Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomaszu dziękuję bardzo za identyfikację Gold standard, zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy może on coś jeszcze rozjaśni. Druga to prawdopodobnie Blue Angel, porównałam z Twoim opisem na forum i z hostalibrary , a co Twoim zdaniem nie zgadza się jeśli chodzi o kwiat?
Trzecia niebieska to może rzeczywiście Love Pat zobaczymy co powiedzą na ten temat Pidżama i Paco których też proszę o rzucenie okiem na moje zdjęcia
Pozdrawiam Jola

Trzecia niebieska to może rzeczywiście Love Pat zobaczymy co powiedzą na ten temat Pidżama i Paco których też proszę o rzucenie okiem na moje zdjęcia

Pozdrawiam Jola

- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
"Rzuciłem okiem" i...... stwierdzam z pokorą,zielono mi pisze: Trzecia niebieska to może rzeczywiście Love Pat zobaczymy co powiedzą na ten temat Pidżama i Paco których też proszę o rzucenie okiem na moje zdjęcia![]()

Uważam i potwierdza to również moja obserwacja host będących w moim posiadaniu, że ich zmienność (wręcz zmiana) jest bardzo ogromna i zależy przede wszystkim od wieku rośliny, ale również od stanowiska na jakim rośnie i nawet od sposobu uprawy - chociażby nawożenia.
W kilku źródłach wyczytałem, że jedną z ważniejszych cech odróżniających poszczególne odmiany jest ilość par żyłek na liściu. Jednak, gdy przeprowadziłem "dochodzenie" w tej sprawie jeśli chodzi o H. Wide Brim (Hosta Wide Brim - trochę inna identyfikacja) - to doszedłem do wniosku, że na rynku taka oryginalna nie istnieje, a w sprzedaży są jedynie jakieś jej mutacje.
Idąc tym tropem Love Pat powinna mieć według różnych źródeł 9-11 par żyłek na liściu - Twoja hosta ma nawet 14 – ale czy to na pewno coś potwierdza lub neguje???
Myślę, że jedynie wieloletnie obcowanie z hostami i ich obserwacja pozwala, na w miarę obiektywną identyfikację (chyba, że istnieją szczególne cechy wyróżniające daną odmianę) – moje doświadczenie jest jeszcze zbyt skromne, abym podejmował się rozstrzygania w tej kwestii.
Pozostawiam tą trudną rolę długoletnim praktykom i kolekcjonerom jak Tomasz i Beata.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
To prawda, na skutek popularności host mnoży sie je łokrutnie. Najszybszą metodą jest in vitro, która absolutnie nie gwarantuje czystości odmiany. I tak od wielu lat na rynek trafiają miliony wszelkiego typu host o niekoniecznie oryginalnych cechach. Do tego dołączę łokrutniste pomyłki i niedbalstwo ( to sie jednak musi zmienić i zmieni) polskich szkółkarzy i zamieszanie gotowe.
Ta ma najwięcej cech Love Pat, więc można ja za taką uznać.
Jeśli Pidżama potwierdzi moja opinie to można będzie uważać to za fakt.
Andrzej ma rację, tylko wieloletnie obcowanie i posiadanie dużej ilości odmian pozwoli identyfikować ( i to jako tako) tajemne odmiany. Prawie niemożliwe jest bezbłędne przypisanie nazwy okazom młodym, dlatego w wielu przypadkach po prostu wole sie nie odzywać, by nie postawić błędnej diagnozy. Proszę więc o wyrozumiałość, jeśli nie odpowiadam to oznacza, że nie znam odpowiedzi.
Ta ma najwięcej cech Love Pat, więc można ja za taką uznać.
Jeśli Pidżama potwierdzi moja opinie to można będzie uważać to za fakt.
Andrzej ma rację, tylko wieloletnie obcowanie i posiadanie dużej ilości odmian pozwoli identyfikować ( i to jako tako) tajemne odmiany. Prawie niemożliwe jest bezbłędne przypisanie nazwy okazom młodym, dlatego w wielu przypadkach po prostu wole sie nie odzywać, by nie postawić błędnej diagnozy. Proszę więc o wyrozumiałość, jeśli nie odpowiadam to oznacza, że nie znam odpowiedzi.
Nie Antioch odpada , ta ma margines całkowicie biały , a Antioch ma kremowo biały i kwiaty ma zdecydowanie ciemniejsze .Pidżama pisze:Wg mnie Antioch
Dzisiaj zrobiłam jeszcze nowe fotki , z tym że kwiat jest jaśniejszy aniżeli wyszedł na zbliżeniu

czyli chyba mogę ją podpisac jako .................
Tomasz II pisze: Crispula poczciwa

