Twoja jest śliczna
Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10
- Annar13
- 1000p

- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10
Bukszpanowe obrzeże od dawna chodzi mi po głowie i dlatego od roku ukorzeniam mnóstwo sadzonek.
Twoja jest śliczna
Twoja jest śliczna
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Formowanie krzewów to często przymus z racji chorób ogołacających krzewy od dołu lub jak u mnie żerowania dzikich zwierząt zimą. Wyrzucić zawsze się zdąży a takie postrzyżyny to inspirujące zajęcie i nigdy nie wiadomo jak się zakończy - wspaniała zabawa.
Ciekawy pomysł z Liatrą kłosową w doniczkach - czy je zadołujesz ?
Łatweij utrzymać odpowiednią wilgotność gleby.
Mam w tej chwili 3 duże kępy wykopane i zastanawiam się gdzie je posadzić - może zmałpuję
Ciekawy pomysł z Liatrą kłosową w doniczkach - czy je zadołujesz ?
Łatweij utrzymać odpowiednią wilgotność gleby.
Mam w tej chwili 3 duże kępy wykopane i zastanawiam się gdzie je posadzić - może zmałpuję
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z sadzeniem grupowym jest u mnie tak, że ja wiem, że to lepsze i ładniejsze
A nadal kupuję po jednej 
-
Monikwiaty
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wandziu ale prac wykonałaś ,będzie jeszcze cudniej niż było w tajemniczym ogrodzie. Iglak po cięciu wygląda cudnie , pozdrawiam:)
- anastazja B
- 1000p

- Od: 3 mar 2013, o 09:44
Wando zaglądałam do Twojego ogrodu wiele razy i zawsze byłam pod jego urokiem. Masz mnóstwo pięknych roślin, wszystko niby zaplanowane i przemyślane ale całość sprawia wrażenie tajemniczego ogrodu, w którym jeszcze nie do końca wszystkie cuda odkryte
No i przede wszystkim masz ogród przy domu (moje marzenie ) a nie dojazdową działkę, stwarza to całkiem inne możliwości inwestycji i możliwość cieszenia się swoim kawałkiem raju na co dzień
No i przede wszystkim masz ogród przy domu (moje marzenie ) a nie dojazdową działkę, stwarza to całkiem inne możliwości inwestycji i możliwość cieszenia się swoim kawałkiem raju na co dzień
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Zacznę oczywiście od fiołków, bo wiesz, że mam do nich ogromną słabość
Jeszcze niedawno martwiłaś się, że na parapetach stoją "sałaty", więc chyba postanowiły udowodnić Ci, że tak nie jest
Podobnie, jak ty myślałam o bukszpanowej obwódce, ale zastanawiam się, czy sadzicie jakąś specjalną wolno rosnocą odmianę, czy "jak leci" ?
Jeszcze niedawno martwiłaś się, że na parapetach stoją "sałaty", więc chyba postanowiły udowodnić Ci, że tak nie jest
Podobnie, jak ty myślałam o bukszpanowej obwódce, ale zastanawiam się, czy sadzicie jakąś specjalną wolno rosnocą odmianę, czy "jak leci" ?
-
Keetee

- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Wandziu czytam ze jakis remont ci sie szykuje przed domem.....czyli bedzie jeszcze ładniej...nie to chyba nie mozliwe
Mam nadzieje ,ze żadna z moich ulubionych ścieżek u ciebie nie będzie rozebrana
Miłego dnia kochana
Mam nadzieje ,ze żadna z moich ulubionych ścieżek u ciebie nie będzie rozebrana
Miłego dnia kochana
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Annar13, witaj kochana po raz pierwszy. Muszę cię koniecznie odwiedzić, gdy wygospodaruję parę chwilek. Co do bukszpaników to ja także je ukorzeniam po każdym strzyżeniu. Świetnie się przyjmują. I nigdy ich nie jest za dużo, zawsze znajdzie się dla nich miejsce.
Christinkrysia. Krysiu tych donic z liatrami nie zdołuję. Gdybym miała miejsce na zadołowanie, to bym tam posadziła po prostu do gruntu. Z braku miejsca będą stały w donicach, bo jestem ciekawa efektu. Dopiero jesienią chcę je przenieść do gruntu, bo pewnie gdzieś wygospodaruje się trochę miejsca. A dlaczego wykopałaś te swoje trzy kępy liatrii?
ewamaj66, Ewuniu ja myślę, że trzeba pamiętać o tej zasadzie w momencie pobytu w sklepie, to wtedy już jest łatwiej
Jutro wybieram się po bratki i muszę pamiętać, żeby zamiast trzech różnych kupić trzy takie same. I tego się muszę trzymać.
Monikwiaty, dziękuję, że wpadłaś. Wiem, że mało masz ostatnio czasu, a więc tym bardziej cieszy mnie twoja sympatyczna wizyta
AnastazjaB, bardzo mi miło, że jesteś. tym bardziej, że łączą nas przecież nasze dęby. Ogód przy domu to wielka dogodność i przyjemność. Powiem ci, że gdybym przy tej ilości liści miała ogród gdzieś dalej i musiałabym dojeżdżać, to byłaby to jedna wielka porażka. Wiosną rośliny podusiłyby się pod warstwą liści, bo nie zdążyłabym ich pousuwać w czasie weekendu. Nie wiem, jak ty to robisz, Beatko
Heliofitko, Iwonko, kochana, jak fajnie, że się odezwałaś. Fiołeczki kwitną u mnie hurtem. Po tym ogólnym przesadzeniu ruszyły i prawie wszystkie mają pączuszki.
Teraz jeśli chodzi o bukszpan. Sadzę zwykły zielony, najzwyklejszy, tylko go często strzygę, żeby zgęstniał. On i tak rośnie wolno. Fajna roślina, bo lub w cieniu i w półcieniu, a nawet i na słońcu, byleby to nie była patelnia. No i w zimie jest zielony. A poza tym można go sobie dowolnie kształtować, choć akurat ja nie gustuję w pieskach, słoniach i małpach z bukszpanu. Lubię zwykłe formy.
Keetee, oj Doratko, muszę cię zmartwić, ale jedna ścieżka koło liliowców zostanie zastąpiona granitową. Kamienie z niej zabrane pójdą na skalniak pod dębem. Ale i tak zostanie jeszcze kilka innych kamiennych ścieżek. Niestety, boso trudno się po nich chodzi. A ja tak lubię boso
Kilka aktualności wiosennych.

Pierwiosnki z zeszłorcznych siewek.

Większość żurawek pięknie przezimowała.

U niektórych, "na pięterku", wyrastają młode liście zupełnie niepodobne do starych na dole.

Różyczka Tuscany Superb

W donicy Nina Renaissance

Powojnik Arabella, bardzo tutaj chwalony, a więc wiążę z nim duże nadzieje
Wystartował ładnie...

Ruszają trawy. Zobaczcie jaki fajny trzcinnik "Overdam". Polecam, bo ładny jest i mało kapryśny. Może sobie jeszcze dokupię ze dwa dla lepszego efektu.

