Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski

Post »

Obie odmiany wrażliwe w wilgotnych warunkach. Może coś innego? Np. wcześniejszą, żeby nie mieć z Buttnerą naraz?
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

Chętnie, może być inna odmiana. Byleby się wzajemnie zapylały z Buttnerą no i nie rosła jak dąb. Po prawdzie studiowałem masę odmian patrząc na zapylanie, ale albo były to silnie rosnące odmiany albo wrażliwe. Swoją drogą ta wilgotność u mnie to sprawa dziwna. Są lata, że jest w miarę wilgotno (jak np. w ubiegłym roku), ale było i wiele takich gdy panowała wręcz susza, takie pomieszanie z poplątaniem, bo jeszcze te upalne lata raz mają sporą ilość mgieł, a kolejnego roku prawie one nie występują.
gardenman
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2012, o 16:24

Post »

Jaką odmianę wybrać w miarę wczesną by owocowała koło czerwca, taką ma mój dziadek ale jak to odmiana to tego nie wie?
maria1610
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 maja 2010, o 13:02

Post »

Do czereśni Regina dokupiłam Kordię jako zapylacz , czy to dobry wybór ? ,czy czereśnia bez zapylacza nie będzie wcale owocować ?Jestem zielona w temacie tych zapylaczy ;:123
Awatar użytkownika
nataszka
100p
100p
Od: 19 mar 2013, o 19:36

Post »

Witam:) jestem tu nowa i to mój pierwszy wpis:)
mam pyt podobne jak maria1610- czy czeresnia bez zapylacza nie bedzie owocowac?
Mam dopiero 26lat i ogródkiem zajmuje się od trzech lat.Najpierw zaczęłam od warzyw, potem doszły kwiaty a teraz pomyslałam że warto byłoby miec także troche owoców.jednak o drzewkach owocowych nie wiem jeszcze nic i tu mój błąd... byłam dzisiaj na zakupach, zobaczylam ladne drzewka owocowe i tak z tesknoty za wiosna, na pocieszenie wziełam sobie dwa- czereśnia Regina i morela Early Orange. Przyszłam do domu, zaczełam się dokształcac i juz widze swoj bład- nie mam innych czereśni do zapylenia a moj ogródek jest koło domu a nie w obszarze działek więc marne szanse na "zapylającego sąsiada". Do najbliższych domków z ogródkami bedzie okolo 1km moze ciut mniej. Nie mam tez za bardzo miejsca na drugie drzewko czeresni czy moreli- zdaje sobie sprawe że z biegiem lat troche sie te drzewka rozrosną. jeśli juz to wolala bym sobie posadzic jeszcze jakis inny owoc. czy jest dla moich drzewek jakiś cień nadziei na owoce? Proszę poradźcie mi bo zapał i serce do roślin mam wielkie ale doświadczenia jeszcze brak. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i ciesze się że do Was dołączyłam.
OGRÓD- kocham go bo każda garstka piachu leży tak jak ja sobie wymyśliłam :)
Moja garstka piachu
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zakupiłem czereśnie :
Obrazek Obrazek

Co mam z nią teraz zrobić ? Gdzie trzymać? Obciąć ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nataszka
100p
100p

Post »

Kriss1515 gdzie kupiłeś ta czereśnie? etykietka wygląda mi na biedronkową. Myślałam że mają tam tylko jeden rodzaj regine którą kupiłam i brak mi zapylacza. jeśli maja tez inne to pojade jutro szukac po biedronkach :idea:
Moja garstka piachu
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Tak ona jest z B.
Awatar użytkownika
nataszka
100p
100p

Post »

na dwóch stronach internetowych wyczytałam że Kordia może byc zapylaczem dla Reginy a na dwóch innych że Regina dla Kordi :D szkoda tylko że w jednej tabeli do kupy tych wiadomości nie było bo troche mnie zastanawia ta rozbierznośc :| ale tak sobie myśle że może jednak postarac się jutro znaleśc ta Kordie w którejś B i to był by złoty środek dla mojej samotnej Reginki he he :wink: Mam jeszcze jedną opcje- wiśnia łutówka- podobno zapyla Regine a sama jest samopylna. I miała bym kolejny owoc w swoim ogrodzie. Co o tym myslicie?
Moja garstka piachu
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

