Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bazylia w mieszkaniu na własny użytek - wskazówki.

Post »

Moja bazylia od maja piękne rośnie w górę. mam tylko problem - od paru dni gubi listki, najpierw robią się jasno zielone jakby zaraz miały być żółte, a następnie opadają? czemu? proszę o pomoc...
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Kupiłam sobie właśnie bazylię w sklepie.Poradźcie czy powinnam ją przesadzić do większej doniczki?Jak długo udaje Wam się ja hodować w warunkach mieszkaniowych?
Czy słońce od strony wschodniej nie przypali jej listków ,gdy będzie stała na parapecie?
KarolinaC
200p
200p

Post »

Z moich doświadczeń wynika, że lepiej jej nie przesadzać, bo to osłabia roślinę. okna wschodniego w ogóle bym się nie bała.
Pozdrawiam Karolina
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

danutka66 pisze:Kupiłam sobie właśnie bazylię w sklepie.Poradźcie czy powinnam ją przesadzić do większej doniczki?Jak długo udaje Wam się ja hodować w warunkach mieszkaniowych?
Czy słońce od strony wschodniej nie przypali jej listków ,gdy będzie stała na parapecie?
Kiedyś kupiłam sobie bazylię w markecie. Fajnie rosła na wschodnim oknie. Niestety zaatakowały ją jakieś zielone gąsieniczki :roll: Nie mam pojęcia co to były za stworzenia :?
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

danutka66 pisze:Kupiłam sobie właśnie bazylię w sklepie.Poradźcie czy powinnam ją przesadzić do większej doniczki?Jak długo udaje Wam się ja hodować w warunkach mieszkaniowych?
To, czy przesadzić, zależy od wielkości rośliny w stosunku do doniczki; głównie jednak od tego czy system korzeniowy dobrze przerósł bryłkę korzeniową. Wtedy koniecznie dać do większej doniczki.

Żona kupiła bazylię w małej, produkcyjnej doniczce i bazylia zaczęła żółknąć. Po wyjęciu z doniczki, bryłka była całkiem przerośnięta korzeniami. Przesadziłem do standardowej ziemi do kwiatów w większą doniczkę i teraz po tygodniu, pięknie, zielono rośnie. Jest na oknie od południowej strony i tegoroczne silne słońce jej nie szkodzi.
Pozdrawiam - Jean
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

I tak zrobię,doniczka jak na moje oko jest zbyt mała i ziemia praktycznie w mig wysycha...jutro ją przesadzę.nie naruszając korzeni przecież jej w ogóle nie zaszkodzę
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
KarolinaC
200p
200p

Post »

Posadziłam sobie z nasion bazylię zieloną. Po 2 tygodniach wypuściła liścienie. Na początku były,,, hmmm.... śliwkowe, teraz zielenieją. Nic się z nimi nie dzieje, zdrowo rosną, ale zielenieją. Dać do większego światła?
czy nic nie robić/ mam je na południowym oknie, ale osłonięte.
Poradźcie :)
Pozdrawiam Karolina
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

Karolina a zielenieją te starsze?Czy nowe liście są fioletowe?
KarolinaC
200p
200p

Post »

Mam tylko liścienie wszystkie wyglądają tak samo. Ja Was bardzo przepraszam, miałam na myśli bazylię czerwoną, Nie wiem czemu napisałam zieloną, chyba dlatego że mi zielenieją te liscienie..... :)
Pozdrawiam Karolina
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

hehe dlatego pytałam o liście,bo mam czerwoną i tak samo się dzieje,ale używam tylko liści z wierzchołka,tych czerwonych.Jak wiesz,bazylia lubi uszczykiwanie,wtedy wypuszcza nowe liście i gałązki,więc tymi dolnymi sobie nie zaprzątam głowy
KarolinaC
200p
200p

Post »

Ale liścienie to chyba jeszcze uszczykiwać, prawda?
Pozdrawiam Karolina
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

Jeśli to liścienie to same odpadną,najlepiej gdybyś mogła wstawić fotkę tej bazylii
ziolowo pl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja bazylia purpurowa jak ją kupiłam była zielonkawo-purpurowa. Po przesadzeniu jej do ogródka jeszcze przez jakiś czas była w takim kolorze. Dopiero później zrobiła się cała purpurowa jak podrosła dużo.
Awatar użytkownika
qwak
50p
50p
Od: 18 lut 2012, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja teraz zrobiłam sadzonki z fragmentów roślin, które wysiałam wiosną. Mam nadzieję, że będzie prościej i szybciej. Oto bazylia cytrynowa i cynamonowa:
Obrazek
Biofizyk z wykształcenia, ogrodnik z zamiłowania: latem na działce, zimą w domu - w wersji HiTech -regulamin
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne siewki ;:63 ;:63 . Czy bazylia cynamonowa smakuje jak cynamon?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”