Mój ogród dopiero powstaje

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród dopiero powstaje

Post »

Iwonko :wit pracy przy sadzeniu dużo nie było, ale drzewek szkoda- a najbardziej tego, że przepadł mój wymarzony cień. :( No cóż- ogrodnictwo to nie tylko same sukcesy :roll: Spróbuję uratować chociaż modrzewia, bo wprawdzie obdarty z kory ale ok. 0,5 cm ciągłość jest. Wprawdzie to zwykły modrzew europejski, ale piękny 2 metrowy i mam do niego wielki sentyment- to prezent od znajomego szkółkarza. Kiedyś z jabłonią udało się, jak iglaki reagują na takie uszkodzenia- zobaczę.
Obrazek

Jakby na pocieszenie w tym roku pięknie 'szyszkuje' moja koreanka
Obrazek
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Przykro czytać o stratach :(
O lewizję się nie martw. Skoro na naszej Syberii zimuje to i u Ciebie przetrwa :)
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witaj Aniu
przykro mi czytać o twoich stratach :cry:
mam nadzieję że uda się uratować modrzew. on jest dość wytrzymałym drzewem i dobrze znosi przycinanie...
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Przyszłam z rewizytą i już wiem skąd Twój wpis u mnie o stratach.
Przykre, niestety prawdziwe i częste.
Dzięki Bogu u mnie wszystko jest tam gdzie powinno od feralnych czasów kradzieży...
Marzą mi sie lampk solarne, ale te na pewno poszłyby "jak świeże bułeczki". Gwizdnęli nam taką z ogródka przed oknami, to za drogą nie byłoby ich po pierwszej nocy...
Pozdrawiam i głowa do góry...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu. Czytam o Twoich stratach i współczuję bardzo. Niestety - zwierzęta też chcą żyć, ale czy musiały Ci zabrać się za Twój cień. :D Miałam lantanę przez dwa sezony i bez problemu zimowała w chłodnym pokoju z ograniczonym podlewaniem. W ubiegłym roku zapomniałam zabrać ją na czas z tarasu i przymrozek ją załatwił.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
anka_
ZBANOWANY

Post »

Witaj Pawle :wit Niestety przykro :( A lewizje bardzo bym chciała żeby przetrwały zimę. Będę teraz zagospodarowywać skarpę na piwnicy i tam mają znaleźć swoje miejsce. :D A w ramach rekompensaty za straty M. kupi mi Mercedesa- ten twój jest wspaniały :D

Jolu witaj serdecznie u mnie :wit O modrzewia walczę, wysmarowany jest sztuczną korą i zobaczymy :?

Mariolu :wit Masz wielkie szczęście, że u ciebie spokój z takimi atrakcjami. Czasami to ręce opadają. W tamtym roku ktoś wyrwał nam ponad 50 sosen, leżały rzucone obok, połamane. Kiedyś to nawet pranie gwizdnęli mi ze sznurka- robocze ciuchy mojego M. :lol: Głupota ludzka przeraża :roll: Chociaż w tym konkretnym przypadku bardziej mi to wygląda na robotę jakiś rogaczy. Dziękuję za odwiedziny.
ada.kj pisze:...ale czy musiały Ci zabrać się za Twój cień. :D
No właśnie Krysiu, dlaczego mój cień :roll: Co do lantany to przyznam się szczerze, że jak kupowałam to nie bardzo miałam pojęcie o tej roślinie :oops: . ale dużo poczytałam i oczywiście spróbuję przezimować. Bardzo się cieszę z tych optymistycznych wieści, że zimowała bez problemu u ciebie. :D

W części 'przydomowej' ostał się bożonarodzeniowy świerk
Obrazek

Dzisiejszy łup od sąsiadki ( za jej zgodą- żeby nie było)
Obrazek

Zadaszenie tarasu spodobało się nie tylko nam
Obrazek

Ogrodowy lotnik
Obrazek

No i tak bardziej optymistycznie na koniec- może patrząc na fotkę trudno na razie uwierzyć ale
tu na razie jest trawisko ale będzie HOSTOWISKO...
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
anka_
ZBANOWANY

Post »

