Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Rzeczywiscie moze byc dylemat.Ale mimo wszystko staram sie szukac mniej agresywnych rozwiazan, np na noc przykrywalem duzym sloikiem ~4l poki nie byly odpowiednio rozrosniete.

patasko pisze:Masz strasznie silną wolęJedrzej pisze:No coz. W zeszlym roku polowe sadzonek dyniowatych zjadly mi slimaki, ale mimo to nie widzę powodu zeby zatruwac siebie i srodowisko.Ogoonek pisze:...Są tu tacy co liczą grosz za każde nasionko. Ja np. kupuję zza granicy 5 nasion jakiejś odmiany za 5?. Co zrobię gdy ślimaki zjedzą sadzonki tej odmiany?
Tak, ja właśnie do takich należę. Szanuję swoją pracę i czas, dlatego też aż mnie skręca, gdy widzę zjedzoną np. dynię. Nie zawsze jest tak, że mogę codziennie zajrzeć na działkę więc z przykrywania nici. Tak jak napisał patasko masz silną wolę i opanowanieJedrzej pisze:Rzeczywiscie moze być dylemat.Ale mimo wszystko staram sie szukac mniej agresywnych rozwiazan, np na noc przykrywalem duzym sloikiem ~4l poki nie byly odpowiednio rozrosniete.
 Nie uważam, że zatruwam sobie środowisko. Jest mnóstwo gorszych rzeczy. Zależy mi na sadzonkach więc je ratuję jak mogę.
 Nie uważam, że zatruwam sobie środowisko. Jest mnóstwo gorszych rzeczy. Zależy mi na sadzonkach więc je ratuję jak mogę.patasko, lepiej żeby ślimaki nawet na 10 m nie zbliżały się do Twoich sadzonek

Pozdrawiam, Ogoonek 

A ja mam aż jedną Hokkaido (a chciałem mieć ze 3) i jedną Delikatę. Mam inne większe, ale na tych mi bardziej zależało.
Jak myślicie zdążą urosnąć?

Jak myślicie zdążą urosnąć?

- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje dynie olbrzymie Big Max mają już kwiaty żeńskie ale i tak pewnie owoce opadną bo tak jest że pierwsze owoce opadają.

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi  -  viewtopic.php?t=127991 
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Siekier
- 200p 
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
Pierwszy żeński owoc z mojej AGP obejrzałem sam. Krzaczek z kolei ma już około 50cm

Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera

Działeczka Siekiera
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Moje też mają ok 50 cm.

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi  -  viewtopic.php?t=127991 

- apw81
- 200p 
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
O wow... u ciebie to naprawdę szybko idzie... Ja na Hokkaido nie mam dziewczyn jeszcze nawet, dwie się pojawiły na (chyba) Whangaparaoa Crown (wiatr i dzieci pozbyły się znaczników przy dyńkach, stąd brak nazwy), ale one jeszcze miniaturowe. U mnie dopiero po jednym, dwóch kwiatach męskich porozkwitało, a rosną w pełnym słońcu, które mają niemal od wschodu do zachodu!

"Cierpliwości! Z czasem nawet trawa zamienia się w mleko"

- danger325
- 200p 
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
Dzisiaj zakwitła atlantic giant, zaraz po tym wyleciałem i zapyliłem  Reszta jeszcze dość młoda
 Reszta jeszcze dość młoda 

- Siekier
- 200p 
Już założyłeś owoc na Atlantic? nie za szybko?
Z lektury innego forum dowiedziałem się że przy tej odmianie owoc powinno się założyć przynajmniej 4 metry od początku pędu.
Z tego też powodu pozbywam się wszystkich dziewczyn na razie z pędu.

Z lektury innego forum dowiedziałem się że przy tej odmianie owoc powinno się założyć przynajmniej 4 metry od początku pędu.
Z tego też powodu pozbywam się wszystkich dziewczyn na razie z pędu.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera

Działeczka Siekiera
- danger325
- 200p 
A o tym to nie wiedziałem..  Najwyżej przytnę jeżeli będzie taka potrzeba
 Najwyżej przytnę jeżeli będzie taka potrzeba

Najwyżej przytnę jeżeli będzie taka potrzeba
 Najwyżej przytnę jeżeli będzie taka potrzeba- Siekier
- 200p 
Wszystko jeszcze zależy czy chcesz uzyskać jedną bardzo dużą dynie czy kilka mniejszych bo z tej odmiany także jest to możliwe. jeśli interesuje cię drugi wariant to możesz zostawić tak jak jest.

Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera

Działeczka Siekiera
- danger325
- 200p 
Myślałem o jednym dużym, owoc jest ok. 1,5-2m od początku pędu.