Mój wiejski ogród '12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój wiejski ogród '12

Post »

Kocham być w podróży. Pociągi bardzo lubię. Jedynie toalety nie bardzo. Ostatnio był taki napis 'Zostaw to miejsce w takim stanie, w jakim chciałabyś je zastać'. Tzn. że szczotkę i środki czystości zabrać ze sobą?
Masko, do Krakowa chciałabym pojechać jesienią, to taka piękna pora, prawda? :D

A w ogrodzie początek maków wschodnich, na razie wszystkie czerwone. Może trafi się moje marzenie, biały mak? Orliki jak parasolki, przetacznik ożankowy. Kot przechodzień za płotem, wspaniały łowca, wygląda jak ojciec Rudej. Zabieram się za plewienie w buszu z jednego tylko powodu, chcę odnaleźć siewki werbeny patagońskiej. To jedyna motywacja, ale jakże silna

Bodziszki białe, jedna piwonia majowa, która bardzo oszczędnie kwitnie i którą lubią mrówki. No i stokrotki, po stokroć pięknotki

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dmuchawce, latawce , wiatr, jakoś tak to leciało i tak to czuję :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Świetne masz te kwiaty, dla mnie chyba nieosiągalny taki klimat w ogródku. Nie przy moich 3 psach, które zawsze muszą być blisko mnie i nieważne na czym się kładą. No i nieważne w czym kopią i co wykopują. mają obiecane obcięcie pzaurów do krwi jak jeszcze coś mi wykopią lub przeorają ziemię w świerzych wysiewach
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzko, miałam także trzy, choć częściej dwa duże psy, kury w ogrodzie, koty. Dlatego jest tak mało iglaków, większość została zniszczona. Stawiam na rośliny bezproblemowe, nie szukam rarytasów, których bym później żałowała. Po pewnym czasie rośliny zadomowią się, wysieją się i będą dobrze rosły. Trochę zniszczeń jest zawsze, zwierzęta, gryzonie, ulewne deszcze, nie należy przejmować się zbytnio :wit
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irminko, orliki pokazowe wręcz, zresztą reszta kwiatuchów również. Maki - marzenie... A jeśli chodzi o nasadzenia - kieruję się tą samą zasadą :) Działa.
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Irminko uwielbiam takie rabaty poprzerastane kwieciem. Też mam rośliny raczej bezproblemowe. Ważne żeby było kolorowo, a zieleń w maju jest taka piękna świeża. Przepiękne maki - moje na rok zniknęły i odrodziły się tylko w jednym miejscu. Jak się nazywają te białe kwiatuszki między piwonią a orlikami?
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masko, to orlik w pączku, ma przedziwny 'leśny' kolor, seledynowy, niedookreślony

MAKOWO, to dopiero początek najazdu. Ta czerwień taka żarłoczna jest ;:oj Nie wyrzucam maków, niezapominajek, margerytek, orlików, fiołków, żółtych i białych rumianków, NIE MOGĘ. Ale rozdaję bardzo chętnie :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irysy, te mają liliowy kolor

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Irminko wracam do białych one są koło piwonii. Orliki to poznałam.
Oj moje maki są takie skąpe, a u Ciebie szaleństwo makowe, gdybym, była bliżej..... a może po prostu Ciebie kochają!
Ja też nie wyrzucam żadnych kwiatków, mama gdzie przesadzać i też rozdaję.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Białe bodziszki. Masko, mogę Ci przesłać maki, a dokładnie korzonki z liśćmi, które natychmiast zżółkną, znikną z powierzchni, oznaczysz jedynie to miejsce i w przyszłym roku, jak gdyby nigdy nic, urosną i pięknie zakwitną. Te maki były u mnie od początku, właściwie nic nie było, tylko maki po pas w całym ogrodzie. Mam do nich sentyment :wink:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Do wyboru do koloru ;:oj Oj jak miło popatrzeć na tyle cudnych kolorków, tym bardziej,że nie są to pojedyncze kwiatki,a całe poduchy kwiatów. Pięknie. Nie dziwię ci się,że masz do tych maków sentyment. Są cudowne, uwielbiam maki !
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo, wschodnie maki są piękne, ale ja baaardzo czekam na zwyczajne maki polne, papaver rhoeas W tym roku nie udało mi się kupić nasion, bo... nie ma na nie zapotrzebowania. Maczki wysiewają się same, ale zawsze mam nadzieję, że w nowych będzie dużo białych, różowych, i z falbankami. Te maczki są zwiewne, delikatne, patrzę na nie bez końca :)

Alu, zgrabne te wiklinowe płotki u Ciebie, może pasowałaby i u mnie :)

Orliki, łatwe roślinki. Całą masę siewek znalazłam przy poszukiwaniu werbeny patagońskiej, ale jej samej NIE! JESZCZE nie!

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Ja maki pamiętam z dzieciństwa gdzie u rodziny na wsi całe łąki, rowy , wszystko było od nich czerwone . Biegałam wśród nich jak zakręcona . Uwielbiam te dziczki rosnące na łąkach, reszta także mi się podoba, ale do tych zwykłych czerwonych mam największy sentyment. Podobnie z niezapominajkami, to także moje wspomnienie , mała migawka wspomnień z tamtego okresu
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Myślisz, że wytrzymają podróż? Są tak urocze. Ja lubię je zestawiać z chabrami, tylko chabrów mam dużo i mak - teraz jest jeden pąk. Mam podobny gust kwiatowy. Też uwielbiam orliki. Nie wiem czy nie skupię się na nich i nie zacznę kupować różne ich rodzaje, bo ukazują się coraz to nowe. U mnie przeważają niebieskie orliki w różnych odcieniach. Śliczne są te wąskie iryski tylko niestety przerastają mi trawą , a zrobiły się takie kępy , że nie sposób ich nawet wykopać i odchwaścić.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, niedawno znalazłam zdjęcie z dzieciństwa, na którym stoję z siostrą w ogrodzie, a w wyciągniętej ręce mam onętek, ten, który wybrałam jako awatarek... :D

Masko, maki zniosą kiepsko podróż, kiepsko przesadzanie, ale w przyszłym sezonie będą jak nowe! Masz rację, maki i chabry to idealne połączenie, lepszego nie może być
Z zachwaszczonymi iryskami robiłam tak, że odcinałam niewielką część ze starej kępy, czyściłam dokładnie, wsadzałam w nowe miejsce i już pilnowałam, by nic się nie przybłąkało. Poprzestaję na starszych odmianach orlików, chyba nie lubię zbytnio nowości :lol:
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Irminko ;:oj ależ u Ciebie wszystko bucha kolorami. Już tyle kwitnących kwiatów. A u mnie mróz tak brzydko obszedł się z niektórymi. Zwłaszcza z azaliami, a tak pięknie kwitły :( U mnie irys i orliki dopiero szykują się do kwitnienia. Ale stoją już w blokach startowych, więc lada moment pokażą, co potrafią ;:138
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”