Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary.Cz.2

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary.Cz.2

Post »

Nie no, kończę. Nie widzę sensu w tej dyskusji. Kupiłem a teraz wytnę, bo mogę. Ba, posadzę nowe i jak tylko zmienią na moją nie korzyść prawo, to zaraz znowu wytnę. Tobie o to chodzi. Jednak nic Tobie do tego.
Teraz na tych wycinkach korzystają szkółki. Rząd powinien obciążyć je dodatkowym podatkiem. Wprowadzić specjalistyczne koncesje i pozwolenia. Mam nadzieję, że urzędnicy wpadną na ten pomysł. Będę popierał takie działanie. Sprawdzić też należy, jakie mają powiązania z firmami wycinającymi drzewa. Policja powinna codziennie to badać. Szkółki powinny też być kontrolowane jak i gdzie pobierają materiał. Ba, powinny być kontrole społeczne, czy prawidłowo właściciele opiekują się malutkimi drzewkami. Czy nie męczą roślinek w tych przymałych pojemnikach. Ktoś tu robi kase na wycinaniu a potem sadzeniu.
Mam nadzieję, że teraz pasuje. Zgodnie z życzeniem.

Żegnam, bez sympatii.
Pozdrawiam
Dariusz
monsheutos
100p
100p
Od: 21 kwie 2012, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

"Szkółki powinny też być kontrolowane jak i gdzie pobierają materiał. Ba, powinny być kontrole społeczne, czy prawidłowo właściciele opiekują się malutkimi drzewkam"i takie kontrole są PIORIN,co to znaczy kontrole społeczne,jak ktoś kto nie ma o czymś pojęcia może przeprowadzać kontrolę,od tego są odpowiednio przeszkoleni urzędnicy PIORIN.W swojej uprawie muszę przestrzegać przepisów jakie się wprowadza,UE co roku wymyśla coś nowego-twarde prawo ale prawo-jak ktoś wymyśli że ma być wielkość pojemnika taka i taka to się do tego zastosuje.
"Nie ma lepszego gospodarza jak właściciel. "Ty chyba sam nie wierzysz w to co piszesz,to jest utopia.Właściciel psa też wie co dla niego dobre,tylko co niektórzy znęcają się nad nimi!Rodzic też wie co dobre dla swojej pociechy tylko skąd biorą się te pobite maluszki?
Żegnam,z sympatią a nawet pozdrawiam.
DecoY
100p
100p
Od: 18 sie 2014, o 22:34

Post »

monsheutos pisze: "Nie ma lepszego gospodarza jak właściciel. "Ty chyba sam nie wierzysz w to co piszesz,to jest utopia.Właściciel psa też wie co dla niego dobre,tylko co niektórzy znęcają się nad nimi!Rodzic też wie co dobre dla swojej pociechy tylko skąd biorą się te pobite maluszki?
Żegnam,z sympatią a nawet pozdrawiam.
Co jest utopią ?. Bolszewizm tak, jeszcze nigdzie się nie sprawdził.
monsheutos pisze:To po co kupowałeś działkę z takim drzewem-widziały gały co brały!Wyobraź sobie że Twój pradziadek wybudował sobie pałac na swojej własności i wiesz co ty możesz dzisjaj z tym zrobić,tylko tyle na ile pozwoli ci konserwator zabytków.
Jak ktoś kupe pałacyk, to może go sobie zrównać z ziemią, i żaden czerwonoarmista z KZ nie powinien wpychać nosa. Takich wałów jak na KZ się robi u nas to chyba nigdzie nie ma. Z mojego miasta, facet kupił działkę z rozpadówą niedaleko centrum. Dostał pozwolenia, zezwolenia, od papieża prawie, i nagle władza się zmieniła inne osoby, pozwolenia nie ma. No pewnie tym też trzeba było by dać. Teraz stoi i straszy, może się zawali.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
monsheutos
100p
100p

Post »

