Domownicy Zgredo

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to idż na L-4. :lol:
Tereniu-ty jesteś obcykana w temacie widzę,to powiedz mi,czy czas powrotu z podróży służbowej wlicza się do 11 godzinnego odpoczynku dobowego czy nie? ;:24
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wg mnie nie, bo to czas kiedy jednak jesteś w pociągu czy gdzieśtam z powodu pracy... a nie jestes tam gdzie masz ochotę być w swoim czasie wolnym
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie mnie też tak się wydaje ale ja laik jestem.Bo chodzi o to,że M wraca z dalekiej podróży służbowej gdzieś w nocy a potem idzie do pracy jak wstanie no a odpoczynek dobowy musi wynosić conajmniej 11 godzin nieprzerwanie,no chyba że różnica w godzinach jest wypłacana jako nadliczbówki ale u nich nie ma nadgodzin.
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23

Post »

Dominiko, ale macie piękne akwarium :) Jest na co popatrzeć ;:97 Podziwiam, bo pewnie takie cudo z pewnością zajmuje Wam wiele czasu.

A jak mają się kamyczki? :)
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Mama Aguni pisze:Za obopólną zgodą można zawsze i o każdym czasie zwolnić się z pracy tzw. porozumienie stron i nie ma mowy o okresie wypowiedzenia. Asiu może tak bardzo cię cenią w zakładzie,że nie chcą stracić super pracownika :wink:
Teresko, no właśnie, teraz do 25 sierpnia związki uchwaliły u nas, że można dobrowolnie podać się do zwolnienia, za porozumieniem stron, osoby takie dostają odprawę.
I z tego, co wiem (moja mam jest gł. księgową i jest obeznana w przepisach), mogłabym zrezygnować z wychowawczego i podać się do zwolnienia, z tym, że przez trzy miesiące nie miałabym prawa do kuroniówki.
Wiem, że sporo osób z mojej pracy już tak zrobiło i szefostwo raczej nie robiło problemów, a u mnie się nie zgodzili :evil: :evil: :evil: normalnie masakra jakaś :evil:
Widzę jeszcze jedno wyjście, tylko nie wiem, czy mój pulmonolog się na to zgodzi :roll:
Żeby wypisał mi zaświadczenie, że ze względu na astmę nie mogę pracować w tej firmie, gdyż opary i inne badziewia źle wpływają na zdrowie :roll:
Co myślisz o tym :?:

Basiu (Basgo), L4 to nie bardzo, bo na razie na wychowawczym jestem ;)

Dominiko, przepraszam za ten off :oops:
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tym zaświadczeniem powinno się udać-ja zanosiłam zaświadczenie od chirurga że nie mogę pracować na tym stanowisku,i mnie zwolnili,choć mnie tylko nadgarstek bolał.Jest jakiś przepis w kodeksie pracy ale to było dawno i nie pamiętam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to nic, tylko próbować, dzięki Basiu ;)

Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 11:48

Post »

basga pisze:No to idż na L-4. :lol:
Tereniu-ty jesteś obcykana w temacie widzę,to powiedz mi,czy czas powrotu z podróży służbowej wlicza się do 11 godzinnego odpoczynku dobowego czy nie? ;:24
Basiu wszystko zależy od tego na jakim stołku siedzi twój m. Jeśli ma delegację służbową np. na 2 dni to czas powrotu nie wlicza się do odpoczynku tylko do czasu pracy , ale jeśli jest kierowcą to oni mają inne przepisy i u nich się to liczy inaczej .
Haim pisze:]Widzę jeszcze jedno wyjście, tylko nie wiem, czy mój pulmonolog się na to zgodzi Rolling Eyes
Żeby wypisał mi zaświadczenie, że ze względu na astmę nie mogę pracować w tej firmie, gdyż opary i inne badziewia źle wpływają na zdrowie Rolling Eyes
Co myślisz o tym Question
Tu też wszystko zależy od firmy i od stołka jaki zajmowałaś.Lekarz może ci napisać zaświadczenie ,że nie nadajesz się na ten stołek (u nas laborantka załatwiła sobie zaświadczenie że odczynniki ją uczulają to ją szef przeniósł do papierkowej roboty) ,a szefostwo może ci znaleźć inny i dalej cię trzymać w firmie. :wink: Jaki okres wypowiedzenia cię obowiązuje? ile masz jeszcze wychowawczego?czy bierzesz pieniążki za wychowawczy?(pytania retoryczne ) bo od tego zależy co dalej mogłabyś zrobić :lol:
Przepraszam za zaśmiecanie cudzego wątku :?
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ogrodniczko - 128l 40x40x80 :)

Dziewczęta, pisajcie do woli, jestem żywo zainteresowana - dobrze jest wiedzieć na czym się stoi, bo pracodawcy lubią sobie w kulki lecieć, z ostatniej pracy się zwolniłam właśnie dlatego, że mnie próbowali zrobić w balona z rekompensatą za pół życia w robocie - tyle, że wtedy nie znałam forum i do PIPu musiałam się iść doinformować, czy mam racje, że mi śmierdzi...

