Foxowej urosło cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Foxowej urosło cz 2

Post »

Nie boję się miechunki. Jak się rozszaleje to będę przesadzać.

Kolejna szybka kom?rkowa fotorealcja z działeczki ( z komputerem dalej nie złapałam porozumienia...)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miejsce po zlikwidowanych bukszpanach obsadzam kwiatkami. . P?ki co głównie werbena,która mnie zauroczyła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/63c10c813af722ec]Obrazek

[URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/66bbe09798d7bc48]Obrazek
Obrazek

Zastanawiam się jakiego jeszcze koloru mi brakuje. Łososiową tez mam ale mi ślimaki tak przygoliły,że nawet nie fotografuję. Straty są ogromne.

Moje pomidory zostały w brutalny spos?b wygolone praktycznie przy samej ziemi. Chyba w tym roku nie będę miała okazji raczenia się pomidorkami. A tyle ich mialam.
Koniec końc?w dosadzałam,bo te pierwsze zniknęły.
Wysadziłam te zapowiadające się choć trochę, nie bardzo wiedziałam co z tymi zeżartymi zrobić,więc zostawiłam je na pastwę losu w pojemnikach i puściły listki. Żeby dać im szansę wysadziłam je obok płotka w otoczkach z siatki. Dziwnie to wygląda ale to ich ostatnia szansa.

Obrazek

Te większe natomiast wyglądają o tak .

Obrazek
Chyba nie mam się co napalać na plony...

Obrazek

Ten jest czarny od Wiktorii z akcji ZDN. Jak widać wysypalam je popiolem dookoła co podobno ma uchronić przed ślimakami. Zobaczymy ile to da ale tak mi się widzi,ze choćbym samego diabła na straży postawiła to ślimaki i tak znajdą spos?b żeby tam wleźć.

W sumie na grządce mam 12 krzaczków. Nie wszystkim wr?żę odbicie z badyla.
W śr?d tego znalazły się odmiany takie jak 2x Dwarf Arctic Rose , Cytrynek, Indygo, Great White, Malachitowa Szkatułka i ten czarny. Reszcie etykieta wyblakła i nie wiem co jest co. Był też Wes i Raf,ale sądząc po ich stanie zjedzenia są już martwe.

W doniczkach rosną rabarbarek i cebulka.

Obrazek

W paprykach tylko chilli pokazała owocka. Reszta sobie w najlepsze puszcza kwiatuszki..

Obrazek

Bakłażanom w słońcu chyba było za gorąco,bo przybraly formę przewiewnego ażurku...
Obrazek

Nie ma się co dziwić,bo taki upał,że nawet Waldemarek ledwo dycha.
Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Waldemarek cudny :D dzisiaj u mnie suche burze i b.duszno i ja też tak wyglądam z jęzorem na wierzchu ;:306
Ja dopiero wysadziłam pomidory i tez liczę na piękna i długa jesień, oby nam dopisała to i pomidorki zjemy :)
Werbeny urokliwe, mam nadzieję że ślimory ich nie lubią. Mnie zeżarły szałwię błyszczącą.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lubią werbeny. Szałwię też zgoliły,ale odbiła i nawet kwiatek chyba będzie.
Obrazek

Jeszcze gdzieś obok są siewki,ale tak genialnie wysialam że nie wiem co jest co. Nie plewię więc czekając aż coś wyrośnie i mam cichą nadzieję,że nie hoduję chwastów .
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te ślimaki to jakiś koszmar. Teraz upał to może trochę ich mniej będzie. Oby. Ja nawet nie wiem co u mnie obżarte bo dość długo nie miałam jak pójść na działkę. Pomidory mam na balkonie więc ślimaki im nie zagrażają. Za to braki składników odżywczych owszem bo ja jakoś nie potrafię ich dobrze nawozić.

Przypomniałaś mi, że nie posiałam cukinii oraz tykwy. Myślisz, że jak teraz posieję to zdążą urosnąć ładnie?

Waldemar przecudny :D
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę,że tak. Dyniowate nawet są szybkie w temacie.
Ja sama dosiewalam cukinię , bo odkryłam,ze mi się zrobił pusty placek i jeszcze jedna wejdzie. Na tych pierwszych już mam widoczne kwiaty i owocki,w tym układzie te p?źniejsze bedą na drugą turę.