Jaki bolszewizm?Uważasz że bolszewizmem jest odebranie właścicielowi psa za to że się nad nim znęca,bolszewizmem jest odebranie dziecka bo ktoś je biję albo co gorsza molestuje.Mam sąsiada rolnika,odebrano mu wszystkie zwierzęta hodowlane bo wyglądały jak szkapy tak je głodził -to jest ten dobry gospodarz,kapitalisto bez skrupułów?
"Jak ktoś kupe pałacyk"-kupe to może sobie zrównać z ziemią ale najlepiej jak ją głęboko zakopie.Pałacyk natomiast powinien wyremontować bo to dziedzictwo narodowe,a jak chce coś równać z ziemią to niech sobie kupi oborę albo wychodek.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozdrawiam
Dariusz
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

darbo pisze:Hosta. No i wyszło kim jesteś. Istniejesz tylko dzięki przepisom. Ciebie bez nich nie ma. Żyjesz, czerpiesz z życia dzięki donosom. Sam to stwierdziłeś.
:D oj, malutki misiu. Czy to daje Ci podstawę do oceny? Wzbraniasz mi ocen a samo to robisz? Nie jesteś konsekwentny.
Moja rada. Wyjdź do ludzi, porozmawiaj, postaraj się zrozumieć ich punkt widzenia. Przede wszystkim kup sobie kawałek ziemi.
Posiadam 27 ha gruntu na dziś. Za mało wg Ciebie? Z tego powodu że rozmawiam, ze wszystkimi (rolnikami, myśliwymi, wędkarzami, przyrodnikami, użytkownikami dróg, mieszkańcami miasta i wiosek ), to znam wiele punktów widzenia. Dlatego wyrobiłem sobie własne zdanie. I ciągle Ci źle?
Kim jesteś żeby decydować o nie swoim.
Klasyczne ostatnio pytanie Polaka. Odpowiedź jest nieistotna, bo nie uznaje żadnej władzy. Od 89r. Demokracja dla dużej ilości Polaków oznacza, że można robić co się chce - ale to jest anarchia a nie demokracja.
Od zadrzewień są lasy państwowe i przestrzeń publiczna Reszty nie trzeba było sprzedawać.
Krótko i w temacie.
Hehehhe, a jeszcze nie dawno narzekali, że trzeba wszystko sprywatyzować nie potrzeba nam własności państwowej. Że gminy mają się z podatków utrzymywać. Rekreację zapewnią prywatne podmioty. A jak nagle, LP jako firma zamknie dostęp do lasów (dużo nie brakowało gdyby sprywatyzowali lasy tak jak chcieli), jeden z drugim zacznie płacić za możliwość wejścia, za kąpiel w jeziorze.... to zacznie rzewnie wspominać, jak to w PRL bylo dobrze, każdy miał pracę, wczasy nad morzem a do lasu można było chodzić jak się chce..... i rzuci tekstem - "nie trzeba było sprzedawać". A pierwszy co się rzucił na te grunty :D
monsheutos
100p
100p

Post »

DecoY
100p
100p

Post »

