Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
Re: Podtopiony perukowiec
Dziękuję zastosuję się i napiszę za jakiś czas o rezultacie

Re: Perukowiec Podolski
Witam,
Bardzo zainteresował mnie temat perukowca, bo sąsiadka właśnie ukorzeniła jedną gałązkę i chcę ją posadzić u siebie.Nie wiem natomiast czy powinnam posadzić tę ukorzenioną gałązkę do gruntu jeszcze teraz w sierpniu przed zimą czy też lepiej do donicy dużej i trzymać przez zimę w donicy wypełnionej np. ziemia wymieszaną z piaskiem -w garażu np.???
A jeżeli kupiłabym sobie teraz jedno drzewko perukowca , to czy też warto sadzić do ziemi czy może lepiej poczekać z zakupem do wiosny??
Ps. czy jeśli będę sadzić ukorzenioną sadzonkę do gruntu czy podać im specjalną szczepionkę, która wpłynie na lepsze przyjęcie się drzewka.
Dziękuję z góry za pomoc,ja zupełnie się na tym nie znam
Kasia
Bardzo zainteresował mnie temat perukowca, bo sąsiadka właśnie ukorzeniła jedną gałązkę i chcę ją posadzić u siebie.Nie wiem natomiast czy powinnam posadzić tę ukorzenioną gałązkę do gruntu jeszcze teraz w sierpniu przed zimą czy też lepiej do donicy dużej i trzymać przez zimę w donicy wypełnionej np. ziemia wymieszaną z piaskiem -w garażu np.???
A jeżeli kupiłabym sobie teraz jedno drzewko perukowca , to czy też warto sadzić do ziemi czy może lepiej poczekać z zakupem do wiosny??
Ps. czy jeśli będę sadzić ukorzenioną sadzonkę do gruntu czy podać im specjalną szczepionkę, która wpłynie na lepsze przyjęcie się drzewka.
Dziękuję z góry za pomoc,ja zupełnie się na tym nie znam
Kasia
-
sylwekw
Moim zdaniem spokojnie możesz wsadzić do gruntu kupionego teraz perukowca.
O jakiej "specjalnej szczepionce" Ty mówisz, która ma pomagać się przyjąć??
O jakiej "specjalnej szczepionce" Ty mówisz, która ma pomagać się przyjąć??
witam,
Szczepionka mikoryzowa...chyba poprawnie zapamiętałam nazwę.
To nie będzie drzewko zakupione już z bryłą korzeniową, a ukorzeniona gałązka-odnóżka...
Więc nie wiem czy będzie dobrze wsadzić ją do gruntu, czy może w donicę i do piwnicy na zimę lub do garażu?????
Dzięki
Szczepionka mikoryzowa...chyba poprawnie zapamiętałam nazwę.
To nie będzie drzewko zakupione już z bryłą korzeniową, a ukorzeniona gałązka-odnóżka...
Więc nie wiem czy będzie dobrze wsadzić ją do gruntu, czy może w donicę i do piwnicy na zimę lub do garażu?????
Dzięki
- dukra13
- 200p

- Od: 23 sie 2007, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy warto kupić perukowiec?
Dostałam od znajomej samosiewkę perukowca i zastanawiam się czy mogę liczyć na ładną i kwitnącą roślinę
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Myślę, że trzeba będzie poczekać. Moje Perukowce super zimują, żadnych strat nie zuważyłam. Fioletowy kwitł dwa razy, a zielone - podolskie ani razu, choć są imponujących romiarów. Czemu - nie mam pojęcia. Dziś posadziłam żółtego
Dla liści i pokroju też warto 
- dukra13
- 200p

- Od: 23 sie 2007, o 22:30
To mam cała jesień i zimę na zastanowienie się, gdzie go wsadzić. "Mamusia" mojej sadzoneczki ma peruczki, takie bardzo ciemne. Poszłam specjalnie sprawdzić po przeczytaniu tego wątku.
-
sasanka_
- 200p

- Od: 10 maja 2011, o 08:46
Przymierzam się do zakupu, jak widzę z lektury wynika że kupię odmianę 'później się okaże co to'
Ewa
- Lorrie

- Kontakt:
Moj Perukowiec Podolski ma w koncu paki, bedzie miec peruki! Ale mnie cudownie zaskoczyl 
-
sasanka_
- 200p

- Od: 10 maja 2011, o 08:46
Lorrie gratuluje!
Mi się tak podoba sam w sobie że wcale nie jestem nastawiona na te sławne peruki. Wystarczy żeby miał ładne listki
Mi się tak podoba sam w sobie że wcale nie jestem nastawiona na te sławne peruki. Wystarczy żeby miał ładne listki
Ewa
O tej porze? Moje już powoli zrzucają zaschnięte peruczki.Lorrie pisze:Moj Perukowiec Podolski ma w koncu paki, bedzie miec peruki! Ale mnie cudownie zaskoczyl
- Lorrie

- Kontakt:
Selli, też jestem w szoku, zaraz zrobię zdjęcia 
Ja czekam cierpliwie na mojego Royal Purple. Tj,. czekam na jego możliwości
Na razie bardzo biedny jest, częściowo przemarza i bardzo wolno zbiera się do życia na wiosnę. Muszę dokładniej doczytać, co robić aby był szczęśliwszy
Na razie bardzo biedny jest, częściowo przemarza i bardzo wolno zbiera się do życia na wiosnę. Muszę dokładniej doczytać, co robić aby był szczęśliwszy
- Lorrie

- Kontakt:
Lubi ziemie zasadową, ja swoje podsypuję od czasu do czasu sproszkowanym dolomitem