Wiktorio, mam dwie aukuby, bo tę drugą ukorzeniłam sobie ze złamanej gałązki :P Całkiem ładnie rosną, chociaż po ostatniej zimie straciły trochę listków, to w czasie sezonu się zregenerowały.
Aktualnie śpią pod śniegową pierzynką, która -niestety- zaczyna powolutku topnieć...
Mój sposób na przetrwnie zimy

- nasze forum, literatura ogrodnicza i...słodycze
Geniu, a ja zawsze myślałam, że "wszystkie Ryśki to fajne chłopaki"

Ale teraz to już zgłupiałam - Krzyśki i Mariany też?
Ty masz śliczną i kochaną Amelkę, ja -na razie- rozpieszczam moje psiaki:
Wandziu, u mnie pnącza zarastają każdą wolną powierzchnię, ścianę, drzewo i ...zero problemów. Podrzuć mężowi jakiś fachowy artykuł na temat wpływu pnączy na elewację, może wtedy się przekona

A z własnego doświadczenia mogę potwierdzić tylko i wyłącznie same pozytywy wynikające z pnączy na murach i ścianach domu. Jedynym warunkiem jest dobry stan elewacji.

Podlewanie roślinek w wysoko umieszczonych skrzynkach ?- podstawiam krzesełko i modlę się, żeby się nie wywaliło na nierównej powierzchni
Marto, ogrodnik jest szczęśliwy jak roślinki mu pięknie rosną i czasami ma chwilkę, żeby przysiąść w tym domku:
Krzysiu, ja nie wątpiłam ani przez minutkę, że wszystkie Krzyśki to fajne chłopaki, miałam nawet w dawnych czasach chłopaka o tym imieniu

( chociaż nie wiem, czy Bareja też tak sądził

).
Bożenko, Krzyśki uparciuchy? A ja mam pod bokiem Andrzeja i też nie zawsze działa na niego moja siła perswazji... Ale -już napisałam Wandzi- wszystkie specjalistyczne opracowania potwierdają, że pnącza nie mają negatywnego wpływu na elewację.
Ago, pieris zakwitł mi już w drugim czy w trzecim roku po posadzeniu. Nie dokładnie pamiętam, bo mam ich kilka - dwa o zielonych listkach, kwitnące na biało i jeden Variegata -na lekko różowo. Ciekawe jest to, że pączki tworzą się już jesienią...
Fotka zrobiona w listopadzie:
Krzysiu, no to już wiesz - ogrzewanie podłogowe + moc czakramu = szczęśliwe roślinki
Gosiu, nie mogę pozwolić, żeby matka dzieciom się siekała

Więc domek na razie zostanie w Sobótce, a Twój wymarzony na pewno pewnego pięknego dnia powstanie.