Tykwa to tak róznie. Ale myślę,że też wyrobi.
Moje 3 tykwy juz coś pokazują spod liści jakieś mini zalążki. No i wreszcie poszły na drzewo, zaczepiając się wąsami o siatkę. Ja wiem,że to tak nie po bożemu w przeciwną stronę niż słońce,ale mamy plan i musimy go zrealizowac. Jak wejdzie na drzewo to się może wr?cić ;)

Waldemarek już znudzony działką, ile można kopać pod tymi samymi krzakami. W dodatku komary tak tną,że nie idzie wytrzymać. Wczoraj ledwo podlalam,bo co podeszłam do beczki to atakowala mnie chmara. Łapałam więc konewkę i uciekałam,ale mało to dało,dziś jestem cała w bąblach. Masakra.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Majeczko, śliczne iryski, ;:333 a werbeny ogrodowe bardzo lubię, szczególnie niebieskie, a mnie pokochały tylko czerwone. ;:131 Siałam jedne i drugie, sadzić mogłam już tylko czerwone, niebieskie coś wcięło w inspekcie i nima. ;:223
Ponieważ od jutra zamieszkam dłużej na działce, to nie wiem, kiedy będę mogła się pokazać na forum.
Życzę Ci więc wspaniałych przeżyć działkowych, zdrówka i pogody zgodnej z życzeniem. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję :)
Irysy są z kolekcji z Biedry. Faktycznie się udały i fajnie wyszło,że z tej kolekcji praktytcznie cały czas coś kwitnie.
Werbeny są ekstra wszystkie, choć obecnie moją faworytką jest ta biała. Tą kupiłam najwcześniej i pierw przekwitła, a teraz znowu pokazała się w całej okazałości.
Pisząc niebieskie masz na myśli te fioletowe co u mnie czy jest jeszcze jakiś kolor?

Super Lucynko, tylko się tam nie ugotujcie! Zrobiło się tragicznie gorąco.
Wzajemnie,mile spędzonego czasu i do tego trochę chłodku. Ja dziś mam wolne, poranek spędzam u lekarza, a potem zobaczymy czy się dowlokę na działeczkę. Pewnie będę musiała podlać, bo sucho przeraźliwie.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozwólcie, że cofnę się w czasie i wrócę do...maja.
Tak, dopiero teraz udało mi się zgrać zdjęcia na dysk.
A więc taka szybka migawka :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To miłego oglądania i chłodku na jutro ;)

Obrazek

Obrazek
(te dwie już z czerwca i naszej dzieńdziecdkowej wyprawy na ranczo )
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Maju witaj u mnie chłodek już dziś był przeszły burze zrobiło się lepiej. Piękne majowe wspomnienia. Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Majeczko, Maja miała piękny maj! ;:138 ;:138
Bogatą kolekcję majowych kwitnień zachowałaś w albumie. ;:215
Wierzę, że czerwiec równie piękny u Ciebie. A może jeszcze piękniejszy... ;:63
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu będę miała 'niezgodność w czasie',bo wcześniejszą relację zostawiłam w Krakowie,a przyjechałam na parę dni na wieś.
Wypadł mi niespodziewanie taki 'przedurlop' ,bo młoda się znów pochorowała ( tym razem coś ala ospa czyli tzw bretonka) i zabraliśmy się z dziadkami do Bielska.

Po przyjeździe pierwsze co zrobiłam to rzuciłam się do moich grządek sprawdzić co tam urosło. Urosło,ale oczekiwałam szałowego efektu,tym czasem szału nie ma.
Rośliny wyrosły ale sądzę że susza je przyhamowała. Wczoraj wylałam z baniaka jakieś 300l wody, rozeszło sie po ziemi tak,ze wcale tego nie widać. Dziś pewnie przeleję kolejne ( zostało mi juz tylko 250) i będę modlić się o deszcz. Popołudniu grzmiało i straszyło ale do nas nie doszło.
Zastanawiam się jeszcze czy nie dodać im przy tym podlewaniu nawozu,bo wydaje mi się że dośc kiepsko ciągną ze wzrostem. Sami oceńcie.

Ixia z mieszanki biedrowskiej i rozmnożony przeze mnie goździk
Obrazek

Kosmosy z AWN

Obrazek

Lwie paszcze
Obrazek

Nasturcje

Obrazek

Nagietki

Obrazek

Cynie

Obrazek

Dalie

Obrazek

Maciejka

Obrazek

Łubiny

Obrazek

I coś czego do końca nie mogę zidentyfikowac

Kleome?
Obrazek

Rudbekie? Jeżówki?

Obrazek

Chwast czy jakiś ślazik?

