Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Post »

Ilona2715 - Ilonko piszesz , że w ostatnim okresie wypadło Ci kilka ciekawych odmian, parapety opustoszały bo roślinkom coś złego się przytrafiło ? czasami przychodzi taki okres niepowodzeń ale to nic nie znaczy.

Nie wolno rezygnować z marzeń , przyjemności i satysfakcji jaką przy tym czerpiemy.
Obrazek

Ale ? może z przepracowania i braku czasu czujesz zmęczenie
Obrazek

Odpocznij ale nie rezygnuj z tak pięknej pasji
Obrazek

ElleBelle - Elżbietko jedne warzywa nam się udają ?. Inne kapryszą a jeszcze inne w ogóle nie chcą rosnąć ?. Całe szczęście ,że jest w czym wybierać .
Ja też nic nie sieję, jedynie co niektóre nasiona przy przeglądzie odkładam do sprawdzenia zdolności kiełkowania.

Gosia123A- Gosiu Kiwano jak wszystkie ogórki potrzebują ciepełka . Jednak ten chyba najbardziej więc trzeba dla niego zacisznego miejsca. Sieję ze 3 nasionka do doniczki w połowie kwietnia jak te typowe i wysadzam do gruntu kiedy ustabilizuje się w miare temperatura. Jego wzrost ustaje w temperaturze poniżej 15°C, natomiast gdy temperatura przez dłuższy czas utrzymuje się w okolicy 5°C, roślina całkowicie zamiera. Ale ? gdy ma powyżej 20°C (letnie upały), pędy rosną nawet o 20 cm w ciągu doby.

Iwona0042 - Iwonko do tego aby być encyklopedią wiedzy daleko mi ale ciągle szukam, czytam aby poznać tajniki naszej przyrody i wiedzieć co dobre a co złe dla nas, dla otoczenia i naszych roślin
Obrazek

Felixa - Felu dziękuję za wspaniałe słowa .
Praca zawodowa zmuszała mnie do dobrej organizacji czasu, do tego dochodziły różne zajęcia związane z wciąż nowymi zainteresowaniami i trzeba było cierpliwie przeorganizować i przewartościować wszystko aby się jako tako układało?

Obrazek

TerDob - Teresko nasiona akmelli sieje się na początku kwietnia do doniczek - warto je troszkę podhodować wtedy większe sadzimy po przymrozkach. One na początku dość wolno rosną . Potem do gruntu i to wszystko.
Aha ? potrzebują lekko kwaśnego podłoża, wilgotnego i bogatego bo są dość żarłoczne .
Nie wiem w jakim celu będziesz je siać , jeśli zadarniające to niezbyt gęsto bo roślina rozrośnie się 50/50cm .
Na potrzeby lecznicze i kosmetyczne 5 sztuk w zupełności wystarcza bo w połowie sezony przycinam je za pierwszym rozwidleniem , przerabiam a one znów szybko odrastają.
Pozazdrościłaś dedykacji Arkowi ? miły forumowicz i wart tego ale dla Ciebie też mam róże

Obrazek

Stokrotka1805 - Lidziu zima ma to do siebie, że czasu więcej i zaglądamy na różne strony a szkółki kuszą przerysowanymi zdjęciami, które czasami odbiegają od rzeczywistego wyglądu ale nie zawsze tak jest. Postanowienie było ale cóż skoro zakupy sprawiają nam przyjemność to czemu nie. Dbamy o budżet ale i o własne przyjemności .
Zdrowie też ważne i prośby do Bozi dobre ale może taki prosty stary sprawdzony sposób jak tłuszcz gęsi + olej rycynowy i masaż 3 razy - póki co jest czas.

Obrazek

Tara - Aniu jesteś kusicielką i będziesz mieć na sumieniu Lidkę jak rozsypie się jej budżet domowy?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dalszy ciąg zaległych odpowiedzi :D

RomciaW - Romeczko warto korzystać z takich promocji.
Zakupy udane a kasa została na dodatkowe chciejstwa.
Mnie róże nie kuszą ale tworzę inne kolekcje i czasami ulegam ale nie znaczy to, że jak coś zobaczę to ? muszę to mieć.
Kiedyś tak było ale popracowałam nad sobą .... i w tej chwili zakupy robię na spokojnie .
Obrazek

Dorotka350 - Dorotko czuję, że zakochałaś się w liliowcach - ja też wiele lat temu i mam już spore kępy. Kwiaty sa krótko ale jak duże kępy to dłużej cieszą oczy.
To wielka radość patrzeć i podziwiać ich kwitnienie.

