Pięknie zaaranżowałaś rabatę z liatrami. Ile ja się nalatałam z tymi kwiatami, aż w końcu skończyły na rabacie....między różami.
Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.
-
PEPSI
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.
Piękny złocień
Nie widziałam takiego, a bardzo lubię złocienie. Nadają taki naturalistyczny akcent na rabacie.
Pięknie zaaranżowałaś rabatę z liatrami. Ile ja się nalatałam z tymi kwiatami, aż w końcu skończyły na rabacie....między różami.
W tym roku muszę się ugryźć w łapkę, żeby nie ścinać przekwitniętych kwiatostanów, bo może się rozmnoży. Białą chciałam dostać, ale w ogrodniczym mieli nieładne sadzonki.
- kasia100780

- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Aniu tam gdzie pytasz rośnie róża okrywowa The Fairy . Mam ją w kilku miejscach na działce
. Złocień bardzo mi się spodobał i musiałam go kupić . Mam nadzieję, że będzie dobrze się sprawował . Lilie pachną zniewalająco
.
Moniko tak obiło mi się o oczy, że Ty masz takiego złocienia . Niestety odmiany liliowego floksa nie znam. Kupiłam go w markecie budowlanym Brico i niby miał nalepkę z odmianą ale to nie on
. Według tego co pisało to powinien być Junior Dance ale to z pewnością nie on.
Mariolu tak całkiem to z żółtego nie zrezygnuję bo mam takie liliowce i za nic ich nie oddam
. Jedynie na odstrzał pójdą żółte i czerwone róże, no i lilie bo nijak się mają do mojej przewagi różowego
. Kiedyś na pewno stworzę jakąś słoneczną rabatę i będzie u mnie więcej żółtego
. Póki co kolor różowy u mnie dominuje a on niestety gryzie się z żółtym . Popołudniową kawę piję o różnych porach a dzisiaj była zamiast porannej bo rano się nie wyrobiłam
. Pozdrawiam
.
Małgosiu liliowce są na razie młodziutkie więc się mieszczą
. Kłopot pojawi się za kilka lat bo trzeba będzie je przerzedzić
. Z tym wyrzucaniem to tak nie do końca
. Planuję pozbyć się jedynie czerwonych i żółtych róż oraz lilii ale na pewno nie wyeliminuję w całości koloru żółtego. No nie da się bo nawet wiosennych bylin mam kilka w tym kolorze. Czerwony natomiast strasznie mnie gryzie i na razie go nie chcę. Biorę pod uwagę to, że być może kiedyś będę chciała zaprosić ten kolor do ogrodu
. Na razie nie mam zbyt wielu bylin w kolorze czerwonym więc wielkich strat nie poniosę
.
Dario być może mszyce tylko u mnie tak upodobały sobie kwiaty funkii. W każdym razie mam tak co roku
. Mam nadzieje, że Twoja lawenda tym razem da radę
. Ja jedynie dodawałam piasku pod korzenie i mieszałam z ziemią rodzimą. Jak do tej pory żadna lawenda mi nie wypadła a mam jej sporo. Jeśli chodzi o Twoje pytanie odnośnie stodoły to jak już kupiliśmy dom to mniejsza połowa była wyremontowana . Jest tam korytarzyk i dwa pomieszczenia z osobnym wejściem. Wylane są normalnie podłogi, ściany pomalowane itd. Jedno pomieszczenie jest takie dość spore (pewnie zrobione z dawnej stajni ) z kominkiem w którym można normalnie palić i bardzo często mój eM przesiaduj tam ze znajomymi
. Poza tym mamy tam szafy i można pochować tam niepotrzebne ciuchy , zabawki itd. Drugie pomieszczenie to takie malutkie ma może z 5 m kwadratowych i służy mi jako przechowalnia różnych rzeczy do ogrodu . Druga część stodoły jest w stanie takim jak to w stodole czyli bez stropu i bez podłóg. Mamy tam wydzieloną część na drzewo, węgiel oraz na samochód. W przyszłości chcielibyśmy wylać podłogi, porobić ściany i mieć normalny garaż
. No zobaczymy co z tego wyjdzie.
Małgosiu-PEPSI taką rabatę z liatrami i różami okrywowymi podpatrzyłam gdzieś w sieci i wcisnęłam te bulwy właśnie tak
. Mi też przydałyby się jeszcze białe i mam nadzieję, że je upolujemy
. W sumie całkiem ładnie to wygląda o ile róże nie zagłuszą liatry
.
Kasiu no właśnie nie wygląda mi to na Coral Dawn. Napisałam do szkółki o pomyłce, może oni rozpoznają co mi wysłali i będę wiedziała.
Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę .
Moniko tak obiło mi się o oczy, że Ty masz takiego złocienia . Niestety odmiany liliowego floksa nie znam. Kupiłam go w markecie budowlanym Brico i niby miał nalepkę z odmianą ale to nie on
Mariolu tak całkiem to z żółtego nie zrezygnuję bo mam takie liliowce i za nic ich nie oddam
Małgosiu liliowce są na razie młodziutkie więc się mieszczą
Dario być może mszyce tylko u mnie tak upodobały sobie kwiaty funkii. W każdym razie mam tak co roku
Małgosiu-PEPSI taką rabatę z liatrami i różami okrywowymi podpatrzyłam gdzieś w sieci i wcisnęłam te bulwy właśnie tak
Kasiu no właśnie nie wygląda mi to na Coral Dawn. Napisałam do szkółki o pomyłce, może oni rozpoznają co mi wysłali i będę wiedziała.
Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę .
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ewelinko kupowałam z pewnego źródła i to na FO
na zapytanie miałam dostać właściwy ...i tyle!
Złocień cudny...zachorowałam na niego
a róża ta czy nie ta jest ładna!
Dobrej nocy! niech Ci się przyśnią nowe odmiany kwiatów
Złocień cudny...zachorowałam na niego
Dobrej nocy! niech Ci się przyśnią nowe odmiany kwiatów
- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Mam ten sam złocień, tylko że karłowy .
Dla mnie jest cudny, jak rozrośnie się będzie pięknie wyglądał. Teraz zresztą też pięknie wygląda
Jak to jest z tymi jeżówkami ? Nabyłem trzy w tamtym roku.
Czy one kwitną aż do przymrozków ?
Dla mnie jest cudny, jak rozrośnie się będzie pięknie wyglądał. Teraz zresztą też pięknie wygląda
Jak to jest z tymi jeżówkami ? Nabyłem trzy w tamtym roku.
Czy one kwitną aż do przymrozków ?
- mimoza55

- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Ewelko, pokazujecie tyle cudnych ,, bylinek,, i złocienie , jeżówki , floksy, i jeszcze inne cudeńka a ja nie mam już miejsca
Twoje róze The Fairy mają taką masę kwiatów,że pomyłkowo wzięłam ją za Bonice, moja The Fairy rośnie w cieniu i jest skromnie
pokryta kwiatkami
Twoje róze The Fairy mają taką masę kwiatów,że pomyłkowo wzięłam ją za Bonice, moja The Fairy rośnie w cieniu i jest skromnie
pokryta kwiatkami
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Piękny, olbrzymi , postrzepiony złocień , cudne róze.... 
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Ewelinko, ciekawy ten Twój nowy nabytek.
Złocień.
Taki roztrzepany, nieuczesany. 
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Ewelinko przypominam sobie zdjęcie rabaty ze studnia, która tam dominowała. Teraz jakbym oglądała inny ogród.
Wyjątkowo szybko zapełniłaś rabaty i w dodatku rośliny dorodne. Wspaniałe lilie widać dopiero, jak zrobiłaś zdjęcie z perspektywy.
Kolejne jeżówki posadziłaś, jak ta choroba się rozprzestrzenia.
Złocień piękny, jak szybko się rozrośnie będziesz rozsadzać na kolejne rabaty. Jeżówek purpurowych dostaniesz jak dotrzesz do mnie.
Twoje liatry ładnie wyglądają,
moje mnie rozczarowały, bo zaczynają się pokładać. Pomyłkowe róże to już standard, trzeba szukać nazwy.
Spokojnych wakacji. 
Wyjątkowo szybko zapełniłaś rabaty i w dodatku rośliny dorodne. Wspaniałe lilie widać dopiero, jak zrobiłaś zdjęcie z perspektywy. - ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie
.
Grzeje
. Nareszcie pogoda zrobiła się bardziej letnia chociaż nie bardzo wiem czy to mi pasuje
. W ogrodzie mam inwazję mrówek . Te cholery upodobały sobie moje róże i drążą jakieś tunele
. Dzisiaj kupiłam kolejną porcję granulek i mam nadzieję, że zlikwiduję dziady
. Moje róże zaczęły chorować
. Jedne mniej, drugie bardziej ale na szczęście jest sporo takich, które są zdrowe . Ostatnio napisałam wiadomość do szkółki gdzie kupowałam róże i wyjaśniło się co to za pomyłka mi wyrosła
. W wątku z identyfikacją dobrze typowała jedna osoba, ta róża to Paul Ricard. Zakwitł mi też po raz pierwszy powojnik , którego posadziłam w zeszłym roku. Zbudował fajną masę zieleni i zakwitł ale niezgodnie z etykietką . Chyba tego roku mam pecha do pomyłek
. Na szczęście powojnik odpowiada mi kolorystycznie i podejrzewam, że to będzie Proteus .

Marysiu oj to szkoda mi tym bardziej, że tak Cię oszukano z odmianami
. Róża rzeczywiście ładna i nie jestem jakoś zła na tą pomyłkę. Jedynie co to będę musiała ją przesadzić bo szkoda żeby rosła przy łuku i nie była pnącą . Bardzo dziękuję i spokojnego dnia życzę
.

Seba moje jeżówki tego roku ładnie podrosły i mam nadzieję, że będą długo kwitły. Jakoś nie bardzo pamiętam jak to z nimi było ale po zdjęciach wnoszę, że kwitły do mrozów
. Złocień od razu wpadł mi w oko i niech rośnie
.
Zakwitła kolejna lilia - Muscadet .

Wandziu szkoda, że nie masz już miejsca ale w pewnym momencie nasze ogrody stają się pełne. Trudno zrezygnować z roślin żeby sadzić inne . Ja na razie mam ten komfort, że miejsca będę miała więcej
. Pewnie za kilka lat też będę narzekała na brak miejsc
. Pozdrawiam .

Karolino złocień tak ładnie się do mnie uśmiechał, że musiałam go kupić
.
Comte de Chambord.

Lucynko dokładnie takie samo skojarzenie miałam jak go zobaczyłam, że jest rozczochrany
. W każdym razie ładny i musiałam go kupić. Mam nadzieję, że będzie ładnie przyrastał
.
Hortensje bukietowe zaczynają pokaz.

Soniu rzeczywiście rośliny szybko rosną i miejsca zapełniają się bardzo szybko. Dobrze, że jest perspektywa na kolejne ary bo byłoby kiepsko
. Jeżówki zaczęły mi się bardzo podobać i na pewno będzie ich u mnie z roku na rok coraz więcej. Jeżówki purpurowe z chęcią przygarnę . Moje liatry sadziłam wiosną i jak na razie ładnie wyglądają
. Kiedyś miałam w innym miejscu ale tam nornice zrobiły sobie z nich obiad . Pomyłkowa róża ma już imię , to Paul Ricard. Dziękuję i wzajemnie ,udanych wakacji
.
Paul Ricard.

Pomyłkowy powojnik.

Gemma.

Nowa dalia długo każe na siebie czekać.

Pozdrawiam i udanego dnia życzę .
Grzeje

Marysiu oj to szkoda mi tym bardziej, że tak Cię oszukano z odmianami

Seba moje jeżówki tego roku ładnie podrosły i mam nadzieję, że będą długo kwitły. Jakoś nie bardzo pamiętam jak to z nimi było ale po zdjęciach wnoszę, że kwitły do mrozów
Zakwitła kolejna lilia - Muscadet .

Wandziu szkoda, że nie masz już miejsca ale w pewnym momencie nasze ogrody stają się pełne. Trudno zrezygnować z roślin żeby sadzić inne . Ja na razie mam ten komfort, że miejsca będę miała więcej

Karolino złocień tak ładnie się do mnie uśmiechał, że musiałam go kupić
Comte de Chambord.

Lucynko dokładnie takie samo skojarzenie miałam jak go zobaczyłam, że jest rozczochrany
Hortensje bukietowe zaczynają pokaz.

