Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Justynko u mnie właśnie kończą się piec te bakaliowe, są wspaniałe i polecam Ci je na kolejne pieczenie
Zawsze są troszkę inne , w zależności jakich się użyje dodatków. U mnie tym razem z rodzynkami i pestkami słonecznika.... pycha.... Muszę gonić eMa, bo nie daje im wystygnąć, tylko gorące z blachy podbiera
.... a jeszcze polewę czekoladową sobie zażyczył do pełni szczęścia
.... ja wolę bez, bo tak bardziej czuć fajny posmak ciasteczek 
- duju
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3954
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
To jeszcze powiedz, ile tam jest proszku, bo pisze 2/2?
Pozdrawiam - Justyna
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Justynko to przepis Moniki, nie znam go. Mam nadzieję, że jak Moni pojawi się to sprecyzuje. Ja właśnie piekłam bakaliowe i bardzo Ci je polecam, bo są pyszne. To link do nich.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p3605153
a tu dzisiejszy wypiek


http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p3605153
a tu dzisiejszy wypiek
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agus, Twoje ciasto czekoladowe z kremem kokosowym zapisuje na Święta, wygląda pysznie.
Widzę, ze u Ciebie szał ciasteczkowy
Bakaliowe Konrad zażyczył sobie na podwieczorek, chyba muszę lecieć po bakalie 
Widzę, ze u Ciebie szał ciasteczkowy
Pozdrawiam, Dorota
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Dorotko u mnie walka była o ciasteczka , mimo, że z 2 porcji robiłam
Musiałam trochę schować przed łasuchami, bo nie byłoby do kawki, a koleżanka się zapowiedziała
Ciasteczka robi się błyskawicznie a są naprawdę pyszne i za to je lubię
Mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami czy smakowało, po upieczeniu ciasta, czy ciasteczek
Ciasteczka robi się błyskawicznie a są naprawdę pyszne i za to je lubię
Mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami czy smakowało, po upieczeniu ciasta, czy ciasteczek
- Tosia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 12603
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Chorzów
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Dziewczyny, to jest na 1,5 kg mięsa : karkówki, boczku lub schabu. Najlepsza karkóweczka!!! Boczuś też nie jest zły.
Wywar:
1,5 l wody, cała główka czosnku, cała torebka majeranku i mała butelka magi. Wszystko zagotować.
do wrządku włożyć powolutku mięso. Gotować na wolniutkim ogniu 1 godz. i 30 min.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kroić cieniutkie plastry.
Bardzo dobre i zdrowe. Spróbujcie, bo bez roboty i bardzo dobre.
Moja mama dodaje jeszcze listek laurowy i ziele angielskie.
Wywar:
1,5 l wody, cała główka czosnku, cała torebka majeranku i mała butelka magi. Wszystko zagotować.
do wrządku włożyć powolutku mięso. Gotować na wolniutkim ogniu 1 godz. i 30 min.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kroić cieniutkie plastry.
Bardzo dobre i zdrowe. Spróbujcie, bo bez roboty i bardzo dobre.
Moja mama dodaje jeszcze listek laurowy i ziele angielskie.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Tosiu dzięki za pomysł na mięsko
Na pewno wypróbuję 
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Dla boczku będzie za krótko, a dla karku i schabu za długo. 100 x będą lepsze pieczone, przynajmniej wg mnie.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Takiego czasu gotowania nie próbowałam, więc trudno mi coś powiedzieć w tym temacie.
Ja bardzo lubię mięsko dwukrotnie gotowane z dodatkiem majonezu, po ok 15 min. Są szkoły zalecające po 5 min, ale to zdecydowanie nie dla mnie. Wypływa wtedy często różowy sok, który mnie obrzydza i mięsa już nie tknę....
Po takim gotowaniu mięsko jest przepyszne, bardzo soczyste, naprawdę super. To świetna alternatywa dla pieczenia. Żeby nie było nudy, zawsze inaczej . U mnie właśnie w tej chwili pieczony karczek i boczuś - ulubiony eMa
Ja bardzo lubię mięsko dwukrotnie gotowane z dodatkiem majonezu, po ok 15 min. Są szkoły zalecające po 5 min, ale to zdecydowanie nie dla mnie. Wypływa wtedy często różowy sok, który mnie obrzydza i mięsa już nie tknę....
Po takim gotowaniu mięsko jest przepyszne, bardzo soczyste, naprawdę super. To świetna alternatywa dla pieczenia. Żeby nie było nudy, zawsze inaczej . U mnie właśnie w tej chwili pieczony karczek i boczuś - ulubiony eMa
- Andzia84
- 1000p

