. 12 cm, na dole skosnie na wysokosc 2 cm. Zamoczylem w ukorzeniaczu i wsunalem do odpowiedniej ziemi.
Wyglada to dzisiaj tak jak na zalaczonych obrazkach. Prosze o wypowiedz w tym temacie doswiadczonych forumowiczow co do czasu, temperatury i metody. Z gory dziekuje za kilka wypowiedzi :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Wyglada to dzisiaj tak jak na załączonych obrazkach. Proszę o wypowiedz w tym temacie doświadczonych forumowiczów co do czasu, temperatury i metody. Z gory dziekuje za kilka wypowiedzi :)
Nie uważam się za specjalnie doświadczoną ale dobrze to wyglada, Alphax :D Mnie też się zdarza rozmnażać wiosną, niektóre odmiany są bardzo chętne tą porą, a dla ogrodnika to dobrze, bo zdążą się porządnie ukorzenić przed zimą. Powinieneś je wietrzyć, żeby nie złapały grzyba albo przykryć czymś dziurawym, żeby istniała cyrkulacja powietrza. Temperatura ma ogromne znaczenie. Rzymianie rozmnażali róże z sadzonek w specjalnych podgrzewanych szklarniach. Mnie osobiście zalągł się karczownik gustujący w różach i teraz próbuję ukorzenić niedobitki w podgrzewanej mnożarce, jestem pod wrażeniem, jaką różnicę robi podłoże o kilka stopni cieplejsze.

Piotr=) widziałam to gdzieś ale nie próbowałam. Nie bardzo sobie wyobrażam to oskubywanie pędu róży z wybijających ziemniaczanych kiełków. Przecież taki kartofel ma niesłychany power ;:oj
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p

Post »

To interesujace Piotr=) :D gdyby sie nie udalo to wyprobuje.

Dzięki Beata za rady, naturalnie cieplo poteguje wzrost tkanek. Doniczki z patyczkami wietrze oczywiscie, zdejmujac na dluzsza czesc dnia szklane klosze.
Ponadto miedzy ziemia a kloszem jest szczelina ktora widac na zdjeciu, przed zrobieniem ostatniego zdjecia musialo byc troche cieplej.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Witajcie, korci mnie, żeby zadać jedno pytanie. Tylko proszę nie gwizdać ani nie tupać.Obrazek
Przycinałam dzisiaj róże i pomyślałam: a gdyby tak, taki ładny fragment włożyć po prostu do słoika z wodą? Żadnych szans na wypuszczenie korzonków?
Przyznajcie się, próbował ktoś? :?
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49

Post »

Nie próbowałam, ale chyba raczej nic z tego nie będzie. Róże się okulizuje, rozmnaża z łodyg zdrewniałych ale w wodzie chyba nie.Różne badyle ukorzeniałam w wodzie ale róż nie. Moje za to okulizowane pięknie wybijają oczka.
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p

Post »

Mysle ze moja pierwsza proba sie nie powiedzie :(

Obrazek
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Barbara2000 czy mogłabyś mi wskazać swój post gdzie opisujesz szczepienie na caninie - kiedy i jak. Chcę zaszczepić gdzieś na wysokości 1,5m, żeby była pienna. Mam wyprowadzony dość wysoki zielony pęd, jeszcze go nie przycięłam, ale on chyba jeszcze nie jest odpowiedniej grubości do zaszczepienia, u góru tam gdzie go przytnę ma mieć grubość ołówka, prawda? jakoś tak zapamiętałam. Nie wiem, czy szczepienie będzie w tym roku możliwe, bo nie wiek kiedy można to zrobić.
Barbara2000
Od: 29 lip 2008, o 20:49

Post »

Jeszcze jest czas, szczepić będziemy w czerwcu. Zajrzyj do wątku "szczepienie róż piennych" Wspólnymi siłami jest opisane co gdzie i jak. Ale jakbyś miała jeszcze jakieś szczegółowe pytania to pytaj śmiało. Pisać mogę, gorzej ze zdjęciami. Z moich wcześniejszych róż podczas ubiegłej zimy praktycznie wszystko zmarzło. Za to tegoroczna była łaskawa i będę miała mnóstwo róż ale tylko zwykłe i pnące bo miałam tylko multiflorę. Ona się na pienne nie nadaje.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Mnie udało się ukorzenić pnącą różę-Flammentanz-.W tej chwili ma ok. 0,70cm wysokości, czy zakwitnie? zobaczę?
Na wiosnę 2012 odgięłam długi odrost, przymocowałam i obsypałam ziemią oraz obciążyłam polnym kamieniem.Z ziemi
wystawał 10 cm kawałek róży. :D
Pozdrawiam Ewa
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Barbara2000 bardzo Ci dziękuję, coś nie mogłam znaleźć, a tu cały wątek ;:180 . Zaraz się biorę za lekturę
Będę szczepić na Rosa canina inermis, pięknie mi rośnie na niej Rosarium Uetersen i chcę drugą 'zrobić'.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”