Obrazek

Bwoj54 - Bogusiu lubię przeglądać zdjęcia i przy tej okazji wpadam na różne koncepcje ? dziękuję
Oj tegoroczna zima jest wyjątkowo nieprzewidywalna...

Grudniowe widoczki 17-12-14
Santolia rozmarynolistna i wilczomlecz mirtowaty w towarzystwie małych krzewów iglastych
Obrazek
Obrazek

Grudniowe widoczki 27-12-14
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Styczeń - widok z mojego okna 14-01-15
Obrazek

Styczeń - widok z mojego okna 20-01-15
Obrazek

Margo2 - Gosiu nie znam opuchlaków nie spotkałam ich ? oby jak najdłużej.

Wanda7 - Wandziu to dobrze, że tylko tak poznałaś opuchlaki i wszystko skończyło się pomyślnie.
Poczytałam o nich i chyba masz rację, że opuchalki gorsze od turkucia ale najlepiej aby jedne i drugie omijały nas szerokim łukiem.

Arkadius121 - Arku dziękuję .
Nasze kolekcje w ogrodach , zdjęcia itd. ? wszystko to praca rąk i dzieło wyobraźni a także duszy , która to czuje.
Każdy próbuje na swój sposób odnaleźć się w tym i nauczyć ale ? różnie to wychodzi.
Staram się i podglądam lepszych od siebie ? i wciąż próbuję ...

Dla Ciebie złota myśl i do kompletu kwiat kwitnącej Sprekeli urodziwej (Sprekelia formosissima)
Obrazek

Cyma2704 - Soniu jesteś wspaniała i witam Cie cieplutko.
Bardzo dziękuję że trudziłaś się aby wiadomość na pewno dotarła do mnie. Nie wyrywam się z sianiem tego, co może poczekać .

e-babcia - Jadziu liliowce to piękne kwiaty, a tym bardziej jak rosną w sporych kępach.

tade k - Tadziu cos mi się w głowie pomieszało z tymi jeżówkami ale ? przecież to byliny i całkiem spokojnie można je sieć nawet w czerwcu. Zakwitną kiedy przyjdzie ich pora.

Alicjad31 - Alicjo dziękuję, że wpadłaś do mnie. Ja na wiosnę nie czekam - jeszcze zimą się nie nacieszyłam.
Na nieogrzewanej klatce schodowej b w bloku tak ciepło, że już fuksje zaczęły rosnąć, hortensja ma paki kwiatowe a to dopiero połowa lutego ?
Obrazek

Renzal - Reniu przez ta część siatki i tak byś nie popatrzyła bo ona od strony rzeki a tam krzaczory wierzbowe i ciężko przejść . Od alejki zapraszam na przeglad przy okazji spaceru i kawę .

TerDob - Teresko miło, że martwisz się o mnie.
Ferie zimowe to dla babci i dziadka wielka zmiana w domu bo ciągle wpadają dzieci ze swoimi dziećmi i wszystko kreci się wokół nich.
Zostają na zmianę po parę dni ?. . basen , kręgle, wypady poza miasto i dni lecą .
Wnuk ma jeszcze ten tydzień ale już wrócił do domu i chodzi na jazdy konne czyli powoli dni wrócą do normy.
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

