Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Absolutnie nie, toż to Crispula poczciwa ( za jasny kwiat i zbyt błyszczące liście). Odmiana ta niemalże wyginęła ...skąd ja masz?
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

Mam wątpliwości czy to Crispula, na focie jest dorosły okaz, liście wtedy mają tendencje do zaokrąglania się
Beata
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tomasz II pisze:Absolutnie nie, toż to Crispula poczciwa ( za jasny kwiat i zbyt błyszczące liście). Odmiana ta niemalże wyginęła ...skąd ja masz?
Parę lat temu dostałam z wymiany , jako bezimienną :?
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Niekoniecznie, ona bardzo długo dorasta do formy dorosłej. Może wyglądać przez kilka dobrych lat, tak jak na tym zdjęciu powyżej.
Antioch ma kwiat ciemniejszy i większy.
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p
Od: 26 maja 2008, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomaszu dziękuję bardzo za identyfikację Gold standard, zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy może on coś jeszcze rozjaśni. Druga to prawdopodobnie Blue Angel, porównałam z Twoim opisem na forum i z hostalibrary , a co Twoim zdaniem nie zgadza się jeśli chodzi o kwiat?
Trzecia niebieska to może rzeczywiście Love Pat zobaczymy co powiedzą na ten temat Pidżama i Paco których też proszę o rzucenie okiem na moje zdjęcia :D
Pozdrawiam Jola :D :D
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

zielono mi pisze: Trzecia niebieska to może rzeczywiście Love Pat zobaczymy co powiedzą na ten temat Pidżama i Paco których też proszę o rzucenie okiem na moje zdjęcia :D
"Rzuciłem okiem" i...... stwierdzam z pokorą, :? że identyfikacja host ze zdjęcia, nie jest dla mnie tak oczywistą sprawą - gdy nie posiadam takowej odmiany u siebie.
Uważam i potwierdza to również moja obserwacja host będących w moim posiadaniu, że ich zmienność (wręcz zmiana) jest bardzo ogromna i zależy przede wszystkim od wieku rośliny, ale również od stanowiska na jakim rośnie i nawet od sposobu uprawy - chociażby nawożenia.
W kilku źródłach wyczytałem, że jedną z ważniejszych cech odróżniających poszczególne odmiany jest ilość par żyłek na liściu. Jednak, gdy przeprowadziłem "dochodzenie" w tej sprawie jeśli chodzi o H. Wide Brim (Hosta Wide Brim - trochę inna identyfikacja) - to doszedłem do wniosku, że na rynku taka oryginalna nie istnieje, a w sprzedaży są jedynie jakieś jej mutacje.
Idąc tym tropem Love Pat powinna mieć według różnych źródeł 9-11 par żyłek na liściu - Twoja hosta ma nawet 14 – ale czy to na pewno coś potwierdza lub neguje???

Myślę, że jedynie wieloletnie obcowanie z hostami i ich obserwacja pozwala, na w miarę obiektywną identyfikację (chyba, że istnieją szczególne cechy wyróżniające daną odmianę) – moje doświadczenie jest jeszcze zbyt skromne, abym podejmował się rozstrzygania w tej kwestii.
Pozostawiam tą trudną rolę długoletnim praktykom i kolekcjonerom jak Tomasz i Beata. :twisted: :D :lol:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To prawda, na skutek popularności host mnoży sie je łokrutnie. Najszybszą metodą jest in vitro, która absolutnie nie gwarantuje czystości odmiany. I tak od wielu lat na rynek trafiają miliony wszelkiego typu host o niekoniecznie oryginalnych cechach. Do tego dołączę łokrutniste pomyłki i niedbalstwo ( to sie jednak musi zmienić i zmieni) polskich szkółkarzy i zamieszanie gotowe.
Ta ma najwięcej cech Love Pat, więc można ja za taką uznać.
Jeśli Pidżama potwierdzi moja opinie to można będzie uważać to za fakt.
Andrzej ma rację, tylko wieloletnie obcowanie i posiadanie dużej ilości odmian pozwoli identyfikować ( i to jako tako) tajemne odmiany. Prawie niemożliwe jest bezbłędne przypisanie nazwy okazom młodym, dlatego w wielu przypadkach po prostu wole sie nie odzywać, by nie postawić błędnej diagnozy. Proszę więc o wyrozumiałość, jeśli nie odpowiadam to oznacza, że nie znam odpowiedzi.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pidżama pisze:Wg mnie Antioch
Nie Antioch odpada , ta ma margines całkowicie biały , a Antioch ma kremowo biały i kwiaty ma zdecydowanie ciemniejsze .

Dzisiaj zrobiłam jeszcze nowe fotki , z tym że kwiat jest jaśniejszy aniżeli wyszedł na zbliżeniu :?

