Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
LaPasion
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 06:48

Post »

Dziękuje ślicznie Przemo, właśnie tak zrobię :) mam jeszcze jedno pytanie . To jest cebulka tego białego najwiekszego hipka, zaraz po kwitnieciu liście zaczeły schnąc, wieć wyciagnełam ją i dałam do zimowania, ale nie wiem czy nie za szybko to zrobiłam, cebula nie wygląda jednak najlepiej. Czy mam ją jednak znowu wsadzić (zaznacze ze połowa korzeni juz jest sucha)???

Obrazek Obrazek

Wybieram sie dzisiaj do Czech, moze dostane jakiś czeski okaz tym razem :P
POzdrawiam
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemo pisze:Posadź z powrotem do ziemi i do końca kwietnia podlewaj i intensywnie nawoź od maja zaprzestań i podlewania i nawożenia a na koniec lipca jak zaschną lub zwiędną liście zetnij je wyjmij cebulę z doniczki podsusz przez dwa tygodnie korzenie i do lodówki w dolną szufladkę na trzy miesiące potem w listopadzie znów do ziemi i pędzenie na ponowne kwitnienie. :D
Przemo! Jeśli dobrze policzyłam na palcach :lol: , to hipki należy intensywnie "karmić' przez 3 miesiące po przekwitnieniu, potem zaprzestać podlewania,jak zaschną na 3 miesiące do piwnicy lub lodówki i można znowu sadzić i cieszyć się kwiatkami?
Może orientujesz się, czy dłuższe przebywanie w piwnicy im szkodzi?
Czy warto cebulom robić kąpiel w nadmanganianie?
Waleria
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

LaPasion daj cebuli miesięczne zimowanie i wsadź do ziemi wybije liście ale nie wyda kwiatostanu pozwól jej rosnąc nawożąc ją przez trzy miesiące potem normalnie przezimuj i dopiero potem będzie ok. :D

Walerio dłuższe zimowanie im nie zaszkodzi aczkolwiek mogą puszczać cebule liście niepotrzebnie raczej bym ich nie przetrzymywał dłużej na zimowaniu a co do zaprawy przeciwgrzybicznej zastosowałbym raczej Amistar 250 SC. :D
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Kolejne piękne hipki do podziwiania :shock:
Szkoda tylko, że nie kwitną one tak długo jak storczyki :cry:
Moja Minerva już przekwitła na pierwszym pędzie :cry: Czekam jednak na ten drugi :wink:
Poza tym tak nabyłam 3 cebule :lol: (w tym Susan, która mnie u Zuzulca wprost oczarowała)
I jeszcze zachorowałam na "papilonka" :oops:

A Przemo jak zwykle na posterunku :) Co my byśmy zrobili bez Niego ;:31
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Narine - muszę się pochwalić, że kolejny pąk pękł. Niedługo pojawią sie kwiaty. Tym razem wg tego co kupiłam to jest Appleblossom - ale zobaczymy jak to będzie w rzeczywistości. Sama już nie moge się doczekać kwitnienia i muszę Ci powiedzieć, że na mnie ta Susan też zrobiła ogromne wrażenie, zwłaszcza, że jej kwiaty były znacznie większe od poprzeniego kwitnącego hipka ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35

Post »

Ja po przeczytaniu tematu Hipeastrum również "zachorowałam" na tę roślinkę. I kupiłam cebulę, która wygląda tak:

Obrazek Obrazek

Po zakwitnięciu ma wyglądać tak: :D

Obrazek

I w tym miejscu pytanie do Was, szczęśliwych posiadaczy kwitnących hipków-czy mogę teraz posadzić moją cebulkę i spodziewać się niedługo takiego kwitnienia jak na opakowaniu? Trochę się waham, bo to dla mnie zupełnie nowe doświadczenie z kwitnącymi kwiatami :oops: Dlatego proszę Was o radę...

Pozdrawiam

Kasia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kasiu,

zajrzyj tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=96
W moim poście z dnia 28 września zadałam podobne pytanie. Moja cebula wyglądała tak jak Twoja. potrzebuje ona jeszcze pospać troszkę .. przejdź tam proszę i zobacz jakich rad mi udzielono.
Powodzenia ;)
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p

Post »

Dzięki Lucynko, przyznam, że nie przewertowałam całego forum, żeby poszukać odpowiedzi na moje pytanie ;:31

Dzięki za linka, już tam zaglądam :D
x-C-j
---

Post »

Zgadza się szymko po wyglądzie korzeni widać że cebula nie była zimowana, jeśli nie masz chłodnej piwnicy to do dolnej szufladki w lodówce a koło połowy maja dopiero do ziemi. :D
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie ma za co .. akurat byłam w podobnej sytuacji i jak mogłam tak pomogłam ;)
Ogólnie przejrzyj sobie ten wątek dotyczący hipków, znajdziesz tutaj wiele cennych rad, jak o nie dbać, aby pięknie kwitły.
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p

Post »

Lucynko jestem właśnie w trakcie lektury całego wątku, dużo tu informacji... ale jakoś się przekopię :D :D :D :D Chłodnej piwnicy niestety nie mam, dlatego opcja zaproponowana przez Przema jest jedynie brana pod uwagę - dolna półka lodówki. Trzeba jakoś specjalnie zabezpieczać cebulę? Owinąć ją w coś, czy tak po prostu "na żywca" do lodówki :D :D ?
x-C-j
---

Post »

Jak masz możliwość to włóż ją na suchym piasku w jakimś pudełeczku po margarynie przykrytym gazetą czy w czymś podobnym a jak nie masz miejsca za wiele to w gazecie delikatnie owiniętą by nie pomieszać z zwykłymi cebulami i nie skroić do sosu. :D
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p

Post »

Hmmm sądząc po wyglądzie kwiatów, którymi kusi producent na opakowaniu, sos byłby wyśmienity :D :D :D Cebulka też całkiem okazała, więc pewnie wszyscy formowicze mieliby okazję spróbować :D :D :D Na szczęście lodówka całkiem spora, natomiast z piaskiem będzie problem... chyba w tym wątku czytałam o suchych trocinach... z tym będzie u mnie łatwiej. Mogę na nich ułożyć cebulę w pudełeczku po margarynie? I wtedy już bez gazety?
x-C-j
---

Post »

Możesz bez problemu ułożyć na suchych trocinach a gazetę daje się by do cebuli nie docierało światło nawet po otwarciu lodówki, możesz delikatnie nią owinąć całe pudełko ale lepiej by była. :D
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p

Post »

Zabieram się do dzieła :D :D :D Będzie gazeta, owinę nią całe pudełko, tak jak radzisz. Kiedy będę mogła ją wyjąc i wsadzać do doniczki?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”