Witam dlaczego te katus brązowieje od dołu? co możę byc przyczyna
To atak wełnowców. Musisz dwukrotnie w odstępie tygodnia spryskać wszystkie swoje kaktusy środkiem o nazwie Actelic.takajedna86 pisze:Witam! Mam problem z kilkoma moimi kaktusami... Pojawiły się na nich takie białe kropki/ kępki, początkowo z taką jakby rosą, przezroczysta kleistą mazią na czubkach.... Czy ktoś potraf to zdiagnozować? Wełnowce? I poradzić jakiś skuteczny sposób na pozbycie się tego?
Plamy nie są groźne, to standardowy proces starzenia się. Natomiast problemem jest jego miękkość. Oznacza, że brakuje mu wody. Zatem albo ma uszkodzone korzenie albo powietrze wokół rośliny jest zbyt mało wilgotne. To jest roślina tropikalna i dobrze czuje się w bardzo wilgotnym powietrzu, np. w szklarni. W mieszkaniu, gdzie jest sucho, zwłaszcza zimą, podkładka, czyli Hylocereus undatus nie wytrzymuje i umiera.beti89ino pisze:witam zauważyłam dziwne plamy na moim kaktusie.. staje sie on również bardziej mięki i wiatki u podstawy czy może ktos zdiagnozować co się z nim dzieje?
Żółty Chamaecereus silvestrii jest formą bezchlorofilową, która nie może egzystować bez podkładki. Możesz go co najwyżej przeszczepić na inną, trwalszą podkładkę, np. Myrtillocactus geometrizans, Eriocereus jusbertii lub Trichocereus peruvianus albo T.pasacana. Szczepienie powinno być wykonywane wiosną.beti89ino pisze:a czy jest możliwość uratowania tego żółtego zaszczepionego? bo głównie na nim mi zależy a zbytnio nie znam się na hodowaniu kaktusów bo dopiero od niedawna zaczęły mi się tak podobać.. bardzo proszę o jakąś radę co zrobić żeby mi nie zginął
Chemia pozostałym roślinkom nie zaszkodzi.takajedna86 pisze:A mam jeszcze jedno pytanie.... W tej samej doniczce mam jeszcze dwa sukulenty... Czy ten Actelic im nie zaszkodzi? Odsadzić je wczesniej, czy moga zostać na razie razem w doniczce?
dawid24 pisze:Cześć mam pytanie... Moje adenium obesum zaatakowly muszki podobne do owocowek liście na brzegach schna i pojawiają się przebarwienia na lisciach takie małe okrągłe plamki na spodzie liści .
Jeśli ktoś wie co to może być to był bym wdzięczny za odpowiedz
Na razie kaktus został opryskany środkiem grzybobójczym, nie zauważyłam, żeby plamy powiększały się, ale na wszelki wypadek opryskam jeszcze czymś od szkodników. Jeśli ktoś ma jakiekolwiek pomysły co wywołało te plamy na mojej roślince będę niezmiernie wdzięczna. Bo na razie to działam w ciemno.