monsheutos pisze:Jaki bolszewizm?Uważasz że bolszewizmem jest odebranie właścicielowi psa za to że się nad nim znęca,bolszewizmem jest odebranie dziecka bo ktoś je biję albo co gorsza molestuje.Mam sąsiada rolnika,odebrano mu wszystkie zwierzęta hodowlane bo wyglądały jak szkapy tak je głodził -to jest ten dobry gospodarz,kapitalisto bez skrupułów?
"Jak ktoś kupe pałacyk"-kupe to może sobie zrównać z ziemią ale najlepiej jak ją głęboko zakopie.Pałacyk natomiast powinien wyremontować bo to dziedzictwo narodowe,a jak chce coś równać z ziemią to niech sobie kupi oborę albo wychodek.
Pałacyk jest jego więc może zrobić z nim co chce. Dziwi mnie takie śmieszne podejście, że ktoś wyda kupę kasy na coś, a potem to zburzy. Dziedzictwo NARODOWE było prywatne, bolszewia pozostawiła tylko groby i bloki z betonu, których jakoś nikt kupować nie chce. Ja na zachodzie Polski widziałem krowy które stały w wodzie w listopadzie, i to nie na jakimś zadupiu. Jakoś nikt nie interweniował. Poza tym o swoje się dba, a patologia zawsze jest się jakaś trafi. Wolę jednak patologię jednostkową, od odgórnie ustalanych. Świat nie jest idealny, trudno.
Hosta pisze:Hehehhe, a jeszcze nie dawno narzekali, że trzeba wszystko sprywatyzować nie potrzeba nam własności państwowej.
Ale nie są sprywatyzowane, zróbmy to i będziemy gadać.
Hosta pisze:Klasyczne ostatnio pytanie Polaka. Odpowiedź jest nieistotna, bo nie uznaje żadnej władzy. Od 89r. Demokracja dla dużej ilości Polaków oznacza, że można robić co się chce - ale to jest anarchia a nie demokracja.
Nie odpowiedziałeś na pytanie, tylko odwracasz kota ogonem, zupełnie nie na temat.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DecoY pisze: Pałacyk jest jego więc może zrobić z nim co chce.
tak, jeśli nie jest wpisany na listę zabytków. Zabytek zmienia postać rzeczy. Kupując, godzisz się na ograniczenia.
Ja na zachodzie Polski widziałem krowy które stały w wodzie w listopadzie, i to nie na jakimś zadupiu. Jakoś nikt nie interweniował.
Wiesz co jest najsmutniejsze? To czego nie widzisz. Dlaczego sam nie interweniowałeś? Dlaczego myślisz jak komuch - że zawsze ktoś za Ciebie to zrobi?
Hosta pisze:Ale nie są sprywatyzowane, zróbmy to i będziemy gadać.
Mam nadzieję, że nie wszyscy są tak głupi, by wszystko sprzedać w obce ręce.
Nie odpowiedziałeś na pytanie, tylko odwracasz kota ogonem, zupełnie nie na temat.
Najpierw musisz je zadać.
DecoY
100p
100p

Post »

Hosta pisze: Pałacyk jest jego więc może zrobić z nim co chce.
tak, jeśli nie jest wpisany na listę zabytków. Zabytek zmienia postać rzeczy. Kupując, godzisz się na ograniczenia.
W bolszewickim państwie niestety takie prawa obowiązują. Ktoś sobie uzna że coś już jest zabytkiem, a coś nie. Dlatego tyle dworków stoi w ruinie, bo nikt nie wyda kasy na to, żeby mu KZ mówił co może sobie zrobić ,a co nie.
Ja na zachodzie Polski widziałem krowy które stały w wodzie w listopadzie, i to nie na jakimś zadupiu. Jakoś nikt nie interweniował.

Wiesz co jest najsmutniejsze? To czego nie widzisz. Dlaczego sam nie interweniowałeś? Dlaczego myślisz jak komuch - że zawsze ktoś za Ciebie to zrobi?
Zaraz zaraz, przecież są urzędnicy, którzy to niby działają na korzyść tych krów i owiec, opłacani z moich podatków czy się to komuś podoba czy nie, więc co co chodzi ?.
Hosta pisze:Ale nie są sprywatyzowane, zróbmy to i będziemy gadać.
Mam nadzieję, że nie wszyscy są tak głupi, by wszystko sprzedać w obce ręce.
Jakie "obce" ?

