Trawnik po zimie cz. 2
Re: Trawnik po zimie cz. 2
Już widzę jak się właściciel ogrodu cieszy. Myślał, że roboty jest na max 3 dni. Jak mu przedstawię rachunek, to odsprzeda swoją tajską dziewczynę.
Siedzę właśnie myśląc nad tym trawnikiem i drugim ogrodem... Do tego ogrom pracy w moim własnym.

Siedzę właśnie myśląc nad tym trawnikiem i drugim ogrodem... Do tego ogrom pracy w moim własnym.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ile tego aerału jest ? Hektar ?
Sam siarczan żelaza jest drogi ale nawóz anty mech już nie i z 1kg można sporo obsypać/opryskać.
Wygrabienie mchu po jego wcześniejszym uśmierceniu' też dużo czasu nie zajmie i koszt zero. Można też obejść się bez nawozu anty mech i wygrabić go dokładnie, a po tym zabiegu walnąć dolomit czy co tam masz.
Przegrabić, dosiać trawy i już. Weź coś co ma więcej rajgrasu.

Sam siarczan żelaza jest drogi ale nawóz anty mech już nie i z 1kg można sporo obsypać/opryskać.
Wygrabienie mchu po jego wcześniejszym uśmierceniu' też dużo czasu nie zajmie i koszt zero. Można też obejść się bez nawozu anty mech i wygrabić go dokładnie, a po tym zabiegu walnąć dolomit czy co tam masz.
Przegrabić, dosiać trawy i już. Weź coś co ma więcej rajgrasu.
Hektar nie, jakieś 150 m2. Chodzi o to, że ten debil jest skąpy i myśli, że wszystko się zrobi z palcem w tyłku. Aż się nie chce go słuchać.
Ten mech wygrabić? Da radę ale później tydzień w szpitalu spędzę. Poza tym robię to tylko w soboty, a wtedy najczęściej pada. Wiesz ceny mnie nie obchodzą, klient płaci.
Zabiję mech, wygrabię i dosiewam. Co z tego będzie nie wiem. Radziłem ładnie wszystko od nowa robić.Ewentualnie sztuczną trawę mu położę

Ten mech wygrabić? Da radę ale później tydzień w szpitalu spędzę. Poza tym robię to tylko w soboty, a wtedy najczęściej pada. Wiesz ceny mnie nie obchodzą, klient płaci.
Zabiję mech, wygrabię i dosiewam. Co z tego będzie nie wiem. Radziłem ładnie wszystko od nowa robić.Ewentualnie sztuczną trawę mu położę

pomo
Te placki to efekt trawy jednorocznej zapewne. Zawsze kupuj sobie troszkę trawy na zapas, a przynajmniej zostawiaj etykietę ze składem % odpowiednich odmian i gatunków traw.
Masz glebę kwaśną pewnie i stąd ta koniczyna - Starane lub Bofix pomoże lub odkwaszenie gleby.[/quote]
Dzięki za odp. Na jesień dałem dolomitu zmierzę pH jutro i zobaczę jak to wygląda.

Te placki to efekt trawy jednorocznej zapewne. Zawsze kupuj sobie troszkę trawy na zapas, a przynajmniej zostawiaj etykietę ze składem % odpowiednich odmian i gatunków traw.
Masz glebę kwaśną pewnie i stąd ta koniczyna - Starane lub Bofix pomoże lub odkwaszenie gleby.[/quote]
Dzięki za odp. Na jesień dałem dolomitu zmierzę pH jutro i zobaczę jak to wygląda.
- 
				leszczyna
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój trawnik jeszcze nie ruszony...poczytam i do działań

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna

- 
				izaziem
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
To że mech rośnie na kwaśnym, w ciemnym i wilgotnym to wiadomo. Ale u mnie rośnie na słonecznej patelni, co rok wapnowanej i w dodatku nawożonej może raz na 3-4 lata. Oczywiście co rok jest werty i aerator   Teraz właśnie jestem w trakcie... Potem pewnie sypnę jakiś nawóz z antymchem. A na wapnowanie to pewnie już za późno?
  Teraz właśnie jestem w trakcie... Potem pewnie sypnę jakiś nawóz z antymchem. A na wapnowanie to pewnie już za późno?

Teraz właśnie jestem w trakcie... Potem pewnie sypnę jakiś nawóz z antymchem. A na wapnowanie to pewnie już za późno?
  Teraz właśnie jestem w trakcie... Potem pewnie sypnę jakiś nawóz z antymchem. A na wapnowanie to pewnie już za późno?- 
				Mariola54
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dolomit możesz posypać jeszcze.
Masz mech, bo zapewne zasilasz trawnik saletrą.

Masz mech, bo zapewne zasilasz trawnik saletrą.
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Jeżeli masz podłoże piaszczyste i gliniaste plus dajesz dużo N to mech i tak się pojawi.

