MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
W naturze nikt kokonów nie przenosi a pszczoły wykluwają się wtedy- kiedy potrzeba. Czyli jak wszystko kwitnie 
- sparks25
- 500p

- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podejrzewam że wymiar jest 0,8x0,8 mm ja chce zrobic cos podobnego z płyty mdf na razie kilka sztuk na próbe a na drugi rok jak wypali to wiecej.
A co do wystawiania kokonów to wystawic mozna bo nocne przymrozki nic im nie zrobia a wygryzac sie zaczna jak temperatura przez kilka dni utrzymywac sie bedzie na poziomie 15 stopni w plusie i bez przymrozków w nocy wiem z doswiadczenia.
A co do wystawiania kokonów to wystawic mozna bo nocne przymrozki nic im nie zrobia a wygryzac sie zaczna jak temperatura przez kilka dni utrzymywac sie bedzie na poziomie 15 stopni w plusie i bez przymrozków w nocy wiem z doswiadczenia.
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 mar 2009, o 16:38
taki wymiar to chyba dla roztoczy .....sparks25 pisze:Podejrzewam że wymiar jest 0,8x0,8 mm ja chce zrobic cos podobnego z płyty mdf .
z mdf raczej nie zrobisz , bo to płyta wiórowa i napuchnie po mocniejszym kontakcie z wilgocią ...
ja mam pomysł w trakcie realizacji ale na wymiar 1x1 cm , za mniejszym materiałem się rozglądam
- sparks25
- 500p

- Od: 14 lut 2010, o 22:15
Fakt strzeliłem zonka na byc 0,8x0,8 cm a płyta mdf to nie to samo co wiórowa tylko płyta pilsniowa o gestszej konsystencji niz zwykła płyta pilsniowa zastanawiam się tez czy nie uzyć moze jakis tańszych paneli podłogowych.
Według mnie wszystkie MDF-y o kant kuli rozbić. Raz że to jest badziew nie nadający się na zewnątrz , dwa to ie wiem czy do takiej chemii pszczółki chciały by się pchać .
Myślę, że jak już to deska z jakiegoś drewna liściastego pofrezowana odpowiednio byłaby dobra.
Myślę, że jak już to deska z jakiegoś drewna liściastego pofrezowana odpowiednio byłaby dobra.
- kidaa21
- 200p

- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a ja się pochwalę
buda własnoręcznie zrobiona przeze mnie
tylko płyty tzn dziury zrobił mi sąsiad
pszczoły też już są wystawione do miejsca docelowego....
buda własnoręcznie zrobiona przeze mnie pszczoły też już są wystawione do miejsca docelowego....
:)
- bodzia3012

- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Dzięki
za informacje dot. wystawienia kokonów
chyba też po niedzieli je wystawię
chyba też po niedzieli je wystawię
- Ogrodnik88

- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Czym polecacie wypełnić budkę dla trzmieli jeśli nie mam siana?
Może być sama słoma?
Może być sama słoma?
Możesz wypełnić np.mchem, suchymi liśćmi, myślę że słoma też może być.
-
grzesiek1209
- 50p

- Od: 4 cze 2013, o 08:34
Ogrodnik88 możesz podrzucić zdjęcia takiej budki ? Trudne jest jej zrobienie ? Też chciałbym coś takiego zbudować...Ogrodnik88 pisze:Czym polecacie wypełnić budkę dla trzmieli jeśli nie mam siana?
Może być sama słoma?
Z góry wielkie dzięki!
Pozdrawiam,
GP
GP
-
max333
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 4 kwie 2010, o 20:17
- Kontakt:
Tą słomę zmiękcz trochę w rękach coś w stylu ręcznego praniaOgrodnik88 pisze:Czym polecacie wypełnić budkę dla trzmieli jeśli nie mam siana?
Może być sama słoma?
Ja w zeszłym roku użyłem ''chyba'' trawy. Taka wysoka ,oczywiście sucha i trochę zmiękczona (ale NIE były to te twarde źdźbła) i suchego mchu.
Kwatera była wolna tylko w dniu kiedy domek wystawiłem ,na drugi dzień już miał lokatorkę.
-
Tomek_Os
- 500p

- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie,
Wczoraj u mnie pierwszy, strasznie zaspany trzmiel, odwiedzał kwitnące wrzośce. Całe szczęście że już otwierają się krokusy, będą miały jedzonko
W weekend domek zrobię tym puszystym zwierzakom.
Wczoraj u mnie pierwszy, strasznie zaspany trzmiel, odwiedzał kwitnące wrzośce. Całe szczęście że już otwierają się krokusy, będą miały jedzonko
W weekend domek zrobię tym puszystym zwierzakom.
- zbyszko
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 28 paź 2013, o 17:37
U mnie na kwitnącym dereniu jadalnym jest mnóstwo pszczolinek,które zamieszkują niewielką glinianą skarpę obok mojej działki.
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... YVV2mn-OTW
http://www.youtube.com/watch?v=v8SQcVtLyuE
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... YVV2mn-OTW
http://www.youtube.com/watch?v=v8SQcVtLyuE
''Mylić się jest rzeczą ludzką''-Lucius annaeus Seneca
- kidaa21
- 200p

- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
hmm a moje dzikuski jeszcze śpią...może to i dobrze bo w sobote ma być ochłodzenie, a drzewa zakwitną za jakies 2 tyg czyli lada dzien i samce zaczną wyłazić, krokusy i przebiśniegi w pełni kwitną , fiołki juz zaczeły ,a za pare dni zakwitną krokusy.
mam tylko do Was pytanie otóż chyba już 2 rok mam budki dla trzmieli i niestety pająki w nich tylko zamieszkały , mam te budy umieszczone jakies 20 cm nad ziemią może to jest błędem ??wejście ma byc skierowane w którą strone?
mam tylko do Was pytanie otóż chyba już 2 rok mam budki dla trzmieli i niestety pająki w nich tylko zamieszkały , mam te budy umieszczone jakies 20 cm nad ziemią może to jest błędem ??wejście ma byc skierowane w którą strone?
:)