Christinkrysia. Krysiu tych donic z liatrami nie zdołuję. Gdybym miała miejsce na zadołowanie, to bym tam posadziła po prostu do gruntu. Z braku miejsca będą stały w donicach, bo jestem ciekawa efektu. Dopiero jesienią chcę je przenieść do gruntu, bo pewnie gdzieś wygospodaruje się trochę miejsca. A dlaczego wykopałaś te swoje trzy kępy liatrii?
ewamaj66, Ewuniu ja myślę, że trzeba pamiętać o tej zasadzie w momencie pobytu w sklepie, to wtedy już jest łatwiej
Monikwiaty, dziękuję, że wpadłaś. Wiem, że mało masz ostatnio czasu, a więc tym bardziej cieszy mnie twoja sympatyczna wizyta
AnastazjaB, bardzo mi miło, że jesteś. tym bardziej, że łączą nas przecież nasze dęby. Ogód przy domu to wielka dogodność i przyjemność. Powiem ci, że gdybym przy tej ilości liści miała ogród gdzieś dalej i musiałabym dojeżdżać, to byłaby to jedna wielka porażka. Wiosną rośliny podusiłyby się pod warstwą liści, bo nie zdążyłabym ich pousuwać w czasie weekendu. Nie wiem, jak ty to robisz, Beatko
Heliofitko, Iwonko, kochana, jak fajnie, że się odezwałaś. Fiołeczki kwitną u mnie hurtem. Po tym ogólnym przesadzeniu ruszyły i prawie wszystkie mają pączuszki.
Teraz jeśli chodzi o bukszpan. Sadzę zwykły zielony, najzwyklejszy, tylko go często strzygę, żeby zgęstniał. On i tak rośnie wolno. Fajna roślina, bo lub w cieniu i w półcieniu, a nawet i na słońcu, byleby to nie była patelnia. No i w zimie jest zielony. A poza tym można go sobie dowolnie kształtować, choć akurat ja nie gustuję w pieskach, słoniach i małpach z bukszpanu. Lubię zwykłe formy.
Keetee, oj Doratko, muszę cię zmartwić, ale jedna ścieżka koło liliowców zostanie zastąpiona granitową. Kamienie z niej zabrane pójdą na skalniak pod dębem. Ale i tak zostanie jeszcze kilka innych kamiennych ścieżek. Niestety, boso trudno się po nich chodzi. A ja tak lubię boso
Kilka aktualności wiosennych.

Pierwiosnki z zeszłorcznych siewek.

Większość żurawek pięknie przezimowała.

U niektórych, "na pięterku", wyrastają młode liście zupełnie niepodobne do starych na dole.

Różyczka Tuscany Superb

W donicy Nina Renaissance

Powojnik Arabella, bardzo tutaj chwalony, a więc wiążę z nim duże nadzieje

Ruszają trawy. Zobaczcie jaki fajny trzcinnik "Overdam". Polecam, bo ładny jest i mało kapryśny. Może sobie jeszcze dokupię ze dwa dla lepszego efektu.

-
Keetee

- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Okej...zgadzam sie
granitowe tez sa super...no i ja tez lubię boso ganiac po ogródku... 
- anastazja B
- 1000p

- Od: 3 mar 2013, o 09:44
Wandziu część liści zbieramy już na jesieni .Tam gdzie rosną dęby jest trawnik i takie leśne runo więc większość roślinek ogrodowych jest tylko trochę okryta pierzynką z liści, na pewno się nie zaduszą
A na wiosnę trochę gimnastyki i prawie wszystkie usunięte
Oczywiście jeszcze trochę ich mam tym bardziej ,że wiatr je przywiewa , ale za każdym razem po trochu i robi się porządek.
Wandziu, mam takie same pierwiosnki! Ja je dzielę, bo strasznie się rozrastają. U mnie się jakoś nie rozsiewają
Żurawki w tym roku fajnie przezimowały, ja usunęłam stare liście, mimo, że nie były takie najbrzydsze. Zresztą u mnie trzeba tak robić, bo muszę dbać o rozmiary zieleniny
Po czasie jednak żurawki mają tendencję do wychodzenia "nad ziemię", wypychają się do góry. U Ciebie też tak jest? Wracając do Stipy z mojego wątku... nie mogę jej zlokalizować u Ciebie, naprowadź mnie, bo chcę zobaczyć ile rośnie przez jeden sezon 
- Renata1962
- 1000p

- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wandziu przesyłam majowe pozdrowienia,
pieknie rosną Twoje roślinki 
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Wandziu, u mnie też większość żurawek zakupionych w zeszłym roku dobrze przezimowała, chociaż jest kilka żywych, ale okropnie zmarnowanych. Szafirki masz już całkiem duże. U mnie są mniejsze - poza Warszawą jest zawsze o 2 st. chłodniej i to widać po stanie wegetacji. Masz już pięknie zielono.
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
WANDZIU.....tak dawno u Ciebie nie byłam....dzisiaj tez z pozdrowieniami majowymi......
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Wandziu widzę, że nadziałece ładnie się wszystko rozwija, jest na co popatrzeć.
Czekam na zdjęcia kwitnących róż.
Powodzenia
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;