Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część IV)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część IV)

Post »

Zuziu, to proso włosowate, po raz pierwszy wysiałam je w zeszłym roku i już wiem, że na stałe zagości w moim ogrodzie, to roślina jednoroczna, którą wysiewa się wiosną, ale zauważyłam, że to, co wysiało się samo jesienią przezimowało i tak samo zakwitło, może dlatego, że zima była dość łagodna, a może tak ma, jeśli nie zapomnę, to w tym tym roku przeprowadzę eksperyment i wysieję troszkę na jesień

Dorotko, dalie na prawdę są grzechu warte, ja też mam problem z ich zimowaniem, ale nawet gdybym miała je traktować jako jednoroczne to i tak warto, bo taka karpa jest stosunkowo tania, a kwiatów multum, póki co odpukać, w piwnicy u mojej mamy dają radę, ale muszę z nimi jeździć w tę i z powrotem

Aniu, dzięki ;:196 już kiedyś miałam tę roślinkę, ale nie wiedziałam, że to dziewanna, jakoś specjalnie nie przypadła mi wówczas do gustu i się jej pozbyłam, tym razem przesadzę przed płot, bo nie pasuje mi na tej rabacie i nadal nie robi na mnie szczególnego wrażenia

Alicjo, dziękuję, chodzę, dmucham i chucham, a tak na poważnie, żeby to wszystko ładnie kwitło i wyglądało, to trzeba się wokół nachodzić, ale warto

teraz moje lilijki, najpierw kilka zdjęć tak ogólnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i troszkę w zbliżeniu (jeszcze niektóre nie zakwitły), niestety nie pamiętam wszystkich nazw, jak sprawdzę, to dopiszę

Big Brother
Obrazek

Obrazek

Pink Mist
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sumatra
Obrazek

Honeymoon i Lady Alice
Obrazek

Obrazek

trąbkowa Pink Perfection
Obrazek

Obrazek

trąbkowa znalazłam podobną pod nazwą królewska
Obrazek

Polar Star
Obrazek

Garden Pleasure
Obrazek

Obrazek

Tiger Edition
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Holland Beauty
Obrazek

Bell Song
Obrazek

chyba Eastern Moon
Obrazek

Obrazek

La Cedonia
Obrazek

Obrazek

tygrysia żółta
Obrazek

tygrysia pomarańczowa
Obrazek

Flore Pleno
Obrazek

Shocking
Obrazek

Muscadet
Obrazek

Venezuela
Obrazek

Nepalse
Obrazek

Purple Lady
Obrazek

Dolce & Gabbana
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:224 Ile Ty masz lilii ;:oj Ja dopiero od dwóch sezonów dosadzam i na pewno w kolejnych znowu będę. To niezawodne rośliny. A jak jeszcze pachną :lol:
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

ILONKA festiwal kwiatowy u Ciebie na okrągło, przekwitna róże zaczynają lilie i ciągłe zapachy w ogrodzie. Podziwiam Cię za znajomośc kazdej z osobna, ja jakoś się gubię w tym nazewnictwie, znaczniki się zawieruszą i juz po nazwach.
Ilonka proso włosowate też muszę sobie wysiać, lubię rośliny które same się rozsiewają.

pozdrawiam
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ilona ja czuję ten zapach ;:170 , to morze kwiatów ;:oj . Mówisz , dalia warta grzechu ;:306 , to się skuszę , na jedną ;:224. Te hortensje niebieskie i fioletowe w poprzedniej sesji to wszystkie ogrodowe , czy któreś są bukietówki , mogą zimować bez okrywania, czy wszystko okrywasz?. ;:196
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu, faktycznie troszkę się ich nazbierało, dosadzałam co sezon przez osiem lat i pewnie teraz znów się skuszę, poza tym same też się rozmnażają, zapach niesamowity szczególnie wieczorkiem, kiedy wchodzi do domku ;:108

