Ogródkowe rozmaitości cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.4

Post »

Mam nadzieję, Neli, że Twoje róże dobrze zniosą lekkie zatłoczenie, bo w glinie chyba tyle miejsca nie potrzebują :D A czerwiec zapewne będzie dla nas miesiącem bardzo "podróżniczym", bo przecież nie tylko u Ciebie będą w tym czasie kwitły róże ;) :D
Co do luzów ... myslę, ze Tobie nie grożą, chyba ze wejdziesz w posiadanie jakiejś działeczki :D
Ale duże zagęszczenie roslin jest piękne! To taka mała kwiacista dżungla ;:138
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Nelu, te fuksje sa u Adrianica - forumka. Fajnie, bo u swojego!!! ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie jedna z ostróżek też chyba padła. Nie wylazła na drugie kwitnienie. Mam ten sam rodzaj w drugim miejscu, ale obawiam się że może być taka sama sytuacja. Czyli znowu będę musiała szukać tej odmiany.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Neluś,
pomieszałam :oops: Maxima od Izy Chatte a Plantier twoja :lol:
obdarowałyście mnie jednocześnie, stąd zamieszanie ;)
Maxima tak na 50/50 , musi sie udac choc jeden patyczek ;:196
zobaczymy, jak zima całkiem odpuści . ;:4
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit ;:138 ;:138 Rybki żyją!!!!!!!!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu wynoszenie na zimę to nic w porównaniu z wnoszeniem na wiosnę...,wymiana ziemi,nawożeniem,podlewaniem itd... :wink: Ale jak się chce kwiaty podziwiać ,to trzeba zakasać rękawy... :D
Iza z pewnych względów nowych róż nie zamawiam ... :wink: ,ale ruszyło sie z doniczkowymi,bylinami...
Poczytałam sobie dzisiaj o Passiflorach...mam jedną od gagawi,zakwitła mi niewieloma kwiatami,ale myślę ,o powiększeniu kolekcji ,muszę sobie radość sprawić i dokupić parę odmian.
Szukałam ,gdzie nabyć i znalazłam...
Grażka dobrze ,że Anka zagląda... :wink: to udzieliła odpowiedzi.Kontaktowałam się z Danką i wiem od niej ,że kupowałyście z tego samego źródła.Oby tylko pięknie kwitły.Będę musiała na fuksje zaopatrzyć się w środek na mączlika ,widziałam jak potrafią się namnożyć,gdy sucho i gorąco...a te rośliny bardzo sobie upodobały
Anka dzięki za podanie informacji ;:196 Może przyjdą trochę wcześniej ,niż w maju,Adrian pisał ,że wysyłka pod koniec kwietnia... :D
Stasiu te malwy ...tak po prawdzie nie rosną w obrębie ogrodu a za płotem ,gdzie kawałek niczyjego poletka sobie zagospodarowałam...na skrawku 3m na 2,mam posadzone róże 3,ligustr,ostrokrzew,i byliny,malwy musiałam wykopać,były całkowicie zardzewiałe... :roll:
Witaj Heleno chyba pierwszy raz,tym bardziej mi miło,że trafiłas do mnie... :wit
Twoja róża pnąca,może jeszcze jest młodym krzakiem,i dlatego słabo kwitnie...Na obfite kwitnienie róż pnących musiałam czekać parę długich lat...Flammentanz kwitnie tylko raz w roku,zaczynając od połowy czerwca...Ale kwitnie długo,wyrastają klastry kwiatów ,które stopniowo otwierają się jedne po drugich ,i trwać może nawet z 6 tygodni... :D A przede wszystkim potrafi być wielka ,ale przynajmniej nie przemarza,co najważniejsze...
Izka luzy w ogrodzie niemożliwe...tym bardziej ,że kolejne rośliny mi w głowie,trafnie określiłaś...,kwiecista dżungla,przechodzenie ścieżką grozi nieraz pokłóciem,zadrapaniem (na co moi panowie narzekają... :wink: )Do czerwca daleko...,będziemy myśleć w maju jak pogodzić zwiedzanie różanych ogrodów.... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wspomniałam Izie o Passiflorach,to może pokażę ponownie tę która u mnie rosła i mimo niewielkiej ilości kwiatów,samo ujrzenie takiego cudu ,jest warte posiadania tego pnącza.W tym sezonie muszę o nią lepiej zadbać... :D

