Oj. Dawno nie zaglądałem tutaj. Dziękuję za takie liczne odwiedziny i pochwały.
Baryczka pisze:Bartku, niech roślinki ode mnie piękne Ci rosną i nie sprawiają kłopotów. Epiphyllum to raczej nie ackermani, a bliżej nieokreślona hybryda, tyle tylko, że jest czerwone

Jeśli miałbyś namiary na różowe, to pomyśl o mnie (

). Moje niestety poddało się rodzinie dżdżownic, nie udało mi się go ukorzenić
A taka róża, jak Twoja, już od dawna za mną "chodzi"- tylko miejsca na parapetach (nigdzie) na razie nie mam

Jeszcze raz (nie) dziękuję.

I dzięki za info. Epi będzie chyba miało odrost.
Co do różowego to jak będę miał to nawet się nie zawaham i wyślę tobie.

Jakoś tak u moich znajomych epifylla popytu nie mają. Chciałoby się mieć jeszcze kilka kolorów, ale to miejsce...
Michaeli pisze:Bartku, piękne rzeczy nam tu prezentujesz, zaciekawiła mnie twoją róża jerychońska, "Jak to działa" opisz nam to!

anik pisze:
Michaeli pisze:Bartku, "Jak to działa" opisz nam to!
Sama też jestem ciekawa.
Przepraszam, że tyle czekaliście, ale już wyjaśniam.

Otóż wsadza się tą różę korzeniem do podstawka z wodą. Tyle.

No może jeszcze to, że tak stać powinna z tydzień i po tym czasie trzeba lub można ją przesuszyć przez okres 2 tygodni i wtedy się zwija. Podobno można ją posadzić do doniczki, ale nie próbowałem. Zamierzam ją wsadzić do wody po raz kolejny przed Bożym Narodzeniem.

Azalię za 1zł bez grosza. Zdjęcie wstawię jutro, bo jak zwykle akumulatorki mi niespodzianki robią i się wyładowują kiedy zawsze aparat potrzebuję. Choć i tak to już się któryś raz powtarza, to zaskakują mnie jak co roku zima drogowców.
Azalia w takim sobie stanie. Trochę liście jej z dołu poleciały i te wyżej rosnące pomarszczone. Macie jakieś doświadczenia co do jej hodowli: jaką sporządzacie ziemię i co ile podlewacie. Co do temp. i nasłonecznienia już poczytałem.