Krysiu, cały czas dążyłam do tego, aby ogród kwitł na okrągło i aby nie było mi żal ciąć kwiatów do wazonów i chyba wreszcie mi się udało, z tymi nazwami to tak różnie wydaje mi się, że kiedyś więcej pamiętałam, fakt faktem roślin też wówczas było mniej, proso włosowate jest super takie zwiewne i delikatne, poza tym można je wykorzystać do bukietów, jakby co to nasionka będę miała ;:108

Dorotko, morze kwiatów super określenie ;:196, tylko na jedną, skuś się na więcej na pewno nie będziesz żałować, wiem, że żółty nie bardzo w Twoim guście, ale zobacz poniżej czyż Mingus Joshua nie jest urocza? Hortensji bukietowych jeszcze nie pokazywałam, więc te o które pytasz, to ogrodowe, na zimę podsypuję im kory aby nóżki miały ciepło, a na główkę dostają cieniutką białą agrowłokninę, one budują pączusie jesienią przy srogich zimach zmarzną i nie będą kwitły w przyszłym sezonie, przy takiej jak była w tym roku dają radę dlatego po raz pierwszy zakwitnie mi nn (myślę, że znana, ale nie wiem jak się zwie) o której zapomniałam jej liście mają białe obrzeże. Ta niebieska to w ogóle ogromna niespodzianka dostałam ją od Ewki (Gloriadei), gdy byłam po róże, nic jej nie podsypywałam, aby miała taki kolor, więc albo taki jej urok, albo za jakiś czas będzie różowa, z jedną tak miałam, którą kupiłam jako niebieską ;:108

wspomniana Mingus Joshua i hortensjowa niespodzianka od Ewki
Obrazek

Obrazek

dzisiaj zakwitły takie lilijki
Obrazek

Obrazek

i jeszcze taka dalia
Obrazek

ta zaczyna, to prawdopodobnie Exotic Sun
Obrazek

podoba mi się ten żółto fioletowy duecik
Obrazek

Hot Chocolate zaczyna na nowo
Obrazek

naprawdę ma niesamowity kolor
Obrazek

obok niej szaleje La Villa Cotta, a z drugiej strony Agnieszka (ale zapomniałam o zdjęciu)
Obrazek

zakwitła jeżówka Leilani
Obrazek

Obrazek

i jeszcze takie
Obrazek

Obrazek

floksy
Obrazek

Obrazek

oraz liliowce
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

hibiskus, nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się, że był niebieski
Obrazek

takie tam
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Witaj Ilonko :wit .Czy mnie jeszcze pamiętasz :wink: :?:
Pięknie u Ciebie dalie,lilie floksy,piękne.Idę zwiedzać ogród wstecz jeśli pozwolisz.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ilonko cudnie ,cudnie u Ciebie.Masz mnóstwo lili i to jakich ,a te ilsci floksów w jednym miejscu wuglądają zjawiskowo ,czerwin floksa pierwszy raz widze ,czy masz może odnóżke (za opłatą)bo jest przepiękny.
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

ILONKO ,nie wiem co pochwalić najpierw .Jestem w szoku .Tyle pięknych kwitnień .Musi być u Ciebie teraz jak w raju ,kolorowym i pachnącym raju . ;:138 ;:138 ;:138
Znasz nazwy swoich liliowców .Widzę niektóre podobne do moich Nn .
Czy na fotce jest czarny pomidor . :?:
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Ilonka,
Nie wiem, co pisać najpierw - zamurowało mnie na widok tej ilości kwiecia. Mistrzyni ogrodu, to mało powiedziane ;:180
Wyobrażam sobie te zapachy..... Jak Ty w ogóle możesz w swoim ogrodzie funkcjonować? :;230
Ps. Dzięki Tobie rozpoznałam/przypomniałam sobie nazwy swoich niektórych lilii ;:180
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, oczywiście, że Cię pamiętam ;:108, chociaż nie wiem czy poznałabym Cię na ulicy ;:306, ale kojarzę, że strasznie tęskniłaś za kawałkiem własnego ogródka i z tego, co już podejrzałam, wiem, że to marzenie się ziściło (super), oczywiście zwiedzaj kochana do woli, serdecznie zapraszam ;:196

