Brzoskwinia, morela, nektaryna część 4
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna część 4
Wydaje mi się niestety, że są tylko pąki liściowe i kwiatowe. Nie ma owocowych.
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Może trzeba podsypać nawozem jesiennym Fosforowo - potasowym ?
-
gienia1230

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Wg mnie jest sporo paków kwiatowych, zdecydowanie mniej liściowych. Nie wiem czym się różni „pączek” kwiatowy od owocowego 
Pozdrawiam! Gienia.
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przede wszystkim morela to nie to samo co brzoskwinia.To są inne grupy i inne pąki. Ja nie rozpoznaję na moreli jakie są które. W tym roku się zrobiłem w konia,
bo wydawało mi się, że na rocznych przyrostach nie będzie kwiatów na moreli, więc mocno przyciąłem morelę.Jakież było moje zaskoczenie jak na nielicznych rocznych pędach pojawiły się kwiaty. Co prawda to były pierwsze w życiu kwiaty tego drzewka i to kilka, to i tak się nie zawiązało.Ale żałowałem, bo gdybym tego nie poharatał, to by chociaż tego kwiecia było więcej.
Wg. mnie morela ze zdjęć będzie w przyszłym roku kwitnąć, co nie oznacza wcale , że owoce się zawiążą.
Może się to skończyć na efekcie estetycznym.
Wg. mnie morela ze zdjęć będzie w przyszłym roku kwitnąć, co nie oznacza wcale , że owoce się zawiążą.
Może się to skończyć na efekcie estetycznym.
Witam, jestem Adam.
Obok rośnie druga więc o zapylenie jestem spokojny, po prostu dziwiło mnie to że ta jedna nigdy nie kwitła. Rośnie wyjątkowo zdrowo jak na morelę, ale kwiatów do tej pory nie było.
-
leff

- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Na pędach ze zdjęć są pąki kwiatowe.
To są te grubsze, bardziej zaokrąglone, zazwyczaj po bokach mają 1 lub 2 pąki liściowe, mniejsze, bardziej spiczaste.
W przypadku moreli uformowanie pąków kwiatowych niestety nie oznacza na 100% kwitnienia.
Tak jak ostatniej zimy mogą w czasie ochłodzenia po odwilży przemarznąć i się osypać bez rozkwitnięcia.
W przypadku czereśni i wiśni może się zdarzyć że kwiaty rozwiną się z martwymi słupkami a w przypadku moreli mogą się osypać na etapie powiększonych pąków.
W jednym i drugim przypadku owoców nie będzie, wiśnie i czereśnie przynajmniej będą przez jakiś czas ładnie wyglądały.
Silny wzrost opóźnia wchodzenie drzew w okres kwitnienia.
To są te grubsze, bardziej zaokrąglone, zazwyczaj po bokach mają 1 lub 2 pąki liściowe, mniejsze, bardziej spiczaste.
W przypadku moreli uformowanie pąków kwiatowych niestety nie oznacza na 100% kwitnienia.
Tak jak ostatniej zimy mogą w czasie ochłodzenia po odwilży przemarznąć i się osypać bez rozkwitnięcia.
W przypadku czereśni i wiśni może się zdarzyć że kwiaty rozwiną się z martwymi słupkami a w przypadku moreli mogą się osypać na etapie powiększonych pąków.
W jednym i drugim przypadku owoców nie będzie, wiśnie i czereśnie przynajmniej będą przez jakiś czas ładnie wyglądały.
Silny wzrost opóźnia wchodzenie drzew w okres kwitnienia.
Pozdrawiam,
J
J