No mam ją przecież i jest identyczna. Kwiat absolutnie nie Antiocha, za delikatny. Zaraz zrobię. zdjęcie swojej - chociaż młódka... Antioch ma bardziej mięsiste liście i cieńsze, substancja Crispuli mocniejsza, jakby plastikowa. Tego nie widać na zdjęciach, ale tak w ogóle to one są do siebie podobne.
już jestem

już jestem

Witam .Tombeat pisze:Witam serdecznie.Jestem tu nowy chociaż obserwowałem to forum od jakiegoś czasu.A wszystko to dlatego , że niedawno dostałem o pewnej osoby likwidującej swój ogród 10 szt. różnych funki.Próbowałem je zidentyfikować samodzielnie, ale poddałem sięZostały posadzone pod uroczą leszczyną chociaż to trochę tymczasowe miejsce.Myślę że wiosną przygotuje dla nich i nowych nabytków dużo więcej terenu, lub zagospodaruje to obecne ale z założeniem rozwoju.
Proszę więc Was - fachowców o pomoc.Jestem zauroczony funkiami i chciałbym znać ich nazwy żeby przyszłe zakupy nie dublowały się z już posiadanymi roślinami.
Funkia nr 1
Funkia nr2
Funkia nr3
Funkia nr4
Funkia nr5
Funkia nr6
Funkia nr7
Funkia nr8
Funkia nr9
Funkia nr10
Widok ogólny
Dziękuje i pozdrawiam
Tomek
Proszę ,jeżeli to nie sprawi kłopotu , raz jeszcze o pomoc w identyfikacji .Jestem właśnie w trakcie zamawiania większej ilości host i nie chcę żeby się dublowały z tymi które stanowią początek, mam nadzieję, DUżEJ kolekcji. Po przejrzeniu dziesiątek stron naprawdę ręce mi opadły od ogromu odmian , dla mnie początkującego hosto-maniaka identyfikacja jest ponad siły

Dziękuje z góry za wyrozumiałość i pomoc.
Tomek
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Dzięki zaraz luknępaco pisze:Przeczytaj opis Tomasza - to H. Invicible
HOSTA „INVINCIBLE”.
Na Twoim zdjęciu jest piękna kępa.

- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Pisałem już o tym, że moje umiejętności identyfikacji host na podstawie zdjęć są jeszcze skromne, ale zanim uczyni to Beata lub Tomasz podejmę próbę.Tombeat pisze: Proszę ,jeżeli to nie sprawi kłopotu , raz jeszcze o pomoc w identyfikacji .Jestem właśnie w trakcie zamawiania większej ilości host i nie chcę żeby się dublowały z tymi które stanowią początek, mam nadzieję, DUżEJ kolekcji. Po przejrzeniu dziesiątek stron naprawdę ręce mi opadły od ogromu odmian , dla mnie początkującego hosto-maniaka identyfikacja jest ponad siły
Tomek

Tomasz: nie podejmowałem sie proby rozpoznania wcześniej, bo Twoje hosty wydały mi sie trudne do określenia. Niby nie są małe, ale ...
Andrzej: Tomasz
Funkia nr 1 – H. Regal Splendor Regal Splendor ?
Funkia nr 2 - H. Wide Brim Wide Brom
Funkia nr 3 - H. undulata undulata
Funkia nr 4 - ? ?
Funkia nr 5 – H. Blue Wedgwood ?
Funkia nr 6 – ? Oriana ?
Funkia nr 7 - H. Golden Tiara Golden Tiara
Funkia nr 8 - ? ?
Funkia nr 9 - ? Blue Angel ?
Funkia nr 10 - ? Sum and Substance?
Może potwierdzą, albo zanegują moją identyfikację inni.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,