Najpierw musisz je zadać.
Przecież pytanie padło: kim Ty jesteś żeby decydować o tym, co może ktoś robić na swoim ?.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DecoY pisze: Dlatego tyle dworków stoi w ruinie, bo nikt nie wyda kasy na to, żeby mu KZ mówił co może sobie zrobić ,a co nie.
Widzisz, nieprawdę piszesz. To tylko kwestia mentalności i pieniędzy, których przeciętny Polak nie ma - bo ledwo ma na własne, małe mieszkanie. Obecnie w ogromnej ilości dworków, pałacyków są prowadzone prace remontowe lub zostały zamienione w hotele, domy wypoczynkowe itp. - mimo ciągle tych zapisów. Największym problemem jest często brak pomysłu. W Wielkopolsce chyba już niemal wszystkie zostały odrestaurowane. Na Dolnym Śląsku jest jeszcze sporo, ale to też ogromne budowle były. I potrzeba ogromnych pieniędzy na taką rezydencję. I często KZ nie jest sprawą decydującą.
Zaraz zaraz, przecież są urzędnicy, którzy to niby działają na korzyść tych krów i owiec, opłacani z moich podatków czy się to komuś podoba czy nie, więc co co chodzi ?.
O Twoją bierną postawę. Bo nie reagujesz. Jak człowiek leży na ulicy, albo biją człowiek też się odwrócisz i powiesz że od tego są "służby". O to idzie, że nie masz pojęcia jak to działa i jakie obowiązki wypełniają. Karmisz się oczekiwaniami i urojeniami. A brakuje Ci odwagi cywilnej by działać. Zostaw urzędnikowi co do urzędnika należy a nie pomijaj swoich obowiązków. Bo prócz praw masz obowiązki.
Hosta pisze:Jakie "obce" ?
hm. Takie jak kopalnie w niemieckich rękach, telewizja, gazety, telefonia we francuskich, banki .... - sprawdź kapitał wszystkich dużych firm - to są zachodnie firmy, nie polskie. Nawet samochody składają w Polsce obce firmy, nie nasze.
Przecież pytanie padło: kim Ty jesteś żeby decydować o tym, co może ktoś robić na swoim ?.
Nie wiesz? Nie działam bo takie mam widzimisię - tylko zostałem zatrudniony do pełnienia tej funkcji publicznej i zostały mi nadane uprawnienia w określonym zakresie. A co mogę określiłeś Ty sam idąc bądź nie idąc do wyborów. Bo to Twoi wybrańcy określają prawo które stosuję. Nic osobistego, jak widzisz.
DecoY
100p
100p

Post »

