CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Kilkor
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2012, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

Obrazek

Witam dlaczego te katus brązowieje od dołu? co możę byc przyczyna
Awatar użytkownika
takajedna86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 wrz 2012, o 13:01

Post »

Witam! Mam problem z kilkoma moimi kaktusami... Pojawiły się na nich takie białe kropki/ kępki, początkowo z taką jakby rosą, przezroczysta kleistą mazią na czubkach.... Czy ktoś potraf to zdiagnozować? Wełnowce? I poradzić jakiś skuteczny sposób na pozbycie się tego?
Bardzo proszę o pomoc,dwa z tych kaktusów to bardzo dla mnie cenne okazy, przywiezione z usa, hodowane już od kilku lat.... :(
W załączniku zdjęcia tego paskudztwa:
Obrazek
Shot at 2012-09-10
Obrazek
Shot at 2012-09-10
Obrazek
Shot at 2012-09-10
Obrazek
Shot at 2012-09-10
beti89ino
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2012, o 16:45

Post »

witam zauważyłam dziwne plamy na moim kaktusie.. staje sie on również bardziej mięki i wiatki u podstawy czy może ktos zdiagnozować co się z nim dzieje? Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

takajedna86 pisze:Witam! Mam problem z kilkoma moimi kaktusami... Pojawiły się na nich takie białe kropki/ kępki, początkowo z taką jakby rosą, przezroczysta kleistą mazią na czubkach.... Czy ktoś potraf to zdiagnozować? Wełnowce? I poradzić jakiś skuteczny sposób na pozbycie się tego?
To atak wełnowców. Musisz dwukrotnie w odstępie tygodnia spryskać wszystkie swoje kaktusy środkiem o nazwie Actelic.
beti89ino pisze:witam zauważyłam dziwne plamy na moim kaktusie.. staje sie on również bardziej mięki i wiatki u podstawy czy może ktos zdiagnozować co się z nim dzieje?
Plamy nie są groźne, to standardowy proces starzenia się. Natomiast problemem jest jego miękkość. Oznacza, że brakuje mu wody. Zatem albo ma uszkodzone korzenie albo powietrze wokół rośliny jest zbyt mało wilgotne. To jest roślina tropikalna i dobrze czuje się w bardzo wilgotnym powietrzu, np. w szklarni. W mieszkaniu, gdzie jest sucho, zwłaszcza zimą, podkładka, czyli Hylocereus undatus nie wytrzymuje i umiera.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
takajedna86
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A przeczytałam w jakimś artykule o czyszczeniu wacikami nasączonymi denaturatem tych kępek najpierw. To konieczne? Czy wystarczy samo spryskiwanie?
I bardzo dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Denaturat jest mało skuteczny. Pozwoli ograniczyć populację szkodnika ale jej nie zniszczy w całości. Lepiej użyć proponowanej przeze mnie chemii. Jeśli zdecydujesz się na Actelic to denaturat jest zbędny.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takajedna86
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Super, bardzo dziękuje :) Wybiorę się jutro po niego do sklepu, mam nadzieję, że da radę :)
beti89ino
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2012, o 16:45

Post »

a czy jest możliwość uratowania tego żółtego zaszczepionego? bo głównie na nim mi zależy a zbytnio nie znam się na hodowaniu kaktusów bo dopiero od niedawna zaczęły mi się tak podobać.. bardzo proszę o jakąś radę co zrobić żeby mi nie zginął :(
Awatar użytkownika
takajedna86
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A mam jeszcze jedno pytanie.... W tej samej doniczce mam jeszcze dwa sukulenty... Czy ten Actelic im nie zaszkodzi? Odsadzić je wczesniej, czy moga zostać na razie razem w doniczce?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

beti89ino pisze:a czy jest możliwość uratowania tego żółtego zaszczepionego? bo głównie na nim mi zależy a zbytnio nie znam się na hodowaniu kaktusów bo dopiero od niedawna zaczęły mi się tak podobać.. bardzo proszę o jakąś radę co zrobić żeby mi nie zginął :(
Żółty Chamaecereus silvestrii jest formą bezchlorofilową, która nie może egzystować bez podkładki. Możesz go co najwyżej przeszczepić na inną, trwalszą podkładkę, np. Myrtillocactus geometrizans, Eriocereus jusbertii lub Trichocereus peruvianus albo T.pasacana. Szczepienie powinno być wykonywane wiosną.
takajedna86 pisze:A mam jeszcze jedno pytanie.... W tej samej doniczce mam jeszcze dwa sukulenty... Czy ten Actelic im nie zaszkodzi? Odsadzić je wczesniej, czy moga zostać na razie razem w doniczce?
Chemia pozostałym roślinkom nie zaszkodzi.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
dawid24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2012, o 19:26

Post »

Cześć mam pytanie... Moje adenium obesum zaatakowly muszki podobne do owocowek liście na brzegach schna i pojawiają się przebarwienia na lisciach takie małe okrągłe plamki na spodzie liści .
Jeśli ktoś wie co to może być to był bym wdzięczny za odpowiedz
Awatar użytkownika
yanari
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 wrz 2012, o 07:35
Kontakt:

Post »

dawid24 pisze:Cześć mam pytanie... Moje adenium obesum zaatakowly muszki podobne do owocowek liście na brzegach schna i pojawiają się przebarwienia na lisciach takie małe okrągłe plamki na spodzie liści .
Jeśli ktoś wie co to może być to był bym wdzięczny za odpowiedz

Odpowiedź i pomoc na pewno znajdziesz tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=52381
Awatar użytkownika
porzeczkaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lip 2012, o 10:55

Post »

porzeczkaa pisze:Jakiś czas temu zauważyłam takie dziwne plamy na moim kaktusie.
Niestety nie mam pojęcia co to może być.

Obrazek

Bardzo proszę o pomoc i wskazówki.
Pozdrawiam Justyna
Na razie kaktus został opryskany środkiem grzybobójczym, nie zauważyłam, żeby plamy powiększały się, ale na wszelki wypadek opryskam jeszcze czymś od szkodników. Jeśli ktoś ma jakiekolwiek pomysły co wywołało te plamy na mojej roślince będę niezmiernie wdzięczna. Bo na razie to działam w ciemno.
Pozdrawiam Justyna
wielki32
100p
100p
Od: 15 sie 2010, o 12:02

Pożeracz kaktusów

Post »

Przez dwie noce coś mi zjadło małe siewki rebucji i ze 40 szt zostało może z 5. Czy mysz może zjeść małego kaktusa czy to co innego może być.
Obok stały 2 letnie to ich nie ruszyła tylko te co wysiałem na wiosnę myśląc że będę miał kilka kwitnących i nie mam nic ;(. Co to może zjeść?
Awatar użytkownika
stapeliowaty
100p
100p
Od: 10 lip 2012, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!
Mam takie pytanie, czy Mospilan 20SP i Karate Zeon 050 CS wpływa jakoś na rośliny? Chciałbym profilaktycznie spryskać kaktusy i sukulenty mospilanem i karate, bo na storczyku zauważyłem wełnowce. Słyszałem, że po takich środkach rośliny mogą marnieć, stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”