Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

Piękne astry i długo kwitną ,przycinane potrafią drugi raz zakwitnąć jak w tym roku gdy jesień jest długa ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

No nareszcie coś dla mnie ;:oj dalie są piękne ale problem z przechowywaniem u mnie więc sobie odpuszczam ale astrom nie !!! są urocze, lista się powiększa ;:306 jak mówią 'apetyt rośnie w miarę jedzenia' i tak jest w moim przypadku co do tych piękności ;:167
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko, astry swą różnorodnością zaskakują i zadziwiają. Za to je kocham ;:167
Śnieg trochę padał w niedzielę. Teraz na powrót ładna jak na listopad aura i mogę wykonywać różne prace w ogrodzie.
Jeden z ładniejszych mieszańców (aster hybridus), jakie posiadam. Gdy kwitnie, jest jak różowa chmura! Ma też wady - wymaga solidnego przywiązania:
Obrazek

Janko tak, astry to poezja jesieni! Z tym przycinaniem, to mnie zaskoczyłaś :shock: Nie praktykowałem tego dotąd.
Kolejny aster to też mieszaniec ale ma swoją nazwę: aster x amethystinus. W przeciwieństwie do poprzedniego jest sztywny i nie wymaga podpór. I kwitnie o miesiąc później 8-)
Obrazek

Marysiu, cieszę się, że podzielasz mój entuzjazm do astrów i sama posiadasz ładną ich kolekcję ;:136 W porównaniu z daliami uprawa ich to łatwizna! Prawie, bo coś tam trzeba przy nich robić ale dużo mniej!
To dla Ciebie odmiana z gatunku aster laevis, który to gatunek niedawno trafił do Ciebie :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Pokazałeś kolejną porcję pięknych astrów ;:138 . To wspaniałe rośliny i jestem zdumiona ich różnorodnością ;:224 . Astry to kwintesencja jesieni i nie może ich zabraknąć w żadnym ogrodzie . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie ja przycinam te najwcześniejsze a teraz mi znowu kwitną a tak miałabym suche kwiaty ..
Mój album
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Florianie ,posiedziałam trochę czasu w Twoim ogrodzie,bo nie można się oderwać od Twoich astrów,niektóre tworzą takie piękne łąki kwietne,też chciałabym trochę z nadwyżek daj znać jak będą ,mam parę odmian ale wszystkie dla mnie nn ,zbieram kolorami ;:306 w Twoim ogrodzie zapomina się o wszystkim,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Wiem, że mam w kolekcji kolejnego pięknego astra ale lista się powiększa w zastraszającym tempie ;:202 szkoda tylko, że areał ogrodu stoi w miejscu ;:306
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, też uważam że w żadnym ogrodzie nie powinno zabraknąć astrów bo ich różnorodność przewyższa inne gatunki kwiatów! Wczesne-późne, wyższe-niższe, szybkorosnące-powolne, wielkokwiatowe-drobnokwiatowe, itede... Trudno znaleźć wymówkę, by ich nie mieć :lol:
Astrów nowobelgijskich jest najwięcej więc szybciutko wracam do nich ;:65 . Zdarzają się w tej grupie odmiany karłowe i wtedy kompletnie niczym się nie różnią od astrów krzaczastych ;:219 . Oto jeden z nich:
Obrazek

Janko, może wypróbuję ten sposób w przyszłym roku :idea: Choć mam sporo późnych odmian więc i tak kolorów do teraz mi nie brakuje ;:173
Śliczny aster; nazywam takie astry "cieniowane", bo płatki są coraz jaśniejsze do środka. Niestety bez nazwy:
Obrazek

Dzięki Marto 8-) Powiadomię Cię, jak wystawię nadwyżki.
Astry nowobelgijskie tak szybko rosną, że faktycznie można by zrobić z nich w krótkim czasie łąkę :lol:
Śliczna odmiana, bo ma bordowe pędy i spodnie strony listków:
Obrazek

Marysiu, trudno się oprzeć astrom, jak już ktoś załapał bakcyla! Gdzieś może się upchnie kolejne zachciewajki :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Tak cudnie sfotografowane astry - wszystkie są piękne ;:215
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękny ten bez nazwy ,takiego nie mam więc jak będziesz miał nadwyżki to się piszę .Z ciemno liliowych mam tylko jeden kolor jaśniejszy od twego .. U mnie nadal pada , więc drzewa i krzewy będą miały spory zapas wody i może po tej zimie już mi nic nie wypadnie . Na moich piaskach wody się nie boję ale susza potrafi mi wysuszyć sporo krzewów Tej wiosny musiałam wyciąć wszystkie żółte iglaki ..
Mój album
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Astry w swej prostocie kryją piękno......Mam sporo rozsianych po całej działce.Żadnej siewki nie wyrzucam,zawsze znajdę dla niej miejsce.Na nadwyżki u Ciebie - piszę się. ;:180 ,bo takich u mnie nie doświadczysz. :D
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea, cieszę się, że podobają Ci się moje zdjęcia 8-) Astry są warte ładnej oprawy wizualnej ;:108 A niektóre mają też ciekawą oprawę nazewniczą:
Obrazek

Janko, żal mi Twoich roślin borykających się z niedoborem wody :( U mnie jest jej dużo, a glina świetnie ją zatrzymuje. Dziś taplałem się w moim glinianym błotku, próbując coś zrobić. Było ciepło ale mokro.
Zapisuję astry, które się podobają, by robić z nich sadzonki więc dziękuję za podpowiedzi ;:333
Astry mogą zachwycać kolorami, zadziwiać nazwami ale też zaskakiwać wyjątkowymi liśćmi:
Obrazek

Obrazek

Lodziu, to bardzo piękne, co robisz! Ja już muszę się ograniczać z nowymi siewkami, bo nie starczyłoby miejsca dla odmian.
Rozsiewające się astry głównie pochodzą od nowobelgijskich więc inne gatunki trzeba wprowadzić do ogrodu osobiście. A warto! Np. astry lateriflorus o różowych środkach i drobnych kwiatkach ale bardzo gęsto ułożonych na pędzie! Dla tych, którzy już zetknęli się z astrami lateriflorus dodam, że ten jest niższy, bardzo zwarty więc i kwiatki na nim są bardziej widoczne:
Obrazek
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Florianie, już się piszę na niego i jemu podobnych - jest śliczny ;:215
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Astry lateriflorus sa śliczne, 'Lady in Black' już mam obiecany, na 'Buck's Fizz' zapisuję się u Ciebie, a czy nie masz przypadkiem Symphyotrichum lateriflorum var. Horizontalis?
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To dopisz te z białymi listkami śliczne. Jacku nareszcie i u mnie mocno popadało i tej zimy nie będą miały moje roślinki sucho .Myślę że teraz ładnie przetrwają bez mojego podlewania , Chociaż jeszcze w tamtym tygodniu podlałam zimozielone a w nocy zaczęło padać i padało prawie cały tydzień..
Mój album
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”