Widzisz, nieprawdę piszesz. To tylko kwestia mentalności i pieniędzy, których przeciętny Polak nie ma - bo ledwo ma na własne, małe mieszkanie. Obecnie w ogromnej ilości dworków, pałacyków są prowadzone prace remontowe lub zostały zamienione w hotele, domy wypoczynkowe itp. - mimo ciągle tych zapisów. Największym problemem jest często brak pomysłu. W Wielkopolsce chyba już niemal wszystkie zostały odrestaurowane. Na Dolnym Śląsku jest jeszcze sporo, ale to też ogromne budowle były. I potrzeba ogromnych pieniędzy na taką rezydencję. I często KZ nie jest sprawą decydującą.
Bo po 20-stu kilku latach ktoś się wreszcie dorobił. KZ jest utrudnieniem, o czym pisałem wyżej.
O Twoją bierną postawę. Bo nie reagujesz. Jak człowiek leży na ulicy, albo biją człowiek też się odwrócisz i powiesz że od tego są "służby". O to idzie, że nie masz pojęcia jak to działa i jakie obowiązki wypełniają. Karmisz się oczekiwaniami i urojeniami. A brakuje Ci odwagi cywilnej by działać. Zostaw urzędnikowi co do urzędnika należy a nie pomijaj swoich obowiązków. Bo prócz praw masz obowiązki.
Skąd wiesz że nic nie zrobiłem ????????. Widać ocenianie innych przychodzi Ci równie łatwo. W takim razie po co są te służby i co one do jasnej cholery robią, że jak są potrzebne to się okazuje że: to nie ich zakres obowiązków, to nie ich obszar działania, to nie ich branża i tysiąc innych wymówek. Może łatwiej będzie A NA PEWNO taniej, jak ich po prostu nie będzie. Piszesz jak typowy urzędas: jak coś się dzieje a to wina ludzkiej nieczułości, wina obywatela, a dlaczego ten nie zadzwonił, nie powiadomił. Od czego Wy w ogóle jesteście ???. Ja mam obowiązki a Wy nie ?. Widzę że to działa tylko do bramki "podatnik obywatel". Nie dość że karmi się tabun urzędniczy, to jeszcze zrzuca się winy za nieprawidłowości na obywatela. Jasne, tak jest wygodnie, a potem napiszesz że masz jakieś tam społeczne zezwolenie na działanie.
hm. Takie jak kopalnie w niemieckich rękach, telewizja, gazety, telefonia we francuskich, banki .... - sprawdź kapitał wszystkich dużych firm - to są zachodnie firmy, nie polskie. Nawet samochody składają w Polsce obce firmy, nie nasze.
No i co ?.
Nie wiesz? Nie działam bo takie mam widzimisię - tylko zostałem zatrudniony do pełnienia tej funkcji publicznej i zostały mi nadane uprawnienia w określonym zakresie. A co mogę określiłeś Ty sam idąc bądź nie idąc do wyborów. Bo to Twoi wybrańcy określają prawo które stosuję. Nic osobistego, jak widzisz.
Akurat nie głosowałem na bolszewię, więc na darmo strzępisz klawisze :D . Po drugie widzę że jak Ci wygodnie, to podpierasz się demokracją, a jak wprowadzono możliwość wycinki przez DEMOKRATYCZNIE wybrane władze, to zacząłeś płakać że drzewostan się kurczy.
Ani połowy płaczu nie było za dziećmi skrobanymi, co nad tymi cholernymi drzewami.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DecoY pisze: Bo po 20-stu kilku latach ktoś się wreszcie dorobił. KZ jest utrudnieniem, o czym pisałem wyżej.
No to kogo winić? Biedni byliśmy. Prócz biedy dochodziła mentalność - nie moje to nie dbam.
Skąd wiesz że nic nie zrobiłem ????????. Widać ocenianie innych przychodzi Ci równie łatwo.
Wstrzymaj konie. Ty sam pisałeś że nic nie zrobiłeś cytuję:
Jakoś nikt nie interweniował.
W takim razie po co są te służby i co one do jasnej cholery robią, że jak są potrzebne to się okazuje że: to nie ich zakres obowiązków, to nie ich obszar działania, to nie ich branża i tysiąc innych wymówek.
A z jaką łatwością przychodzi Ci oceniać służby, gdy sam nie masz pojęcia czym się zajmują?
wina obywatela, a dlaczego ten nie zadzwonił, nie powiadomił. Od czego Wy w ogóle jesteście ???.
Teraz od czego jesteśmy? A jak próbujemy wejść na teren, to moja własność :D Zdecydujcie się człowieku.

No i co ?.
No właśnie... nie rozumiesz o co pytasz, czego chcesz ani konsekwencji. Przed chwilą pytałeś
Jakie "obce" ?
To odpowiedziałem. Sprzedajesz byle komu, a potem dziw się że jeździsz francuskim samochodem, ubierasz wietnamskie trampki, turecki sweter, słuchasz chińskiego radia i czytasz niemiecką gazetę w poszukiwaniu pracy w Polsce......zajadając hiszpańskie pomidory z marketu i włoskie sery. A drzewa do nasadzeń sprowadzasz z holenderskich hodowli.
Akurat nie głosowałem na bolszewię, więc na darmo strzępisz klawisze :D .
Ja nie pytałem na kogo głosowałeś. Zakazu usuwania drzew wcześniej też nie było. A dzieci w to nie mieszaj.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Miało być o drzewach a zrobiło sie politycznie
monsheutos
100p
100p

Post »

A kto pozwolił wycinać 100letnie i starsze drzewa,politycy.Widać paru miało w tym interes.Podobno minister Szyszko ma 1.67mln hektarów ziemi ;:oj
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”