Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

Melony od frant'a.
To pierwsze dojrzałe o wadze 1,2kg i 1,1kg. Miąższ miękki, dobry, trochę przydałoby się więcej cukru ale chyba za wcześnie zerwane, coś 2 dni jak zżółkły a jest teraz znowu po obfitym deszczu i słodycz rozcieńczona.Drugie zdjęcie w cieniu i nie wyszedł pomarańczowawy kolor na miąższu.
Obrazek
Obrazek

Takich melonów mam 86szt. na 31 roślin. Te są największe, pozostałe dorastają.
Po opryskach ekologicznych pod spod liścia inwazja rzekomego wyhamowała.
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Post »

Mniam, mniam, zazdroszczę.Jadłam niedawno przywiezionego z Węgier, podobnego, był przesmakowity. oczywiście zabezpieczyłam nasionka.

A u mnie na zagonie takie: Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Bardzo ładne ;:63 u mnie też podobnie jest jeden sporawy a drugie maleństwo zauważyłam niedawno -pewnie już nie zdąży urosnąć ,czy zdąży ?
:wit
Pozdrawiam Iwona :)
Kin14
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 27 sie 2008, o 22:51

Post »

Gdzieś tu czytałam, że zawiązane do końca lipca mają szanse. One rosną bardzo szybko.
W zeszłym roku, 9 sierpnia miałam takiego, co do wielkości i dojrzał.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co do smaku melona , pamiętajmy że to jednak nie owoc , a warzywo , dlatego ma smak jednotonny , niezharmonizowany ... Oczywiście nadaje się do spożycia "w plastrze" , ale kapitalnie nabiera wartości jako fundament (70%) mieszanki kilku składników . Melon potrzebuje nieco zakwaszenia , dlatego doskonały dodatek to wszelakie owoce cytrusowe , arbuz znakomicie się komponuje z malinami , jeżynami . Co kto lubi ... Lub co jest akurat pod ręką , do pokrojonego w grubą kostkę melona warto chociaż dorzucić kilka łyżek pogniecionych porzeczek , czerwonych lub czarnych , trochę cukru lub miodu , i zupełnie inne wrażenie . Kuchnia Dalekiego Wschodu przez wielu jest uważana za najsmaczniejszą na świecie , dlatego właśnie ,że bazuje na balansie słodko-kwaśnym , - nic smaczniejszego się nie wymyśli . Przyroda daje nam pojedyńcze składniki , a zadanie dla nas to je łączyć tak , żeby było dobrze . Co do zawartości cukru , to rzeczywiście pogoda ma podstawowy wpływ , miejmy nadzieję że się wypogodzi i będą dojrzewać w słońcu . Aha , i jeszcze jedno : ostatnie zdjęcie zamieszczone przez Chudziak , to melon z dużą domieszką krwi melona Charentais , a ten typ był znacznie słodszy . Zobaczymy jak będzie w tym roku... P.S. Iwa , pewnie że zdąży , a co ma nie zdążyć ? :wink:
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

To super że jest szansa na jeszcze jednego :wit ,chociaż u mnie jest tak ogromnie mokra gleba ,że rosnące obok melonów kabaczki nie dają rady i owoce gniją i podobnie dynia
:wit
Pozdrawiam Iwona :)
x-suzana

Post »

Zrobiłam dzisiaj sałatkę owocową z melonem, arbuzem, sokiem truskawkowym, bardzo dobre, melon nabrał innego smaku, polecam. Dzięki frant za pomysły i dorady. :wit

Wnioski na przyszły rok: lepiej użyżnić glebę, z końcem czerwca do około 10.VII zastosować jakiś oprysk zapobiegawczy na mączniaka rzekomego. :wit
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja znalazłam jednego melona wielkości trzech centymetrów :( . No raczej nie zjem własnego melona w tym roku...chyba, że zrobi się w końcu ciepło.
Aśka
Awatar użytkownika
Layola
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 kwie 2011, o 14:29

Post »

Suzana, frant bardzo dziękuję za informacje. Pouszczykiwałam wszystko, co wyglądało na melonach chorobowo i nieciekawie (niestety bardzo przejaśniało w związku z tym w tunelu) no i na razie nic więcej się nie dzieje.

Suzana, ja podlewam wodą z niedużą ilością pokrzywówki. Jakie Ty stosujesz proporcje do oprysku? I czy ten oprysk ma zapobiegac rzekomemu?
x-suzana

Post »

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
Layola, arbuz wymaga dobrego nawożenia z tego co widzę, lej tę gnojówkę kilka razy, oprócz tego mam nawozy krystaliczne z Substrala- Magiczna siła, dobrze się sprawują, dawałam też gnojówkę zwierzęcą, ile razy to Ci nie powiem bo to było dużo razy a w niewielkich stężeniach. To co widzę na melonach- pozrzucanie zawiązków i jak pisałfrant, ze melony to jak dyniowate są żarłoczne to powinno dać do myślenia.
Oprysku gnojówką pokrzywową jeszcze nie zrobiłam bo gnojówka dopiero się robi ale tak zastanawiam się teraz ze względów sanitarnych czy ją zastosować.
Czytałam raz o właściwościach podobnych do formaliny( może pamiętasz z lekcji biologii).
Póki co zastosuj Timorex, Grevit i nie czekaj z opryskiem.
Awatar użytkownika
Layola
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 kwie 2011, o 14:29

Post »

Dzięki jeszcze raz Suzana.
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

mój pierwszy melon emir :tan , słodki, soczysty, wczoraj się przebarwił dziś pachniał i zerwałam.
Obrazek

Obrazek
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Frant'cie zastanawiam się czy ten melon z pierwszego zdjęcia w moim poście na str26 nadaje się do zjedzenia czy nie , jak to rozpoznać? Kolor mu się nie zmienił ale wydaje mi się już nie przyrasta na wielkość.
x-suzana

Post »

iwonas85, piękny pomarańczowy kolor, wygląda apetycznie w środku .
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

chudziak pisze:Frant'cie zastanawiam się czy ten melon z pierwszego zdjęcia w moim poście na str26 nadaje się do zjedzenia czy nie , jak to rozpoznać? Kolor mu się nie zmienił ale wydaje mi się już nie przyrasta na wielkość.
Kolor zmienić się musi musowo :wink: , na żółty .Powinien być cały w tej barwie , przy większych owocach mogą pozostać zielonkawe pasma w zagłębieniu żebrowań . Dodatkowo silnie pachnie , a szypułka bardzo łatwo odpada od owocu . Melony tak mają ,że po osiągnięciu pełnych rozmiarów , przez kilka tygodni ( ok.3 ) dojrzewaja od wewnątrz , by nagle się potem wybarwić . Średni termin masowego dojrzewania u mnie to 5-10 sierpnia .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”