Asiu, mój m. mówi, że zna Twoją firmę i robicie pewnie to samo ^^ i że pewnie jesteś dobra, skoro nie chcą Cię puścić :) Z lekarzami różnie bywa, jedni wolą, jak się jasno powie, że się potrzebuje zwolnienia, inni, że wolą aby im mówić, że boli i dokucza...
Moje... wszystko
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mama Aguni napisał/-a:
Tu też wszystko zależy od firmy i od stołka jaki zajmowałaś.
Jaki okres wypowiedzenia cię obowiązuje? ile masz jeszcze wychowawczego?czy bierzesz pieniążki za wychowawczy?(pytania retoryczne ) bo od tego zależy co dalej mogłabyś zrobić :lol:
Tereniu, ja pracuję w Flextronics w Tczewie, w dodatku na produkcji, pracowałam jako zwykły pracownik zastępowałam też brygadzistkę :)
Okres wypowiedzenia chyba 3-miesięczny, po 5 latach pracy w tej firmie :?:
Tak mi się wydaje, ale jeśli jest inaczej, to mi napisz ;)
Wychowawczy w zasadzie wypisałam na 3 lata, do końca tego roku dostaję pieniążki a już od stycznia miałabym przez rok bezpłatny :roll:
Zgredo pisze:Asiu, mój m. mówi, że zna Twoją firmę i robicie pewnie to samo ^^ i że pewnie jesteś dobra, skoro nie chcą Cię puścić :) Z lekarzami różnie bywa, jedni wolą, jak się jasno powie, że się potrzebuje zwolnienia, inni, że wolą aby im mówić, że boli i dokucza...
Dominiko a Twój M. też pracuje w tej firmie :?:
Ale jaki oni mieli ze mnie pożytek skoro tyle czasu już mnie w pracy nie było :?:
Chociaż muszę przyznać, że gdy byłam na chorobowym w ciąży, to przedłużyli mi umowę na stałe a koleżance, która była w tej samej sytuacji dali tylko umowę do porodu :?

No właśnie :(

Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Mój pracuje w takiej małej firmie w gdańsku, to w zasadzie kilka firm, które dla siebie nawzajem pracują - teraz na automatach siedzi (w końcu, zaczynał od taśmy, potem lutował, teraz jest w końcu szczęśliwy :) )

Asiu, może i nie mieli pożytku, ale też nie tracili (ZUS im zwracał) a teraz mogą zyskać - Ciebie z powrotem. Najwyraźniej byłaś niezłym pracownikiem/brygadzistą (i wielofunkcyjnym i pewnie za pół ceny w związku z tym i pewnie dobrym) że chcą abyś wróciła właśnie do nich.
Moje... wszystko
Awatar użytkownika
Mama Aguni
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 11:48

Post »

Asiu (Haim) zajrzyj na pw :D
Pozdrawiam Teresa
Agunia i ja
Galeria
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż, z jednej strony można się cieszyć, że mnie tak szanują w pracy :D
Ale z drugiej, jak widać jest to troszkę kłopotliwe :?

Teresko odpisałam :D

Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dziewczęta, dostałam paczuszki ^^

Dziś dwie, od Kasi i Asi a w nich same cuda 8)

Od Kasi.N
Moje kolczaste marzenie - opuncja microdasys w najczystszej postaci - z białymi glochidami! Jestem zachwycona ;:1 Dostałam też opuncję z żółtymi glochidami, aby stanowiły komplet z posiadanym przeze mnie rudzielcem.

Jeszcze jedna opunka nie wiem jaka ale to chyba i f.monstruosa i f.variegata! Cudo :D

Do tego kawałek crassulki, mrum :)

Obrazek

Od Asi (Haim) dostałam zaś chyba nową (kolejną) miłość - fitonie, oraz wciąż miłość aktualną - sukulenty pod postacią sedum (x3 w tym vareigatkę) oraz crassulę ^^

Obrazek

Opunki wszystkie póki co w jednej donicy - zaraz po pierwszej wypłacie muszę zafundować moim maluszkom coś więcej :oops:

Obrazek

Fitonie w nowych domkach, w tle oczywiście śmiecioródki :)

Obrazek Obrazek
Jak najlepiej je ukorzeniać (fitonie) w wodzie czy ziemi?

Starczyło jednej doniczki w kuwetce z maluchami specjalnej troski
Obrazek

niestety osiągnęłam już stadium absolutu parapetowego i większe musiałam wetknąć do jednej donicy

Obrazek

do końca remontu pewnie się ukorzenią, a ja będę mogła na powrót zajmować wszystkie parapety (i jeden nowy :D)

bardzo, bardzo, bardzo wam kochane (nie) dziękuję - za ogrom serducha i życzliwość. I za kwiatuchy takoż - przeogromnie :)

Tymczasem u moich maluszków...

Obrazek
Żyworódka omszała wylazła z ziemi :D

Obrazek
mammailarka, którą podróż pozbawiła stożków wzrostu zmieniając je w papkę puściła się bokiem :D

Obrazek
puściła się też na dobre c.wooda

Obrazek
i otworzył pierwszy kwiatek wilczomlecza lśniącego :)

Jakaś crassulka też się puszcza
Obrazek

i ostatni z trzech resztek jednego z moich kaktusiaków chyba dał radę
Obrazek
dwa inne niestety zdechły - podobnie jak wcześniej mammailarka-matka
Moje... wszystko
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23

Post »

:D :D :D Niech pięknie i zdrowo rosną :D

Od Asi śliczne nowości dostałaś :D Mogłaś powiedzieć, że fittonie też cię interesują ;) Ja ukorzeniam bezproblemowo w wodzie albo wilgotnym granulacie :) W ziemi raz - ale mi padła ;) niech Ci się pięknie rozrastają :D

Maluszki super rosną :) Wilczomlecz lśniący wygląda niezwykle uroczo, śliczny kwiatuszek :)
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”