- 
				izaziem
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Mój trawnik był ostatnio nawieziony kilka lat temu  Trawa i bez tego jest zielona
  Trawa i bez tego jest zielona  

- 
				leszczyna
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Nikt nie bierze się za pielęgnację trawnika  od czego zaczynać na gliniastym podłożu
  od czego zaczynać na gliniastym podłożu

od czego zaczynać na gliniastym podłożu
  od czego zaczynać na gliniastym podłożuOd przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna

- 
				lalaith
- 20p - Rozkręcam się... 
- Od: 16 cze 2009, o 14:12
Witam 
Ja mam takie pytanie: jak zakwasić ziemię pod trawnikiem wg. Was? Mój trawnik ma pH 7,15, gleba bardzo ciężka, gliniasta.
Inne składniki:
N - 12 (norma 50-100)
P - 36 (norma 40-80)
K - 225 (norma 150 - 250)
Ca - 1840 (norma 1000-2000)
Mg - 104 (norma 50 - 100)
Chlorki - 0
Stosuje nawozy green perfect, jednak są bardzo drogie i chętnie zamieniłabynm je na jednoskładnikowe. Chciałam siarczan amonu wiosną i superfosfat jesienią, jednak z tego co wiem, siarczan amonu przy tak wysokim pH zasala a nie zakwasza. Siarczan magnezu ze względu na wysokoą zawartość Mg też raczej odpada. Co proponujecie?
Będę wdzięczna za rady.

Ja mam takie pytanie: jak zakwasić ziemię pod trawnikiem wg. Was? Mój trawnik ma pH 7,15, gleba bardzo ciężka, gliniasta.
Inne składniki:
N - 12 (norma 50-100)
P - 36 (norma 40-80)
K - 225 (norma 150 - 250)
Ca - 1840 (norma 1000-2000)
Mg - 104 (norma 50 - 100)
Chlorki - 0
Stosuje nawozy green perfect, jednak są bardzo drogie i chętnie zamieniłabynm je na jednoskładnikowe. Chciałam siarczan amonu wiosną i superfosfat jesienią, jednak z tego co wiem, siarczan amonu przy tak wysokim pH zasala a nie zakwasza. Siarczan magnezu ze względu na wysokoą zawartość Mg też raczej odpada. Co proponujecie?
Będę wdzięczna za rady.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zniszczona trawa
Brak drenażu. Ktoś dał ciała przy zakładaniu trawnika. 

Zerwać całą darń i ziemię . Zrobić drenaż i wtedy myśleć o trawniku. Musisz wiedzieć jak został przygotowany dach przed nasypaniem ziemi.nowy_ pisze: Czy mogę prosić o porady co mam zrobić?
Przyłączam się do pytania lalaith.
Też mam glebę zasadową i nie wiem czym nawozić. Trawnik jednoroczny.
pH w H2O 7,3
zasolenie w g NaCl / dm3 < 0,2
N-NO3 < 3
P 22
K 62
Ca 757
Mg 104
Chlorki 16
Trawnik założyłem zeszłej wiosny, na świeżo nawiezionej ziemi (ok. 20cm) - bronowana, równana, wałowana, itd. Nawoziłem Fructus do trawników w granulkach - zalecaną dawkę rozłożyłem na dwa razy po połowie - po wzjeściu trawy i latem. Trawnik był bardzo ładny, zieloniutki i byłem zadowolony. W lutym po feriach widziałem jak w oczach w 3 dni zżółkł. Wczoraj użyłem wertykulatora (choć ponoć na nowym trawniku nie powinienem) - wywiozłem 6 pełnych, ubitych taczek suchego z ok 500m2 trawnika.
Teraz myślę jak nawozić ze względu na pH. W zeszłym roku jak latem nawiozłem drugą dawkę nawozu to musiałem kosić 2 razy w tyg. tak ruszył
Z góry dzięki za wskazówki.
Krzysiek

Też mam glebę zasadową i nie wiem czym nawozić. Trawnik jednoroczny.
pH w H2O 7,3
zasolenie w g NaCl / dm3 < 0,2
N-NO3 < 3
P 22
K 62
Ca 757
Mg 104
Chlorki 16
Trawnik założyłem zeszłej wiosny, na świeżo nawiezionej ziemi (ok. 20cm) - bronowana, równana, wałowana, itd. Nawoziłem Fructus do trawników w granulkach - zalecaną dawkę rozłożyłem na dwa razy po połowie - po wzjeściu trawy i latem. Trawnik był bardzo ładny, zieloniutki i byłem zadowolony. W lutym po feriach widziałem jak w oczach w 3 dni zżółkł. Wczoraj użyłem wertykulatora (choć ponoć na nowym trawniku nie powinienem) - wywiozłem 6 pełnych, ubitych taczek suchego z ok 500m2 trawnika.
Teraz myślę jak nawozić ze względu na pH. W zeszłym roku jak latem nawiozłem drugą dawkę nawozu to musiałem kosić 2 razy w tyg. tak ruszył

Z góry dzięki za wskazówki.
Krzysiek
- mayllo
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 6 kwie 2016, o 16:24
Trwanik - Wertykulacja i Areacja
Witam
Chcialbym sie zajac przydomowym trawnikiem aby przywrocic jego swietnosc.
Prosze o informacje odnosnie wertykulacji i areacji.
Moje pytania czy wykonac najpierw wertukulacje a potem areacje ? W jakich odstepach czasu ?
Czy moze tylko wertykulacje (tak twierdzi czlowiek ktory ma wypozyczyc wertykulator , ze to wystarczy)
Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
Mayllo

Chcialbym sie zajac przydomowym trawnikiem aby przywrocic jego swietnosc.
Prosze o informacje odnosnie wertykulacji i areacji.
Moje pytania czy wykonac najpierw wertukulacje a potem areacje ? W jakich odstepach czasu ?
Czy moze tylko wertykulacje (tak twierdzi czlowiek ktory ma wypozyczyc wertykulator , ze to wystarczy)
Z gory dziekuje za pomoc

Pozdrawiam
Mayllo