Obrazek

Bratki

Obrazek

Heliotropy niby przetrwały ale wyglądają strasznie. Chyba spr?buję odciąć im czubki i ukorzenić i zrobić od nowa,bo zaschły od dołu i sterczy listek na badylu.

Obrazek

Bidens
Obrazek

Szałwia
Obrazek

Werbena
Obrazek

Ixia
Obrazek
Gożdziki
Obrazek

Rododendron
Obrazek

Firletka
Obrazek

I tradycyjnie - pozdrowienia od Walducha ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Maju w Bielsku :) U nas faktycznie sucho nie ma śladu po deszczach oprócz komarów. Długo będziesz w Bielsku ? Jeśli byś była i znalazłabyś czas to zapraszam do mnie. Pozdrawiam. ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Post »

śliczny model, pozuje jak zawodowiec.
;:oj
Wszystko pięknie rośnie i kwitnie. ;:215
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mówicie,że dorośnie? No to bardzo się cieszę,bo już martwiłam się,ze nie zobaczę kwiatów. Te są siane wcześniej niż krakowskie,a jednak opóźniły się. Marzy mi się żeby w lipcu przyjechać na urlop i zobaczyć kwitnące cynie i inne kwiatuchy po kt?rych będą skakać kolorowe motyle.
Biedaki siadają na tych łysych heliotropach i chciałabym im wreszcie zapewnić godną stoł?wkę.
Wieczorem jeszcze dochodzi maciejka,kt?ra nas wręcz oszałamia swoim zapachem. Wieczorem więc siadam na ławce i wącham. Rano za to popijam kawę w towarzystwie trzykrotek,które z kolei otwierają się przed południem. Tyle czasu je mam a nie zauważyłam,myślałam że te łuseczki to nierozwinięte pąki. Dopiero teraz kiedy rozpoczynamy nową przyjaźń mogę ję lepiej zaobserwować. I już mnie nie drażnią, zaczęły mi się podobać. Wyśmienicie wkomponowały się w koniec chodnika przed domem i zamykają tą przestrzeń swoim przytulnym żywopłotem.
Czekam jeszcze na kwiaty liliowców,kt?re kupowałam na jesieni. Mają wszystkie pąki. Proszę, niech nie okażą się same pomarańczowe.

Jutro zrelacjonuję też moją część warzywną,choć i tam też szału nie ma.

Aluś - kiedyś z zaproszenia skorzystam,ale p?ki co musimy odpuścić zeby Ci czasem wnusiów nie zarazić. Teraz jestem tydzień, ale jeszcze będę potem.
W sumie ja za Bielskiem jeszcze bardziej, u zboczy Klimczoka.
Myślałam,ze u Was padało,bo szła taka czarna chmura grzmiąca. Ale postraszyło i tyle, tak się otarło, kilka kropli wody spadło przypadkiem. Właśnie włączyłam węża i podlewam, a że w baniaku nie mam pompy to się będzie tak sączyć chyba do ciemnej nocy...
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatni dzień weekendu na wsi i swoim urokiem uraczył mnie zakwitnięty liliowiec.
Obrazek
Cudny. To te kt?re kupowałam na jesieni. Czekam aż pękną kolejne pąki.

Po dw?ch dniach z kr?tkimi ulewami rośliny trochę odżyły. Obserwuję je w poszukiwaniu pąk?w. Tak bardzo bym chciała ujrzeć wreszcie wyczekiwane kwiaty.
Obrazek

Moja grządka warzywna też wygląda na mocno zasuszoną,ale i tak jestem w szoku,bo coś tam wyrosło.
Jak na warzywka wyhodowane w suszy i na glinie bez żadnej ingerencji to wyglądają całkiem nieźle.
Największego szoku doznałam na widok sałaty.

Obrazek

Obrazek

Urosła. Wysiana z nasion rzuconych niechlujnie i rośnie w najlepsze. Tu gdzie aż roi się od ślimak?w i to nie byle jakich,bo tych wielkich pomrowów we wszystkich kolorach tęczy od niebieskiego po pomarańczowy z panterką włącznie.
No szok. To nawet w mieście mi się nie udało choć pieściłam się z nią i bawiłam w rozsady.

Drugim ładnym plonem jest pietruszka.
Obrazek

Seler naciowy
Obrazek

Lubczyk i rabarbar

Obrazek

Siedmiolatka
Obrazek

Og?rki
Obrazek

Fasolka
Obrazek

Cukinia za to poszła marnie.
Obrazek

Owoc?w też niewiele choć drzewa obficie kwitły.Ale co się dziwić,pewnie majowa śnieżyca zniszczyła wszystko.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”