Obrazek

Małgoś ostróżki nie lubią zalewania,cienia i gleby kwaśnej,oraz przesadzania,mają głęboki korzeń,po uszkodzeniu,może już nie urosnąć...Do ziemi trzeba wymieszą wapna,bo taką ziemię preferuje...zasadową... :D
Nie martw się ,może z korzenia wyrośnie wiosną...nie ma co na zapas się martwić... :wink:
Ewka ważne aby się przyjęły i szybko rosły na nowych włościach... :D Na razie zapowiadają kolejne ochłodzenia i opady śniegu,który jak najbardziej pożądany przed mrozami...U mnie glina tak nasiąknięta wodą,że każdy większy mróz ściąłby wiele roślin,a róże na pewno :roll:
Tosia ryby żyją,i maja się dobrze w cieple ...,o którym mogę pomarzyć... :lol:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Nelu zgadzam się z tobą na 100% co do passiflory :D Jest przepiękna
Moja przemarzła w zeszłym roku, ciachnęłam ją do jednego gołego badyla na pół metra wysokiego. Tak się po tym rozbujała, że cały płot mi pokryła. Potem wyczytałam, że one tak reagują na ostre cięcie. No i dużo nawozu, moja dostawała gnojówkę co miesiąc.

Jeszcze jedno mam się ciebie zapytać. Siałaś rodochiton. Przeczytałam teraz twoją wypowiedź w innym wątku, że on ma bardzo drobne nasionka typu lobelia. Mój rodochiton 2 lata tem wydał dość duże nasiona. Nie jestem w stanie ich wykiełkować i nie wiem dlaczego. Teraz sobie tak myślę, że może ja powinnam zmiażdżyć to co mam i tam w środku siedzą te prawdziwe nasiona :| Już nie wiem sama...
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Ja myslałam,że Pasiflora jest kwiatkiem domowym? A dbasz o nią szczególnie?
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ja też mam passiflorę, ale nie kwitła mi, sporo liści zgubiła na jesień..
Myślałam, że już po niej, ale żyje, teraz jest na klatce.
Nie mam pojęcia co z nią zrobić na wiosnę ;:14
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Miałam kiedyś takie cudo w doniczce. Kwiaty rozbijały się błyskawicznie i można było gołym okiem zobaczyć, jak opadają pręciki :D Przy oglądaniu takich piękności zawsze mi żal, że nie mam miejsca do przetrzymania tarasowców :(
A to oglądałaś? Trochę dlugo się otwiera, ale warto poczekać
http://www.florpak.pl/pl/download/Katalog-clematis.pdf
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Ja, też mam pasiflorkę,ale w domu :oops:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu,czy nawoziłaś Passiflorę gnojówką z pokrzywy,czy innymi nawozami.?
Na tej stronie http://strony.aster.pl/rosliny/rosliny10_11.pdf
p.Ochotnicka pisze jak traktuje swoje passiflory,warto skorzystać,one potrzebują sporo dobrej najlepiej naturalnej odżywki...a i jeszcze ,aby dobrze kwitły nie mogą wąsy pędów owijać się wokół sąsiednich pędów,
Te duże kulki Rodochitona pewnie kryją w środku prawdziwe nasiona,są bardzo malutkie,jak pyłek.Najlepiej rozłup ... :D Czy w lutym zawitasz? ;:138
Tosia moja Passiflora jest w piwnicy ,w dosyć ciemnym miejscu,ale liście ma jeszcze zielone,czyli żyje... :uszy Wiosna ja przesadzę i obetnę ,a szczepki będę ukorzeniać... :D
Aniu wprawdzie pierwszy raz zimuje Passiflore,ale po lekturze o niej najlepiej zrobić tak;obciąć na wysokość pół lub metra,przesadzić do ziemi kompostowej,jeżeli masz miejsce to najlepiej doniczkę wkopać do ziemi(instrukcja w linku powyżej) i poprowadzić ją na kratownicy aby pędy nawzajem się nie owijały :D
To nic ,że Twoja liście zgubiła,odbije z korzenia ,albo z pędu
Basiu link jest rewelacyjny,mam chrapkę na jednego powojnika Poulsena z grupy Evita Harlow Carr,ale gdzie go dostać... :?
Wszystkie kwiaty z tarasu trzymam w komórce w piwnicy i uwierz mi,że dżungla teraz u mnie w domu... :;230
Oleander zajmuje mi połowę pomieszczenia,a reszta stłamszona przy małym okienku... :roll:
Największy problem ,gdy nie ma gdzie trzymać tych wszystkich donic,tym bardziej ,że zimowanie ich musi być w niskiej temperaturze...W garażu mam lilie i agapanty,tam jest najchłodniej...a mimo to jedna lilia już ma ok.10 cm.Będę musiała ja już do doniczki zapakować... :)
Kasiu w domowych warunkach dobrze Ci kwitła...?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

teraz to właściwie pojedyncze kwiatki,prosi się o przesadzenie :oops: ale przedtem całkiem,całkiem
Oto ona

Obrazek

każdy kwiat kwitnie tylko 1 dzień ;:98
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43