Krysiu, budżet wytrzyma. ;:138 Został zasilony cichą pożyczką z kasy zapomogowo - pożyczkowej, do której jeszcze należę pomimo przejścia na emeryturę. Pojawiły się pozytywne symptomy zahamowania choroby zakupowej. Pomino zorganizowania wspólnych zakupów w niemieckich szkółkach, nie wzięłam udziału w tym przedsięwzięciu. Mając na uwadze, że trzeba zakupić jeszcze doniczki, ziemię, nawozy i opryski, to trzeba było powiedzieć dość.
Teraz jeszcze muszę pozbierać z internetu pozostałe informacje nt. zakupionych roślin i zaplanować nasadzenia. Roboty od metra, a M. wciąż mnie ściga od tego komputera.
Pozdrawiam Lidka
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Krysiu!
Trafiłam i ja do Twojego wątku.
Jestem zauroczona Twoim królestwem. :shock:
Hortensje masz przepiękne i bardzo ciekawe zdjęcia im robisz. ;:333
Ja również lubię koleusy. Co roku mam kilkanaście krzaczków przed wejściem do domu.
Tworzą bardzo kolorową i wdzięczną kompozycję.
Próbowałam je przezimować ale kiepsko mi to wychodzi i co roku muszę kolekcję uzupełniać. :?
W tym roku zdecydowałam się posiać zamiast kupować gotowe sadzonki (głównie dla oszczędności).
Widziałam na Twoich zdjęciach, przy ścieżce do furtki, kępki starca.
Czy ta roślina zimuje u Ciebie, czy co roku sadzisz nowe?
Bardzo mi się spodobały. Pięknie wyglądają w kompozycjach.
Muszę się za nimi rozejrzeć, już w głowie widzę je obok koleusów.
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysieńko! :wit piękne widoki za oknem i te ogrodowe , a będą jeszcze piękniejsze ...już nie długo ;:108
Dzisiaj słoneczna pogoda wyjątkowo mnie rozpieszcza i zachęca do ogrodu ;:108
Kochana, zakupy ze wskazanych przez Ciebie źródeł/ na moje dolegliwości/ poczynione ;:108 - ;:215
Pozdrawiam cieplutko ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu dziękuje za piękne różyczki i za rady dotyczące wysiewania akmelii ;:196 Na potrzeby lecznicze mi jest potrzebna ;:108
Piękne widoki pokazałaś ;:333 cudne zdjęcia dalii .
Pozdrawiam i życzę miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No tak Krysiu, nie wszyscy możemy wszystko, więc róbmy co możemy :wit śliczne widoki za oknem, tęcza w styczniu podwójna ;:215 i ten egzotyczny, czerwony kwiatek ;:215
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

beatab pisze:
TerDob pisze:Ewa witaj :wit
Patyczki hortensji tniemy tak mniej więcej grubość ołówka a długość na trzy , cztery pary oczek , nie wiem czy to tak się fachowo zwie ;:7
Tereniu- grubości ołówka- to sztorby winorośli miom zdaniem, ja zauważyłam, że chyba te cieńsze lepiej się ukorzeniają :roll:
może dziewczyny się wypowiedzą wywołane do odpowiedzi: Christa, Mewa - co sądzicie o grubości patyków???
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Wszystkie grubsze od włosa, z jednym warunkiem, że jeśli ukorzeniamy w wodze należy trzymać z daleka kota :twisted:
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

stokrotka1805 - Lidziu no widzisz ... nie ma jak to starym dobrym sposobem zasilić konto . Jednak wstrzemięźliwość w zakupach mile widziana bo prawdę mówiąc sezon jeszcze się nie zaczął. To prawda,że wiosna lista zakupowa jest długa i do tego my działkowcy jeszcze opłaty.

Una - Agnieszko bardzo mi miło powitać nowego gościa.
Koleusy rosnące przed wejściem na pewno pięknie się prezentują ale szkoda,że nie udaje Ci się choć część przezimować. Moje sadzonkowane we wrześniu trochę urosły i sadziłam po kilka sztuk do jednej doniczki aby nie zajmowały miejsca.Niedawno cięłam górne pędy i ukorzeniam je w wodzie bo chce zacząć wcześniej aby już w maju mieć w skrzynce za oknem i na działce ładne kompozycje.
Mnie też kilka padło ale jak ma sie sporo odmian to zawsze cos zostanie.

Jeden z moich ulubieńców
Coleus Dark Lava
Obrazek

Coleus Fairway
Obrazek

Coleus GAYS DELIGHT
Obrazek

Coleus BIG CHIEF
Obrazek

Już tęsknię do takich widoczków ale w tym sezonie planuje lepiej dobrać kolorystycznie w skrzynkach. Warto też grupować odmiany o podobnej wielkości liści bo niektóre z wielkimi zdominowały te z dekoracyjnymi i musiałam w trakcie sezonu przesadzać.