A na jakiej podkładce jest ta czereśnia?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Kriss1515 pisze:Co mam z nią teraz zrobić ? Gdzie trzymać? Obciąć ?
Trzymać w chłodnym miejscu, korzenie żeby miały wilgoć. Jeżeli są zielone pąki to w widnym miejscu. Jak zniknie śnieg w ogrodzie, i nie będzie dużych mrozów, to do ziemi. System korzeniowy może być słaby, to trzeba wyciąć wszystkie boczne gałązki. To moje zdanie, nie wiem co sądzą o tym inni.
wodnik
Awatar użytkownika
nataszka
100p
100p

Post »

Nie wiem jak ta Kordia ale moja Regina kupiona w Biedronce jest na podkładce colt. to dobrze czy źle? zaraz jade szukac jej przyjaciółki ;:138
Moja garstka piachu
Awatar użytkownika
nataszka
100p
100p

Post »

Zjechałam cztery biedronki ( 12km rowerem-ale się dotleniłam) za ta czereśnią Kordia- wszystko wykupione. Zajechałam do hurtowni ogrodniczej po drodze a tam Pani mi mówi że teraz to juz tak nie jest że potrzebuje konkretnego zapylacza,może byc obojetnie jaka byle by dwie były...jest coś w tym racji czy baba po prostu chciała mi wcisnac swoje dwie ostatnie wandy???
W każdym badź razie wreacając do domu zajrzałam do ostatniej biedronki-jakimś cudem dołożyli pudło z drzewkami :) czereśnia była tylko Summit- a niech tam... wzięłam :) i teraz czytam ze ona mi się od Reginy zapyli:) tylko dalej problem co zapyli moją Reginkę. W drugą stronę zapyklenie tez zadziała?czy one wogole kwiatem mi się nie miną? Summit wczesna a Regina późna
Moja garstka piachu
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Tutaj http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 34&t=64476 ruszyłem temat zapylaczy u czereśni, bo to zagadnienie mnie interesuje. Powody w poście jak wyżej. Niemało też dziś postudiowałem na ten temat. I powiem Ci do jakich wniosków doszedłem: ktokolwiek cokolwiek powie Ci o zapylaniu czereśni to może tak pasować do rzeczywistości, jak pięść do nosa. Pomijając terminy kwitnienia, to wpływ na to ma ogromna ilość czynników (dla przykładu: skład gleby, zróżnicowanie genetyczne na różnych poziomach genomu, klimat, nawożenie, zawirusowanie podkładki, zawirusowanie odmiany szlachetnej, albo zapylacza itp. itd....). Mało tego: to, że odmiana A zapyla odmianę B w Pcimiu nie znaczy, że tak samo będzie zapylać w Pacanowie. Poczytaj o problemach hodowców Rivany :D . Są oczywiście pewne reguły ujęte w tabelach, których zastosowanie sprawia, że zapylanie będzie wielce prawdopodobne, czyli po naszemu, że zapylaczem dla odmiany A będzie odmiana B. Pod warunkiem jeszcze jednym - chyba najważniejszym: musi mieć co (albo jak wolisz "kto" ) te pyłki z drzewa na drzewo przenosić :wink: (chyba, ze odmiana jest samopylna).
Reasumując: baba bredziła trzy po trzy :D
HANAT
50p
50p
Od: 15 lut 2010, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Warunki dobrego zapylenia kwiatów w sadach czereśniowych - Profesor Włodzimierz Lech UR Kraków. Podaje wyniki i wnioski z 10 letnich doświadczeń i schematów konkretnych badań na czereśniach. Prelekcja, z którą powinien się zapoznać każdy sadownik mający te owoce w sadzie!
Polecam koleżance wykład który wiele wyjaśni ;:180
http://www.youtube.com/watch?v=DqNgpvCm ... T1aQ6RsxyI
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”