Zaczyna kwitnąć piwonia
Obrazek

Mój powojnik pokazał pierwsze kwiaty
Obrazek

Sosenka
Obrazek

Moje 'maluszkowe' nabytki:
Rojniki
Obrazek

Obrazek

Słonecznica
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu piwonia prześliczna, bardzo lubię te kwiaty, ale strasznie w tym roku szybko przekwitają....upały i susza robią swoje....
Powojnik cudo, w zeszłym roku kupowałam podobnego....ale jak zakwitł okazał sie w kolorze majtaswego różu :roll:
Skalniaczkowe nabytki śliczne :D
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Ja już oczami wyobraźni widzę hostowisko ;:224 Kurcze, ale cudne zdjęcia robisz. Piwonia i powojnik, jak żywe ;:111
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu witaj. :wit
Tak mi przykro z powodu Twoich strat w ogrodzie i lepiej było by wierzyć, że to robota jakiegoś zwierza, a nie człowieka. :(
Jednak z czasem będziesz musiała ogrodzić, gdyż szkoda pracy i pieniędzy.
Wspaniałe miejsce na hostowisko wybrałaś, jakby dla nich stworzone.
Brzoskwiniowa lewizja cudowna, jeszcze takiej nie widziałam. :)
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Otóż to: wspaniałe robisz zdjęcia.
Piwonie mnie fascynują, na razie nie mam do nich za dużo szczęścia.
Twoje kwiaty śliczne :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
anka_
ZBANOWANY

Post »

Agnieszko bardzo ci dziękuję za miłe słowa ;:196 Bardzo lubię piwonie, nawet takie stare, "babcine" odmiany jak moja. Powojnik jak na razie wspaniale się sprawuje . A co do skalniaczkowych zakupów to mój M. stwierdził, że jak już na jakieś zielsko wydaje pieniądze to chociaż mogłoby być widoczne- a nie jak to 'coś' - z lupą trzeba oglądać ;:14
heliofitka pisze:Ja już oczami wyobraźni widzę hostowisko ;:224
Och, Iwonko ale ty masz sokoli wzrok :lol: Ale tak na poważnie, to ma ono już pierwszą lokatorkę. Następne czekają w donicach. Jak dla mnie to z hostami jest jeden zasadniczy problem- za dużo odmian- wszystkie się nie zmieszczą, a wybrać trudno :roll: No i mam nadzieję, że w sobotę uda się zamontować cieniówkę :? Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196

Tajeczko witaj u mnie ;:196 Straty niestety są, ale tak to już jest :( Mam nadzieję, że chociaż część uda się w tym roku ogrodzić, za dwa tygodnie montujemy bramę i jak się uda to zaczniemy pomału grodzić. Trochę jest kłopotów 'technicznych' i potrzebny geodeta :roll: Co do miejsca na powstające hostowisko to niestety jak to ujął TomaszII -ten typ 'to najgorsze z możliwych'. Chodzi o to, że w południe jest słońce. na razie planuję montaż cieniówki zanim cień nie 'urośnie'. :lol: A co do brzoskwiniowej lewizji to muszę się zgodzić- cudowna jest :D

Mariolu :wit dziękuję za wizytę u mnie i miłe słowa ;:196 Piwonie są cudowne, szkoda, że tak krótko kwitną. Ja mam na razie jedną, ale kilka odmian na oku :lol:
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aneczko sądziłam, że to miejsce na hostowisko nie będzie miało pełnego slońca, jeśli od południa, to z pewnościa liście funki będą więdły, a niektóre odmiany będą przypalone.
Musisz coś wymyśleć.
U mnie hosta miała słońce tylko do południa i liście jej rudziały.
Pozdrawiam serdecznie . :)
anka_
ZBANOWANY

Post »

Tajeczko miejsce na hostowisko jest po zachodniej stronie domu, z drugiej strony osłonięte szpalerem brzóz. Ale niestety jest wąski przesmyk i w godz 11 -13 jest pada pełne słońce :( Do 11 i później od 13 są w cieniu. Niestety na dzień dzisiejszy to było najlepsze co mogłam wybrać- wszędzie indziej całkowita patelnia. na razie będzie założona cieniówka, zanim naturalny 'cień' nie urośnie.

No właśnie jak już jestem przy naturalnej cieniówce- wstępnie mam 3 typy:
Wiąz "Camperdownii"
Grab pospolity "Pendula'
lub po prostu pergola i jakieś pnącze ;:24
Jak można proszę o radę :D
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Cudnie!!! A ja będę w Płońsku na weselisku!!!!! Konkretnie w Bolęcinie, ale weselisko w Płońsku!!!! Kocham te Wasze tereny i jeździłam tam na spływ kajakowy po Wkrze!!!
Lewizje masz cudowne. Ja mam dwie, ale tylko jedna kwitła!Za to cudnie!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”