- Posty: 1137
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 40 km na pn-wsch od Warszawy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś Twoje racuchy mnie uwiodły. Narobiłaś mi smaka, chyba dzisiaj zrobię. Nie mam co prawda drożdży, zrobię więc tak jak ja zazwyczaj robię czyli szklanka kwaśnego mleka (lub kefiru), mąka (tak na oko aby ciasto było gęste) i cukier waniliowy, można też dodać odrobinę proszku do pieczenia lub sody. Smażę to na wolniutkim ogniu, a później wcinamy z dżemem. Niemniej mam ogromną chęć na takie jak Twoje. Bardzo lubię drożdżowe ciasto, a zazwyczaj nie chce mi się go robić. Racuchy wyglądają na prostsze niż ciasto czy bułki 
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Andziu witaj kochana, bardzo się ciesze , że zajrzałaś , brakowało mi Ciebie
Bardzo namawiam na te drożdżowe racuszki, są przepyszne i zupełnie inne niż te ze zsiadłego mleka i baaaardzo łatwo się je robi
Jedne i drugie są pyszne, ale smak całkiem inny . Te drożdżowe są tak cudownie chrupiące
Pyszne są i same i z wkrojonym do środka jabłuszkiem czy innym owocem 
Bardzo namawiam na te drożdżowe racuszki, są przepyszne i zupełnie inne niż te ze zsiadłego mleka i baaaardzo łatwo się je robi
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
1,5 godziny gotowania mięsa?Czy to aby nie za długo?2-2,5 godz.gotuje się słoiki,ale tam jest mięsko soczyste,a w takiej zalewie hmmm.
AGUŚ ja ostatnio zrobiłam mięcho bez majonezu.Nie ma żadnej różnicy,a rosołek jaki został przelałam w małe plastikowe naczynka i zamroziłam,potem wyciągnełam i do woreczka.Mam czym wzbogacać sosy .Nie muszę podlewać mięsa wodą,a i wrzuciłam do podłoże jak gotowałam kapuchę.Szkoda wylewać takiego bulionu.
AGUŚ ja ostatnio zrobiłam mięcho bez majonezu.Nie ma żadnej różnicy,a rosołek jaki został przelałam w małe plastikowe naczynka i zamroziłam,potem wyciągnełam i do woreczka.Mam czym wzbogacać sosy .Nie muszę podlewać mięsa wodą,a i wrzuciłam do podłoże jak gotowałam kapuchę.Szkoda wylewać takiego bulionu.
- Andzia84
- 1000p

- Posty: 1137
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 40 km na pn-wsch od Warszawy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś jak miło
Ja zaglądam, zaglądam tylko że taki niespecjalny ze mnie maniak kuchenny,raczej hołduję w kuchni zasadzie jak zrobić, aby się nie narobić
Niemniej zdarza mi się popełnić jakieś kulinarne cudo. Jutro zabieram się za dżem pomarańczowy z dyni Twojego przepisu. Tylko skłaniam się do dodania dodatkowo startej skórki z cytryny. Zobaczymy co z tego wyjdzie
A na Twój ogródek czekam z niecierpliwością...byle do wiosny
A na Twój ogródek czekam z niecierpliwością...byle do wiosny
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aldonko mięsko bez majonezu gotowane w moim domku było zawsze.... od kilku lat, gdy odkryłam przepis na gotowanie z majonezem, do tej pierwszej wersji wracam bardzo rzadko. To z majonezem na taki wspaniały posmak i moim zdaniem jest delikatniejsze i bardziej soczyste. No zdecydowanie bardziej mi smakuje, chociaż powiem szczerze, że i takie zwyczajnie gotowane nie jest złe
Z tego wywaru kilkakrotnie brałam troszkę do żurku i też bardzo fajnie to smakowało
Andziu ze skórką z cytryny na pewno będzie aromatyczne i pyszne. Bardzo zapraszam Cię do mnie na pogaduchy, tam rozmawiamy na wszystkie tematy
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=81771
Z tego wywaru kilkakrotnie brałam troszkę do żurku i też bardzo fajnie to smakowało
Andziu ze skórką z cytryny na pewno będzie aromatyczne i pyszne. Bardzo zapraszam Cię do mnie na pogaduchy, tam rozmawiamy na wszystkie tematy
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=81771
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Jak pieczesz Agnieszko mięsa, to masz wbitą sondę z termometrem w mięsień?

