Papryka w doniczce, na balkonie
-
- 100p
- Od: 2 paź 2013, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 6
Cześć mam pytanie odnośnie papryki. Posadziłam w donicach 12-15 l paprykę żółtą (elf). Tu gdzie mieszkam nie występują przymrozi a temperatura w zimie nie spada poniżej 10 stopni. Czy jest szansa utrzymania rośliny jako wieloletniej owocującej. Czy będzie mi ona kwitła przez cały rok i cały rok wydawała owoce?? Czy po związaniu tych 5-6 owoców ogłowić i zakończyć sezon ??
Kiedyś pracowałem w budynku wyglądającym jak szklarnia. W lecie na biurku miałem 40 stopni Celsjusza. Wymyśliłem że wychłodzę pomieszczenie uprawiając papryki. Parapety okienne były szerokie. Poustawiałem na nich raz koło razu papryki w workach foliowych 10-cio litrowych. Papryki urosły na metr w górę. Codziennie je podlewał, nawet kilkakrotnie w ciągu dnia. Zbiory były bardzo obfite. Niestety zaatakowały je mszyce. Papryki zaczęły więdnąć. Z łąki przyniosłem biedronki. Zbierałem je o świcie jak właziły na liście aby się ogrzać. Po dotknięciu spadały z liścia do podstawione pudełka po zapałkach. Wypuszczone na papryki biedronki nie atakowały mszyc paprykowych. Łaziły po nich ale nie wysysały. Pomogło spryskiwanie wodą z szarym mydłem. Papryki po kilku miesiącach w zimie zakończyły swój żywot.
Może u ciebie będą chciały owocować przez cały rok. Nie ogławiaj ich. Musisz tylko zapewnić im ochronę przed lokalnymi szkodnikami i patogenami.
Powodzenia!
Może u ciebie będą chciały owocować przez cały rok. Nie ogławiaj ich. Musisz tylko zapewnić im ochronę przed lokalnymi szkodnikami i patogenami.
Powodzenia!

-
- 100p
moja papryka ma już pierwsze rozgałęzienia i na każdym z trzech rozgałęzień kolejne daw i na każdym pączek. Temperatury an grudzień mają być 22-24 stopnie w dzień 13-16 w nocy Myślisz ze da radę w lecie kiedy w dzień w słońcu bywa grubo ponad 35 stopni a w nocy lekko ponad 30. Boję się że nie dadzą rady właśnie w lecie
. Paprykę słodką można traktować jako bylinę krzaczek wieloletni ?? Właśnie nigdzie nie mogę znaleźć żadnej informacji na ten temat.

Czy na torebce z nasionami była nazwa po łacinie?
Bo Capsicum annuum L. to papryka roczna.
Zobacz jakie papryki mają sąsiedzi. Podpytaj ich.
Bo Capsicum annuum L. to papryka roczna.
Zobacz jakie papryki mają sąsiedzi. Podpytaj ich.
-
- 100p
Sąsiedzi nie mają raczej papryki ani żadnych innych roślin jeden miał pomidory ale mu padły już dawno. Dzięki za info.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryka w doniczce, na balkon

Czy wysiewacie już nasiona na uprawę doniczkowo-balkonową

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Słońca za mało na taką uprawę , poczekaj jeszcze z miesiąc , dzień dłuższy się zrobi 

Bożena
- Floro - Fob
- 200p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
Ja wysiewam, ale konkursowe papryki i pomidory 

- stefcia
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Ja wysieję Lemon Drop pod koniec miesiąca
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20

Nie wytrzymałem i wysiałem dzisiaj
- bez namaczania
- bez kiełkowania na wacikach
nasiona własne z 2014r
Bhut Jolokia red x3
Bishops Crown x3
Jalapeno x3
Naga Morich x3
Pozdrawiam, Mirek
Ja z wysiewem ostrości czekam do końca stycznia,jeszcze mam ostatnie owoce lemon drop w donicy.

- stefcia
- 500p
Ja wyczytałam ,że można siać w połowie stycznia - więc spróbuję wysiać 

Stewciu ja w ub.roku najostrzejsze wysiewałam pod koniec listopada i na początku stycznia,ale one były w growboxie.
Następne na parapecie wysiałam w połowie stycznia,pod koniec i na początku lutego i wg.ten ostatni termin jest najbardziej optymalny jeśli nie będziemy doświetlać.Spokojnie te z początku lutego,dogoniły wcześniejsze i razem owocowały.
Oczywiście te z growboxu owocowały najwcześniej,pierwsze dojrzałe ostre papryki miałam w połowie lipca.
Następne na parapecie wysiałam w połowie stycznia,pod koniec i na początku lutego i wg.ten ostatni termin jest najbardziej optymalny jeśli nie będziemy doświetlać.Spokojnie te z początku lutego,dogoniły wcześniejsze i razem owocowały.
Oczywiście te z growboxu owocowały najwcześniej,pierwsze dojrzałe ostre papryki miałam w połowie lipca.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Jestem tego samego zdania co ewa-s. W tamtym sezonie pierwsze wysiewy najostrzejszych papryk zrobiłem 27 stycznia, następne w pierwszej połowie lutego, i te z lutego wyglądały lepiej. Bez growboxa połowa lutego chyba jest u mnie najbardziej optymalna. Dodam jeszcze, że kiepsko u mnie z oświetleniem parapetów. Okna głównie na wschód i pd-wsch, ale tutaj zasłonięte przez zabudowania.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- stefcia
- 500p
Moje papryczki ostre wysieję wcześniej , a słodkie w lutym