Górki,pagórki i reszta.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Górki,pagórki i reszta.

Post »

Janku, coraz więcej kolorków, piękny ciemiernik. Podejrzałam u Ciebie błękitną cebulicę wśród roślin, zwłaszcza wyzierająca spomiędzy obrazków, mnie zainspirowała. Długo nie chciała u mnie rosnąć, ale widzę, że nareszcie coś jest, to posadzę jej cebulki w zawilcach, wyobrażam sobie, że po latach będzie pięknie.
Mrozi u mnie poważnie, ale Ty jesteś zaprawionym okrywaczem, to górki nie ucierpią, mam nadzieję!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli przylaszczkę Millstream Merlin warto mieć. Tylko gdzie ją zdobyć, oto jest pytanie. :roll: To chyba mieszaniec i nasion nie zawiązuje????
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Marta- Przy hali sportowej w Łodzi kwitnie całe pole cebulicy.Pięknie to wygląda dlatego cebulicę posadziłem jako jedną z pierwszych.Po kilku latach zacząłem
zbierać nasiona i wysiewać ją w pobliskim zagajniku.Póżniej wykopywałem cebule,zbierałem nasiona a i tak nie wygrałem.Teraz jest wszędzie podobnie jak kokorycz,
śnieżnik i złoć na dokładkę.Trzeba ją polubić ale jeżeli ktoś lubi rabatki takie czyściutkie bez wszędobylskich kwiatuszków to raczej niech nie sadzi.Na pewno pięknie
wygląda w ogrodach naturalistycznych.Mnie już wszystkie one nie przeszkadzają.
Maria- Nic nie powiem na temat tej przylaszczki bo nic nie wiem.Widzę,że lepiej zachowuje się od nabytej w ubiegłym roku pełnej różowej.Być może ma
nasiona.Będę obserwował.Ja kupiłem na allegro.Żródło podam na pw.

Ligularia Britt Marie Ctawford
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku, u mnie trudno znaleźć czyściutkie rabatki, a wszędobylskich roślinek mam mnóstwo. Śnieżnik też mi się rozsiewa, ale jeszcze bez szału i takie maluchy cebulkowe to nic, mogą być wszędzie. Złoć też chętnie byłaby widziana, ale ona akurat jest w jednej kępce od lat.Natomiast kiedy widzę w ofertach ceny poziomkówki indyjskiej, która nie wiem skąd się przywlokła, czy fiołków motylkowych, które robią u mnie za zmorę, to dostaję piany. Chociaż na ciemnoróżowego, chyba się skuszę ;:306 A błękit syberyjskiej zachwyca mnie nieustannie od lat, a ona mnie nie chce polubić ;:185 Nie miałabym też absolutnie nic przeciwko łanom pięknych kokoryczy, takich jak Twoja Purple Bird ;:oj
A co to ma takie piękne, bordowe liściorki?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek opisałem,to języczka.Z fiołkami żeby nie było jak u mnie.Też je tępiłem tzn.wysadzałem do lasu aż do momentu kiedy poszedłem z powrotem po niektóre.
Co jest złego w poziomkówce ? Ma bardzo ładne owoce.Jaką masz glebę,że złoć i kokorycz nie chce rosnąć ? Ja przywiozłem je z ogrodu siostry a tam jest gleba
lessowa.Dobra to ona chyba dla niektórych kwiatów bo w uprawie to raczej trudna.Jak jest susza to trzeba rąbać ją siekierą a jak dużo deszczu to można zapaść się
w nią po tyłek.A toto rośnie i to chyżo.

Geranium Conny Broe.
Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku, dziękuję! Tak podejrzewałam, że to języczka, ale już takie duże i ten kolor ;:oj
Poziomkówka przyniesiona przez ptaki, albo powodzie, rozrasta się u mnie w bardzo szybkim tempie i spod niej wiele roślin nie daje rady się wydobyć, za to ślimaczki mają się pod nią świetnie! Pięknie kwitnie i jeszcze piękniej wygląda obsypana owocami, ale ja widzę jak te wszystkie nasionka kiełkują i rozrastają się w wielkie , coraz większe placki ;:oj A właśnie, muszę ją wypróbować w cieście, może ją polubię?
Glebę mam brunatną do płowej, raczej dobrą, ale ponieważ działka przylega do rzeki, poziom wody zależy od ilości wody w rzece. W czasie suszy, im bliżej rzeki, tym mocniej trzeba ją rąbać ;:306
Kokorycz pusta już się rozsiewa, to złoć przesadzę tam gdzie ona.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
eszeweria18
200p
200p
Od: 29 sie 2018, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo lubię jak wstawiasz zdjęcia ogrodu z szerszego kadru, zachwycają mnie te skalniaczki jako całość :)
'Prędko może się zdarzyć, że nie dostrzeżemy drzew, widząc tylko las'
- Jo Nesb? ? Człowiek - Nietoperz
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta- Trochę przeczytałem informacji o poziomkówce ponieważ roślina jest naprawdę fajna ale okazuje się,że ona nie dla mnie.Trzeba mieć duży ogród
więc opada.Owoce do ciasta ? Podają,że chrupi w zębach. i są bez smaku.Ale jeśli lubisz takie trzaski to ... ;:oj .

eszeweria18- Na dzisiaj niestety nie mam takich fotek.Są tylko jeszcze dwie górki ale są rozgrzebane i nie bardzo wiem co tam ma być.

Synthyris platycarpa.
Obrazek

Zanokcica skalna
Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Hepatica nobilis Double Blue.
Obrazek

Hepatica Kopenhagen's Plena.
Obrazek

Anemone flaccida.
Obrazek

Primula marginata Prichard's Variety.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
eszeweria18
200p
200p
Od: 29 sie 2018, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uwielbiam rojniki :D a rabatka pod sasanki to mój cel na ten rok :wink:
'Prędko może się zdarzyć, że nie dostrzeżemy drzew, widząc tylko las'
- Jo Nesb? ? Człowiek - Nietoperz
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Synthyris platycarpa pięknie wygląda ;:215 Nacieszyłam oczy kolorami na rabatach, fajnie wyglądają z dalszej odległości ;:108
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku, możesz posadzić poziomkówkę, tylko musisz ciągle pilnować, żeby nie ukorzeniła rozłogów i jak się napatrzysz na śliczne owocki, skrzętnie je pozbierać i zutylizować :D Widzę, że złoć się u Ciebie zadomowiła, Synthyris bardzo ładny.
A kiedy kwitnie ten zawilec? Ładne ma liście.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janku prześliczne przylaszczki szczególnie ta niebieska pełna ja czekam jeszcze nie kwitnie może po tych mrozach rozwinie kwiaty , inne kończą już kwitnienie , mam nadzieje że to ta niebieska pełna kupiona od Ewy Więcławskiej w zeszłym roku miała 3 małe kwiatki ale nie umiałam zrobić zdjęcia , może w tym roku uda się.
Śliczna ciemna fioletowa kokorycz , ja mam te od Ciebie czerwone a właściwie u mnie bardziej różowe i jasno fioletowe , mam też białą od Ewy 2 cebulki w zeszłym roku posadziłam
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gdzie się podziałeś Janku? Ty zniknąłeś, zdjęcia zniknęły :( A górki pewnie kwitnące i kolorowe... Mam nadzieję, że te przymrozki nie narobiły Ci szkód.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku, a co Ty nam tu nic nie chcesz pokazać już tak długo? A ja chciałam podzielić się radością, że moja ciemiężyca wypuszcza trzy pędy, mimo kwitnienia :tan
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”