GENIU- dziękuję za odwiedziny, kaczeńce rosną nad rzeką i jest to ich naturalne siedlisko, od dawna strzegę tego miejsca ,by mi ich nikt nie podebrał. Trawnik mój już po pierwszym koszeniu.
TERESKO- dziękuję za odwiedziny, w tym roku trawa na trawniku nie miała uszkodzeń pozimowych i szybko wystartowała do wzrostu.Kaczeńce rosną na jedynym w pobliżu stanowisku nad rzeką z tyłu za zadaszeniem przy ognisku, trudno już znaleźć te piękne kwiaty w naturalnych miejscach.
ZENKU- dziękuję za odwiedziny i za ciepłe słowa o moim trawniku.
ZOSIU- dziękuję za wiosenny spacer po moim ogrodzie,oraz za miłe słowa o moim ogrodzie.
GRAŻYNKO- dziękuję za odwiedziny, trawnik mój ma bardzo dobre warunki klimatyczne i wilgotnościowe, stąd zawsze jest na nim piękna trawa.
Dbać również trzeba, bo nic bez pracy nie będzie, ale za to jaka satysfakcja. Kaczeńce rosną na naturalnym stanowisku nad rzeką, nad stawem nie mam kaczeńców, nie chcę ruszać z tego naturalnego miejsca.
TADZIU- dziękuję za odwiedziny, nie wpadaj w kompleksy, by by był taki trawnik jak mój, to nie wystarczy tylko ciężkiej pracy, potrzeba jeszcze dobrej gleby i odpowiedniej wilgotności , zarówno w glebie, jak i w powietrzu, a takie warunki panują u mnie w ogrodzie.
KOSZATNICZKO- dziękuję za spacer po moim ogrodzie,piękny trawnik jest taką samą ozdobą w ogrodzie jak piękne rośliny i kwiaty, z tym że wymaga więcej pracy.
Wertykulator- aerator jest potrzebny na każdym trawniku, niezależnie od jego powierzchni. Właśnie w sobotę, po piątkowym koszeniu dokonałem wertykulacji ( za pomocą wałka z nożami), trawnika, zawsze to robię po pierwszym wiosennym koszeniu.
Oto jak wyglądał mój trawnik;
po koszeniu;
A tak ,w trakcie wertykulacji;
Oraz, po wertykulacji i wygrabieniu;
Coraz więcej kwiatów kwitnie w ogrodzie, ruszyły już pierwsze iglaki: