Ilonko mi Zuzię przyślij
Moje zielone nieszczęścia - anoli
- Antooosia
- 1000p

- Od: 8 sty 2008, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nezko ja poszłam na łatwiznę i kupiłam dorosłą roślinę...trzymam kciuki za nasionka...
Ilonko mi Zuzię przyślij
,muszę Cię o coś zapytac:moja siostra ma dwa benki,byłam dziś u niej i się skarżyła,że im liście opadają(ja tam nic nie zauważyłam) i żebym się zapytała,co może byc przyczyną...
Ilonko mi Zuzię przyślij
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Na skraju lasu jest mały domek...
- anoli
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 lis 2007, o 16:26
Przemo tłumaczył mi, że przyczyną może być przestawianie, benki tego nie lubią, brak spryskiwania - lubią wilgotne powietrze, za mało lub za dużo podlewania. Nie cierpią przeciągów, i jak się ich dotyka. U mnie pomogło przycięcie, najlepiej ciąć dwa razy w roku: wiosna-jesień. Ale cytując Przemka "jak nie spadła więcej jak połowa liści, to z cięciem czekać do wiosny" - to, że zgubi listeczek, czy dwa, to nic złego:)Ratujemy teraz jednego, koleżanka pojechała do Tomaszewskiego, i kupiła na przecenie za 1zł. Ale ma marne szanse. Liście zgubił po przewiezieniu prawie wszystkie, bryła korzeniowa zeschnięta. "Namoczony", wstępnie przycięty - czeka go to jeszcze raz. Zasychają mu pędy i to jest dopiero powód do zmartwienia. Nigdy nie zaszkodzi na wzmocnienie biohumus.
Zuzię już pakuję
Zuzię już pakuję
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
- anoli

Nezko, ale ja go przedwczoraj dopiero do wody wsadziłam, ja chce je wymienić, jeśli ktoś ma ochotę, nie chce go, to nie jest moje jedyne
A skoro jego mam jeszcze, to chętnie zamiast niego widziałabym coś czego jeszcze nie mam 
- anoli

Beatko dla Ciebie juka zaklepana na amen
A reo jeśli chcesz to się uśmiechnij ładnie
Tylko ustalmy, czy się gdzies damy radę spotkać, czy zatrudniamy pana listonosza? 
Zuzia ma kostki, ucho, patyczki, butelkę. Ale to co nie dla niej zdecydowanie lepsze
Zuzia ma kostki, ucho, patyczki, butelkę. Ale to co nie dla niej zdecydowanie lepsze

o wszystko no prawie wszystko czego nie mam a w zamian daje to co się da uskubać