Obrazek
Obrazek

Starzec popielny z tego co pamiętam to dwuletnia roślinka i w łagodne zimy sporo przezywa. Dzięki temu można zobaczyć kwiaty. Ta jest wyjątkowo łagodna i widzę, że wszystkie ładnie się trzymają. Zrobi się porządne cięcie , przy okazji będą sadzonki ... i obejdzie się bez kupowania.

Obrazek

bwoj54 - Bogusiu u nas więcej dni pochmurnych i zaczyna mnie to męczyć a do tego często mgliście wiec wilgoć totalna.
Jednak tez powoli myślę o nowym sezonie - przegląd nawozów zrobiłam takich specjalistycznych. i Mam już wyłuskane kokony moich malutkich rudych przyjaciółek , które zapylają nam drzewa i krzewy.
Pszczoła murarka - tak wyglądają kokony w przepołowionej trzcinie a obok kokony błonkówki
( węgarnik slomowy-Trypoxylon figulus) ale pożyteczne toto bo żywi się małymi pajączkami i mszycami wiec nie wyrzucę.

Obrazek

Obrazek

Tak wyglądają świeżo wyjęte i czeka je czyszczenie
Obrazek
Kokony przesypywałam piaskiem w sicie dla pozbycia sie pasożytów i doczyszczenia.
Zrobiłam wszystko co w mojej mocy - teraz w kartoniku z dziurkami nadal śpią ( chwilowo na strychu) i czekają na odpowiednia temperaturę

Obrazek
A tu straszne feee..... dlatego warto czyścić bo to pomaga utrzymać w lepszej zdrowotności bo dzięki temu usuwamy szkodniki , pasożyty itd...

Obrazek
Ostatnie zdjęcie czegoś tajemniczego, bo to coś precyzyjnie i bardzo finezyjnie zbudowało sobie komórki w grubszej rurce z drzewa Paulownia - średnicy ok 30 mm i zmusiło mnie do poszukiwań w sieci ale ... nic nie znalazłam więc będę obserwować co z tego wyjdzie bo w środku coś siedzi :wink:

TerDob - Teresko czyli będziemy uprawiać akmellę i próbować jej magicznych mocy.
Ostatnio z mrożonej robiłam mocno wysycony napar i okłady na łydkę bo się przewróciłam na śliskim chodniku i mocno bolała . Nie mogę używać żeli z apteki bo salicylany uczulają i konserwanty wywołują świąd.

iwona0042 - Iwonko to prawda :D
Zawsze trzeba brać pod uwagę co możemy i na co pozwalają nasze siły i możliwości ...
Ty szczególnie teraz musisz być wyciszona i wyjątkowo wyrozumiałą dla siebie

Złote myśli dla Ciebie
Obrazek

o działce nic nie wspominają ... czyli na dalekim ...

Obrazek

beatab - Beatko no ... Renia już się wypowiedziała ... :;230
Kota nie mam więc dodatkowego stresu nie przeżywam...

Ukorzenianie to moje hobby i przez kilkanaście lat prób i obserwacji wiem jedno - każda roślin ma swoje potrzeby.
Sadzonki zdrewniałe hortensji tnę krótkie i cienkie bo zaobserwowałam, że takie lepiej się ukorzeniają. Co do długości to wiemy ,że sporo zależy od rozmieszczenia oczek na patyczku ale przeważnie do 10 cm.
Najczęściej jedno pełne międzywęźle z oczkami na dole i na górze.
Niektóre odmiany mają krótkie międzywęźla wtedy oczek jest więcej.
Jeśli pędy z bardzo długim międzywęźlem to wystarczy mi tylko jedno oczko i dłuższa dolna część pędu. Ścinam korę wąskim paskiem aby dostać się do miazgi dzięki temu ukorzeniacz ma łatwiejszy dostęp i sadze do ziemi.

Łatwiej by było pokazać to na zdjęciach , po niedzieli idę na działkę - przyniosę , potnę i pokażę.
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56

Post »

Krysiu, nie mam hodowli murarek ale się przymierzam. :roll:
Czytam o nich i szukam informacji w internecie.
Jak zobaczyłam Twoje zdjęcie z dzikimi lokatorami to przypomniało mi się, że już podobne budowle widziałam.
Tu masz linki z informacjami: tu i tu.