Obrazek Obrazek

czyli chyba mogę ją podpisac jako .................
Tomasz II pisze: Crispula poczciwa
:) :) :) :) :)
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No mam ją przecież i jest identyczna. Kwiat absolutnie nie Antiocha, za delikatny. Zaraz zrobię. zdjęcie swojej - chociaż młódka... Antioch ma bardziej mięsiste liście i cieńsze, substancja Crispuli mocniejsza, jakby plastikowa. Tego nie widać na zdjęciach, ale tak w ogóle to one są do siebie podobne.

już jestem

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Tombeat
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 12:19

Post »

Tombeat pisze:Witam serdecznie.Jestem tu nowy chociaż obserwowałem to forum od jakiegoś czasu.A wszystko to dlatego , że niedawno dostałem o pewnej osoby likwidującej swój ogród 10 szt. różnych funki.Próbowałem je zidentyfikować samodzielnie, ale poddałem się :) Zostały posadzone pod uroczą leszczyną chociaż to trochę tymczasowe miejsce.Myślę że wiosną przygotuje dla nich i nowych nabytków dużo więcej terenu, lub zagospodaruje to obecne ale z założeniem rozwoju.
Proszę więc Was - fachowców o pomoc.Jestem zauroczony funkiami i chciałbym znać ich nazwy żeby przyszłe zakupy nie dublowały się z już posiadanymi roślinami.

Funkia nr 1

Obrazek

Funkia nr2

Obrazek

Funkia nr3

Obrazek

Funkia nr4

Obrazek

Funkia nr5
Obrazek

Funkia nr6
Obrazek

Funkia nr7
Obrazek

Funkia nr8
Obrazek

Funkia nr9
Obrazek

Funkia nr10
Obrazek

Widok ogólny

Obrazek

Dziękuje i pozdrawiam
Tomek
Witam .
Proszę ,jeżeli to nie sprawi kłopotu , raz jeszcze o pomoc w identyfikacji .Jestem właśnie w trakcie zamawiania większej ilości host i nie chcę żeby się dublowały z tymi które stanowią początek, mam nadzieję, DUżEJ kolekcji. Po przejrzeniu dziesiątek stron naprawdę ręce mi opadły od ogromu odmian , dla mnie początkującego hosto-maniaka identyfikacja jest ponad siły :)
Dziękuje z góry za wyrozumiałość i pomoc.

Tomek
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też proszę o pomoc :) , wczoraj widziałam taką oto hostę i przyznam, że wpadła mi w oko ;)
miała takie fajne błyszczące liście , normalnie wyglądały jakby były z plastiku :wink:
Jak ona się zwie ? kto mi odpowie :)

Obrazek
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Przeczytaj opis Tomasza - to H. Invicible
ObrazekHOSTA „INVINCIBLE”. :D
Na Twoim zdjęciu jest piękna kępa. :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

paco pisze:Przeczytaj opis Tomasza - to H. Invicible
ObrazekHOSTA „INVINCIBLE”. :D
Na Twoim zdjęciu jest piękna kępa. :wink:
Dzięki zaraz luknę :wink: . Takich pięknych kęp to tam było o wiele wiecej :wink: , chyba pogadam z właścicielem ogrodu, może da się wysępic :roll:
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Tombeat pisze: Proszę ,jeżeli to nie sprawi kłopotu , raz jeszcze o pomoc w identyfikacji .Jestem właśnie w trakcie zamawiania większej ilości host i nie chcę żeby się dublowały z tymi które stanowią początek, mam nadzieję, DUżEJ kolekcji. Po przejrzeniu dziesiątek stron naprawdę ręce mi opadły od ogromu odmian , dla mnie początkującego hosto-maniaka identyfikacja jest ponad siły :)
Tomek
Pisałem już o tym, że moje umiejętności identyfikacji host na podstawie zdjęć są jeszcze skromne, ale zanim uczyni to Beata lub Tomasz podejmę próbę. :?
Tomasz: nie podejmowałem sie proby rozpoznania wcześniej, bo Twoje hosty wydały mi sie trudne do określenia. Niby nie są małe, ale ...
Andrzej: Tomasz
Funkia nr 1 – H. Regal Splendor Regal Splendor ?
Funkia nr 2 - H. Wide Brim Wide Brom
Funkia nr 3 - H. undulata undulata
Funkia nr 4 - ? ?
Funkia nr 5 – H. Blue Wedgwood ?
Funkia nr 6 – ? Oriana ?
Funkia nr 7 - H. Golden Tiara Golden Tiara
Funkia nr 8 - ? ?
Funkia nr 9 - ? Blue Angel ?
Funkia nr 10 - ? Sum and Substance?
Może potwierdzą, albo zanegują moją identyfikację inni. :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Obrazek

Obrazek

Coś jak nakaiana, ale większa od tej którą posiadam, ma bardziej okrągłe liście a tamta bardziej lancetowate.

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Hosty”