Kret, karczownik, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -
-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kret, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -
Właśnie dlatego nie zamawiałam tych nicieni, bo chodzić z konewką i podlewać... to dostałabym chyba kota najpierw, a pułapek żyworodnych się boję. Nie mogłabym podejść i wyciągać z tamtąd jakieś zwłoki... kreta. Ale moja sąsiadka dziś mi mówiła, że ma dziury w trawniku , mnóstwo dziur małych i mini kopczyki jak po dżdżownicach a mieszka 2 domy dalej tylko. Rzeczywiście preparaty z nicieniami są bardzo drogie. Ponoć skuteczne, jak wyczerpię wszystkie metody pozbycia się kreta to można wtedy spróbować, można chociaż tam gdzie są korytarze?
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tam gdzie są korytarze, to pędraków już niema 

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja już drugi rok walczę na działce z kretem i bezskutecznie , wszystko już stosowałam . Na działkę przychodzą koty sąsiadów ale nic nie robią tylko się załatwiają i śpią na tarasie . Działkowe krety maja swoja miejscówkę w kompostowniku wszystkie dżdżownice mi wyżarły .
Są jeszcze takie specjalne kulki z gazem ale drogie i tylko u specjalisty można dostać , one jedynie działają .
Przez jakiś czas miałam też krety w ogródku przydomowym ale jak sobie sprawiłam nową kotkę to na razie jest spokój . Krety zrobiły takie korytarze że w jednym miejscu trawnik mi się mocno zapadł , jeden plus że kopców nie robiły .
Są jeszcze takie specjalne kulki z gazem ale drogie i tylko u specjalisty można dostać , one jedynie działają .
Przez jakiś czas miałam też krety w ogródku przydomowym ale jak sobie sprawiłam nową kotkę to na razie jest spokój . Krety zrobiły takie korytarze że w jednym miejscu trawnik mi się mocno zapadł , jeden plus że kopców nie robiły .
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Zastanawia mnie, ze nikt z walczących z kretami nie zastosował gnojówki z liści czarnego bzu. Pisałam o tym w lutym 2014 i 16.05.2014 r. w tym temacie. Do tej pory u syna nie było ani jednego kopca, czym jesteśmy zszokowani
, mimo że za płotem, na łąkach kopców jak mrówków... 

I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Po kilku sezonach walki delikatnymi środkami z kretem poczęstowałam go Quickphosem. Święty spokój, tylko środek drogi i duża ilość, nie do zużycia w 1 ogrodzie.
ania1590
- turmal1
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 cze 2015, o 23:47
to może odświeże temat-ja stosuje żwirek z kuwety kota sypie go do otworków,metoda po moich obserwacjach zadawalająca.Zwierzaki emigrują w inne miejsca,czasem też do sąśiada 

-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Limetka rozumiem Ciebie , że wyciągałaś ,,ciężkie działa" bo krety potrafią doprowadzić trawnik że. wygląda jak po ostrzale artyleryjskim
Jeśli korytarze nie były zasypywane to teraz po nich będą się przemieszczać inne gryzonie aby tylko w pobliże roślin.

- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Jolek, merytoryczny wpis. Po krecie przyjdzie, zawsze coś gorszego...
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
Re: Borówka amerykańska - 6 cz
Witam
Mam pytanie odnośnie zabezpieczenia dołka z borówką. Sadziłem krzaki wiosną 2015, wykopałem odpowiednie dołki gdzie nasypalem ziemi,torfu i trocin. Niestety mam wielkie przypuszczenia, że pomiedzy korzeniami ryją nornice, turkucie lub inne ziemne stworzenia. Chciałbym wybrać całą ziemię i wyłożyć dołek, pytanie czym ? Moje propozycje: Szyby po bokach, gruba folia a w dnie ponacinać dziury by woda przepływała lub trzecia opcja - agrowłóknina ?
Mam pytanie odnośnie zabezpieczenia dołka z borówką. Sadziłem krzaki wiosną 2015, wykopałem odpowiednie dołki gdzie nasypalem ziemi,torfu i trocin. Niestety mam wielkie przypuszczenia, że pomiedzy korzeniami ryją nornice, turkucie lub inne ziemne stworzenia. Chciałbym wybrać całą ziemię i wyłożyć dołek, pytanie czym ? Moje propozycje: Szyby po bokach, gruba folia a w dnie ponacinać dziury by woda przepływała lub trzecia opcja - agrowłóknina ?
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Gruba folia z dziurami na dole powinna wystarczyć.
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Tkanina ogrodnicza.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jest jeden problem.Nornice mają nogi i zęby a pędraki to larwy chrabąszczy,które mają skrzydła i składają jaja tam,gdzie chcą.Jak wytłumaczyć nornicom ,żeby nie właziły górą i nie przegryzły włókniny i a samice chrabąszczy nie składały jaj pod krzaczkiem?
-
- 50p
- Od: 24 kwie 2014, o 20:37
Augusto najpierw upewnij się czy to są nornice cz krety. Nornice raczej nie żywią się korzeniami borówki ale jeśli jest mała wilgotność
podłoża to chętnie robią sobie pod borówką gniazda. A jeżeli to kret to pozbędziesz się robaków.
podłoża to chętnie robią sobie pod borówką gniazda. A jeżeli to kret to pozbędziesz się robaków.
- aniaa73
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 sty 2016, o 00:12
Ja też od jakiegoś czasu walczę z kretami, niestety zwykłe sposoby na nic, więc poszukuję czegoś co może pomóc, może jakieś specjalne środki, albo odstraszacze, no nie wiem.