Soniu rzeczywiście rośliny szybko rosną i miejsca zapełniają się bardzo szybko. Dobrze, że jest perspektywa na kolejne ary bo byłoby kiepsko
Paul Ricard.

Pomyłkowy powojnik.

Gemma.

Nowa dalia długo każe na siebie czekać.

Pozdrawiam i udanego dnia życzę .
- kasia100780

- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Ewelinko u mnie też masa mrówek, siedzą pod każdym kamieniem i to w dodatku czerwone.
Wczoraj na chwilę wzięłam kota na ręce i już weszła po kocie i mnie w szyje ugryzła, grrr.
Pięknie, kolorowo u Ciebie, miejsca jeszcze będzie mnóstwo na nowe chciejstwa, fajnie że mamy ten komfort nie?
Miłego dnia
P.S. U mnie też słoneczko i cieplutko 
Wczoraj na chwilę wzięłam kota na ręce i już weszła po kocie i mnie w szyje ugryzła, grrr.
Pięknie, kolorowo u Ciebie, miejsca jeszcze będzie mnóstwo na nowe chciejstwa, fajnie że mamy ten komfort nie?
Miłego dnia
- Bufo-bufo

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Czy pomyłkowy powojnik to może jest przypadkiem Błękitny Anioł? Wygląda podobnie. Chyba jednorazowe sypnięcie na mrówki nie załatwia do końca sprawy i trzeba to ponawiać. Ostatnio wyłapuję gołe brązowe ślimaki. Wcześniej ich nie widziałam w ogrodzie, aż do tej pory. Moje dalie jeszcze nie kwitną.
-
Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Fajny złocień Ci się trafił
A właściwie to on wcale się nie trafił, tylko wybrałaś taki świadomie. Trafiła Ci się za to róża, piękna
W ciepłym, jakby karmelowym kolorze.
Obie dostałyśmy trochę ciepła. Lepiej tak niż skakać przez kałuże. I u mnie sporo mrówek, ale inwazji jeszcze nie ma. Ale też sięgnęłam po broń
Gołych ślimaków u mnie mnóstwo. A te cholery mało zjeść nie mogą
Obie dostałyśmy trochę ciepła. Lepiej tak niż skakać przez kałuże. I u mnie sporo mrówek, ale inwazji jeszcze nie ma. Ale też sięgnęłam po broń
Gołych ślimaków u mnie mnóstwo. A te cholery mało zjeść nie mogą
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Lilie, liliowce jakie piękne.
Ja niestety mam w tym roku 4 nowe powojniki i wszystkie pomyłki
Pysznogłówki piękne.
Jestem zachwycona tymi lawendami przy rózy.Aż mam ochotę i ja tak je posadzić.
Ja niestety mam w tym roku 4 nowe powojniki i wszystkie pomyłki
Pysznogłówki piękne.
Jestem zachwycona tymi lawendami przy rózy.Aż mam ochotę i ja tak je posadzić.
- iwwa

- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Ewelinko, pysznogłówki przepiękne
ale Ci porosły
Złocień bardzo oryginalny, strzępiasty, fajny !
Moje lilie w tym sezonie zastrajkowały. Jest trochę, ale gdzie te duże drzewiaste ? nie mam pojęcia. Twoja Pretty Woman śliczna
Widzę, że jeżówki pokazują się z najlepszej strony. To są bardzo wdzięczne rośliny. Kiedyś tak ich nie postrzegałam hi,hi
Teraz czekam u siebie na kolejne, bo tylko Marmolade pierwsza zaczęła kwitnąć ...
Dużo słonka życzę i pstrykaj fotki, będziemy oglądać.
Moje lilie w tym sezonie zastrajkowały. Jest trochę, ale gdzie te duże drzewiaste ? nie mam pojęcia. Twoja Pretty Woman śliczna
Widzę, że jeżówki pokazują się z najlepszej strony. To są bardzo wdzięczne rośliny. Kiedyś tak ich nie postrzegałam hi,hi
Teraz czekam u siebie na kolejne, bo tylko Marmolade pierwsza zaczęła kwitnąć ...
Dużo słonka życzę i pstrykaj fotki, będziemy oglądać.
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3