Marzenko, dziękuję ;:196, nie zaprzeczam lilii, faktycznie troszeczkę jest, dzisiaj właśnie rozmawiałyśmy z synową o kolejnym ich zamówieniu :;230, ten floks zachwyca mnie nieustannie, kiedy go kupiłam nie bardzo wierzyłam, że będzie rzeczywiście czerwony ;:185, ale kiedy i gdzie nie mam zielonego pojęcia, powiem Ci, że dmucham i chucham na niego i sama czaję się na odnóżkę, żeby stworzyć następną kępkę, bo tej boję się ruszać, jeśli wyjdzie coś znacznie dalej nie ma sprawy, ale na 100% obiecać niestety nie mogę

Jolu, bardzo mi miło ;:196, faktycznie czasami czuję się jakbym była w raju ;:108, szczególnie wówczas jak nic nie trzeba robić ;:306 znam jednak Twój ogród, (co prawda tylko wirtualnie), i wydaje mi się, że mój do Twojego, to chyba jednak maleństwo, więc już widzę jak to wszystko wygląda i pachnie u Ciebie. Nazwy liliowców odszukam, większość znam tylko pamięć już nie ta, więc wolę się upewnić i wówczas podpiszę, tak ten pomidor jest rzeczywiście czarny ;:108 mam go już chyba trzeci sezon z własnych nasion, więc jak będziesz chciała jesienią nasionka nie ma sprawy

Justynko, dzięki ;:196, aż się zarumieniłam, nie powiem bardzo mi miło, jakoś w nim funkcjonuję :;230 , zawsze mi się marzyło, aby ogród kwitł nie przerwanie i w końcu chyba mi się udało

Dzisiaj, tak na szybciutko kilka zdjęć perspektywicznych zupełnie losowo, gdyż cały dzień byłam w pracy i jutro też idę na cały dzień oraz w niedzielę do południa, więc uciekam ;:19 życząc wszystkim miłego i słonecznego weekendu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ogród piękny ale urzekła mnie ścieżka z łupków, aż się prosi o spacerek i podziwianie roślin rosnących obok....
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ilonko cudnie kwitną liliowce,lilie i oczywiście Hot Chocolate.Moja ma sporo pąków i czekam na ponowne kwitnienie ;:108
Drzewko na wodzie kocham ;:167

Miłego week ;:3
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Ilonko spacer niedzielny po twym ogrodzie uroczy bo jakże mogłoby być inaczej w tak bajecznym zakątku . Boje sie upałów bo tyle roślin w pełni kwitnienia więc wody brak a nawet jeśli podlane to i tam liście mdleją ...
Podoba mi się Venezuela i juz zapisane w kajecie.
Przeglądam zdjęcia swych lilii i widzę kilka z nich dość podobnych w kolorystyce dlatego kolejne zakupy muszą być inne . Martagony mimo drobnych kwiatów bardzo urocze , podziwiałam u Ciebie. Czy Twoje lilie rosną w doniczkach czy bezpośrednio w gruncie ?
Sa dużo wyższe niż u mnie ale ja swoje rok temu wykopywałam i zmieniałam ziemię w doniczkach a potem dołowanie.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Z przyjemnością obejrzałam.Ogród wzorcowy. Nic nie wybieram, chwalę wszystko. Ale oczko wodne chwalę jednak w szczególności. Bardzo ciekawe rozwiązanie.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Cześć Ilonko ;:196 ale zaniedbałam twój wątek.... ;:131 musiałam po swojemu odreagować na to wszystko co w tym sezonie jest.
Nie nacieszyłam się tym na co czekałam tyle miesięcy. ;:185
Dobrze, że pokazałaś oczko, bo miałam dopytać jak się zachowuje drzewko w tym obudowaniu.
Świetny pomysł i fajnie to wygląda.... ;:215 pięknie masz w ogrodzie... ;:108 tylko czytam, ze czasu nie masz na podziwianie przyrody. ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”