Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1

Powojniki
Zablokowany
Awatar użytkownika
stolar
50p
50p
Od: 27 lut 2009, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Clemoholizm.....

Post »

katarzynka575 pisze:Dostałam już dzisiaj moje clematisy :tan poradźcie czy już je wsadzić (skrzynia na balkonie)czy jeszcze chwilę poczekać ta pogoda trochę zwariowana przynajmniej w Łodzi .
Po mojemu to pora już, moje clematisy (również łódzkie :D ) posadzone w ubiegłym roku, pokazują już spod ziemi śliczne pączusie ;:138 Na razie nie zapowiadają wyjątkowo mroźnych nocy a "zimna Zośka" im nic nie zrobi bo zaprawione na balkonie do temperatury :heja

A tak przy okazji clematoholizmu :D moja Szanowna Koleżanka Małżonka jeszcze nie wie, że latem ( najprawdopodobniej) będzie do wykorzystania 20 metrów płotu ( płota ??? :D ) a mnie po głowie kręci się kilka ładnych kolorków powojników :twisted:
Na działce przy szpadlu można naprawdę odpocząć :)
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Dzięki za podpowiedź stolar ;:32 w takim razie w tygodniu biorę się za wsadzanie . Ja bardzo żałuję że nie mam np. działki bo teraz jak jestem na tym forum i w każdej dziedzinie można się czegoś dowiedzieć i te zdjęcia pięknych działek ,ogrodów, no cóż. Myślę że żoneczka jak zobaczy płot który pięknie kwitnie (kwiaty jeden ładniejszy od drugiego) na pewno będzie zadowolona. Jak możesz zdradź jakie zamierzasz zakupić odmiany (popatrzę chociaż w internecie) :D
Awatar użytkownika
stolar
50p
50p

Post »

katarzynka575 pisze:Dzięki za podpowiedź w takim razie w tygodniu biorę się za wsadzanie
Masz cierpliwość :D Ja bym nie wytrzymał do jutra :heja
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

No niestety muszę mieć cierpliwość ,chociaż moje ckilmatyski już stoją na balkonie to jeszcze czekam no można tak powiedzieć na pojemnik do którego je wsadzę
Awatar użytkownika
stolar
50p
50p

Post »

katarzynka575 pisze: Myślę że żoneczka jak zobaczy płot który pięknie kwitnie (kwiaty jeden ładniejszy od drugiego) na pewno będzie zadowolona. Jak możesz zdradź jakie zamierzasz zakupić odmiany (popatrzę chociaż w internecie) :D
Żoneczka to mnie kiedyś udusi za moje pomysły :lol: Co do odmian to jeszcze wstrzymuję się z wyborem, moimi cichymi faworytami są powojniki wielkokwiatowe i z grupy Viticella, mają nieprzerwanie i pięknie kwitnąć , wybór kolorystyczny zostawię Małżonce, ma do tego lepsze oko niż ja :heja
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Nie wiwem czy to się komuś przyda,ale 19-go w Biedronce beda clematisy po 7,49 :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
izabelka34
100p
100p
Od: 15 lip 2009, o 16:54

Post »

PESTKA@ pisze:Nie wiwem czy to się komuś przyda,ale 19-go w Biedronce beda clematisy po 7,49 :wink:
Fajnie,ale mi się nie przyda :;230
pozdrawiam Iza
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Stolar dzisiaj buszowałam po necie i podziwiałam ;:111 clematisy z grupy którą podałeś wszystkie śliczne choć mi najbardziej przypadł do gustu Halian i jeszcze( ale to już inna grupa ) Nelly Moser .
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Moje powoje już mają nowe lokum. Dobrze nawożoną , podlaną ziemię, a ja dylemat bo w" instrukcji "jaką dostałam razem z roślinami jest w ostatnim kroku PRZYCIĄĆ nad pierwszą parą liści to jest na wysokości 5-15 cm .Przecież one mają jakieś 30 cm i widzę że już były przycięte bo niektóre łodyżki są równiutkie i zdrewniałe. Poradźcie co robić bo już sama nie wiem .
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie :)
Właśnie nabyłam Hagley Hybrid i strasznie męczę się z odnalezieniem informacji na temat cięcia - znalazłam tylko, że silne, co ma oznaczać od końca lutego do początku kwietnia. Jednak niewiele mi to wyjaśnia. Jak często w tym okresie? I jak nisko?
Rozumiem, że skoro kupiłam teraz mniej więcej 30-centymetrowy, to jest już po przycinaniu?
Jako laik wśród clemoholików z góry dziękuję :wit
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Chciałabyś ciąć młodziutki 30cm powojnik?
Najlepsza strona o powojnikach:

http://www.clematis.com.pl/wms/1.html
Awatar użytkownika
stolar
50p
50p

Post »

katarzynka575 pisze:PRZYCIĄĆ nad pierwszą parą liści to jest na wysokości 5-15 cm .Przecież one mają jakieś 30 cm i widzę że już były przycięte bo niektóre łodyżki są równiutkie i zdrewniałe.
Poradźcie co robić bo już sama nie wiem .
Zasadzić i cieszyć się nimi ;:138 Z obcinaniem najlepiej się wstrzymaj do następnej wiosny :) a najlepiej : http://www.clematis.com
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Dzięki ;:180 już posadzone i już się nimi cieszę od wczoraj a teraz jeszcze bardziej jak dowiedziałam się że nie muszę moich maluszków przycinać .Teraz czekam na słoneczną, ciepłą pogodę i jakieś obiawy wzrostu :)
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Ann_85 pisze:Witam serdecznie :)
Właśnie nabyłam Hagley Hybrid i strasznie męczę się z odnalezieniem informacji na temat cięcia - znalazłam tylko, że silne, co ma oznaczać od końca lutego do początku kwietnia. Jednak niewiele mi to wyjaśnia. Jak często w tym okresie? I jak nisko?
Rozumiem, że skoro kupiłam teraz mniej więcej 30-centymetrowy, to jest już po przycinaniu?
Jako laik wśród clemoholików z góry dziękuję :wit

Aniu
ten powojnik już tak obcięty ,nie wymaga dodatkowego przycinania,mam go u siebie ,kwitnie później tzn ,od czerwca,a te właśnie tniemy nisko,co roku w marcu 30,50 cm nad ziemią,ale w tym przypadku możesz go przyciąć latem po kwitnieniu,a kwitnie bardzo obficie... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alionuszka pisze: Aniu[/b] ten powojnik już tak obcięty ,nie wymaga dodatkowego przycinania,mam go u siebie ,kwitnie później tzn ,od czerwca,a te właśnie tniemy nisko,co roku w marcu 30,50 cm nad ziemią,ale w tym przypadku możesz go przyciąć latem po kwitnieniu,a kwitnie bardzo obficie... :D
O właśnie takiej informacji mi brakowało, że po kwitnieniu, bo teraz młodziutki i chętny do pięcia się :) Dziękuję! :)
I mam nadzieję, że u mnie pierwsze kwitnięcie tez będzie obfite ;:138
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”