W tym roku, do tej pory przeżyły mi 2 koleusy. Wysiałam kilka, zobaczymy czy wzejdą.
Piękne masz okazy. Fairway przepiękny. Też go kiedyś miałam. :)
Dziękuję pięknie za informację o starcu.
Piszesz, że bedziesz robiła sadzonki. Czy on się ukorzenia jak koleusy?
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jeszcze nie wyciągałam larw murarki z trzcinek. Do tej pory pozostawiałam to naturze. Ale nie pierwszy raz słyszę, ze się wyciąga i czyści. A oczyszczone gdzie umieszczasz? Jak się wykluwają?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Krysiu - o tej korze to zapomniałam- też będę drapać - chcę zrobic troszkę sadzonek - bo koleżnce syna marzy się hortensjowy żywopłot- więc będę miała uczennicę ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Una - Aguś właśnie przy niedzieli miałam przejrzeć swoje notatki które robiłam czytają po kolei wszystkie części wątku o murarkach ale Ty naprowadziłaś mnie szybciej na trop - dziękuję.

Te niezwykłe dzbanuszki buduje gliniarz naścienny (Sceliphron destillatorum), to w nich samica składa jajeczka i znosi sparaliżowane swym jadem pajączki i inne owady aby jej dzieci miały co jeść.
Obrazek
warto poczytać o nim - skąd pochodzi i co może oznaczać to,że się pojawił...
http://czachorowski.blox.pl/2012/07/Tra ... zania.html

Koleusy różnie zimuje - spora ilość sadzonek po prostu stoi cały czas w wodzie w wazoniku jako dekoracja . W styczniu ścinam górną część, ukorzeniam i gotowe . Dla mnie wygodne.
Starzec popielny ukorzeniam z sadzonek zielnych bezpośrednio w ziemi przykrywając dla zabezpieczenia odcięta butelka PET.

takasobie - Miło murarkom tworzymy sztucznie zbyt duże kolonie - pasożyty i inni ich wrogowie ciągną do takich miejsc jak do miodu ... :D
Choćby dlatego warto om pomóc wyłuskując kokony + czyszczenie + selekcja.
Poza tym trzcinki i inne rurki z roślin to bardzo nietrwały materiał wiec nie nadaje się zbyt długo do użytkowania - potrzebna wymiana.
Przed łuskaniem przygotowałam płaski karton robiąc dziurki w górnej części boków i w pokrywie, wsypałam je cienką warstwą na dno i włożyłam w większy karton.Taka podwójna warstwa przeciwdziała wahaniom temperatury.
Całość do płóciennej poszewki i wiszą pod drewnianym dachem strychu . Pewnie niedługo wyniosę na działkę i będą czekać w drewnianej altanie - temperatura jak na dworze . Potem wysypię do 3 mniejszych pojemników i włożę do ich domku na pęczki trzciny .
Pilnie będę obserwować ich wygryzanie się z kokonów - około 2 tygodni wcześniej wygryzają się samczyki z tych mniejszych kokonów ( spora różnica w wielkości) ... podjadają i niecierpliwie czekają na wyklucie się samiczek ;:65

beatab - Beatko ja zawsze drapię, nadcinam, skrobie itd aby środek wspomagający ukorzenianie miał bliższy kontakt z miazgą czy podkorą ... jakoś tak .
U mnie to czynność automatyczna.. z nawyku a Tobie będę kibicować .
Hortensjowy żywopłot - pomysł wspaniały ale dobór odmian trzeba mocno przemyśleć.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pod koniec ub roku miałam u siebie wnuczkę - musiała dojść po chorobie i wymyślałam różne zajęcia .
Efektem tego jest "doniczkowy ludzik " bo różnej wielkości doniczek było zdecydowanie za dużo a ... wyrzucić ;:185 nie umiem.

W skrzynce za oknem pilnował resztek chryzantem w wazoniku a potem wylądował na strychu i czek tam na wiosnę.
Obrazek

sesja z kuflem zabytkowym i zdaje się,że mu pasuje ;:306 ta rola ...
Obrazek

Nasz ludzik ma 85 cm i teraz przydałby się mniejszy do towarzystwa .

No i z bliska
Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Doniczkowy ludzik bardzo pomysłowy -gratuluję koncepcji i wykonania :wit
Zablokowany