Sezon 2013 - rozpoczęty

Powojniki
ODPOWIEDZ
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Powojniki - Sezon 2013

Post »

Julka:

Obrazek
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jurek bardzo piekna Twoja Julka. Wiemy ze kolor clematisow zmienia sie w trakcie kwitnienia.
Ale jak to jest ze moja nigdy nie byla tak bardzo czerwona czy bordowa jak Twoja. Czy jest to zalezne tylko od naswietlenia czy jeszcze od innych parametrow?
Ostatnio szukalem typowo niebieskiej bez domieszki fioletu. Najbardziej zblizona na podstawie zdjec i opisow byla "Kamilla", ciekawe czy trafilem.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Kisiel
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 maja 2013, o 23:08

Post »

Oż żesz. Dobrze że siedzę. Twoja Julka powala. Zdecydowanie nr 1 miss powojników.
Awatar użytkownika
magdalen
200p
200p
Od: 26 cze 2010, o 11:22

Post »

Obrazek Madame Julia Correvon

Obrazek Polish Spirit

Obrazek Błękitny Anioł
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:138 Piekne, Madziu, takie lubię, niezbyt wymagające, a dużo kwiatów i długo kwitną :!:
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

alphax pisze:Jurek bardzo piekna Twoja Julka. Wiemy ze kolor clematisow zmienia sie w trakcie kwitnienia.
Ale jak to jest ze moja nigdy nie byla tak bardzo czerwona czy bordowa jak Twoja. Czy jest to zalezne tylko od naswietlenia czy jeszcze od innych parametrow
Julka wygląda na odmianę bardzo zmienną kolorystycznie - ja już ujrzałem takie kwiaty (wszystkie zdjęcia pochodzą z jednej rośliny i z jednego sezonu!):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na pierwszym zdjęciu płatki były prawie białe tylko z fioletową pręgą.
W szkółce Clematis też mi napisali, że im raz kwitła zupełnie na czerwono
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

alphax pisze:Jurek bardzo piekna Twoja Julka. Wiemy ze kolor clematisow zmienia sie w trakcie kwitnienia.
Ale jak to jest ze moja nigdy nie byla tak bardzo czerwona czy bordowa jak Twoja. Czy jest to zalezne tylko od naswietlenia czy jeszcze od innych parametrow?
Ostatnio szukalem typowo niebieskiej bez domieszki fioletu. Najbardziej zblizona na podstawie zdjec i opisow byla "Kamilla", ciekawe czy trafilem.
Postaram się zrobić zdjęcie za kilka dni, bo jak pamiętam, to starsze kwiaty zmieniają barwę, widać to zresztą na fotce, gdzie ten proces został już zapoczątkowany na jednym z kwiatów. Na dzień dzisiejszy barwa młodych kwiatów jest zbliżona bo barwy odmiany Niobe (bardziej bordo niz czerwień).

ps. Kolor starszych kwiatów powinien być u mnie taki, jak na fotce nr2 Leszka.

Magda - pięknie tam u Ciebie musi być teraz ;)
Czy to są pojedyncze rośliny, czy może kilka obok siebie? Cieszy mnie ten widok tym bardziej, że w tym roku dokupiłem kilka sztuk Julii Correvon, którymi mam zamiar zagęścić powojniki rosnące wzdłóż płotu.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Blue explosion" doskonale się zsynchronizował z jaśminowcem na który się wspina i zakwitły idealnie jednocześnie
Musi się jeszcze tylko nieco bardziej rozrosnąć i całość powinna wyglądać bardzo fajnie w przyszłym roku.
Obrazek

Obrazek

Omoshiro rozpoczyna 2 serię
Obrazek

Isago
Obrazek

Rasputin
Obrazek

Coś niestety marnie wygląda "Red Star"... wszystkie kwiaty takie same :(
Czyżby mu było z zbyt zimno podczas tych deszczowych dni kiedy wypuszczał pąki kwiatowe? Podobno niska temperatura jest głównym czynnikiem pojawiania się zielonych przebarwień na płatkach kwiatów.
Obrazek

Royalty
Obrazek
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

A cóż to za pstrokate cudo powyżej? Pierwszy raz widzę coś tak ciekawego :) Proszę zdradź czy można to gdzieś zakupić...
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Sylwio... ja też nie zawsze wszystko czytam :wink: :lol:
lesioc pisze:Coś niestety marnie wygląda "Red Star"... wszystkie kwiaty takie same :(
Czyżby mu było z zbyt zimno podczas tych deszczowych dni kiedy wypuszczał pąki kwiatowe? Podobno niska temperatura jest głównym czynnikiem pojawiania się zielonych przebarwień na płatkach kwiatów.
Leszku, BE świetnie wygląda w zestawieniu z jaśminowcem ;:180 , u mnie niestety Comtesse de Bouchaud (ten, ktory miał być Lidlowym Hagley Hybrid) dopiero zakwita, a jaśminowiec o ktory sie opiera już praktycznie skonczył kwitnienie :roll: . Ale innemu jaśminowcowi podsadziłam Bluish Violet, może sie zgrają w przyszłym roku :lol: .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Myśłałam, że opis z Red Star nie tyczy się tego zdjęcia, bo to aż niemożliwe..... To chyba jakaś mutacja.... ale przepiękna.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak to właśnie "Red star".... sam jestem zdziwiony jak dziwne kwiaty wyszły. Niestety nie wygląda to fajnie... no nic, czekam na kolejne pąki, może będzie lepiej.

Francesca - zestawienie z jaśminowcem bardzo mi się spodobało, mam jeszcze 2 jaśminowce "wolne" i chyba dodatkowo jeszcze coś wykombinuje. Tak mi się coś widzi, że jakiś texański też mógłby nieźle wypaść.... Tylko jak go potem wyplątać z jaśminowca, to przecież bylinowe ?

To jeszcze zagadka -ciekawe kto zgadnie co to za odmiana ? ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Rozkwitająca Purpurea Plena Elegans ;:131
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blisko... sam bym pewnie też miał pierwsze takie skojarzenie. Ale nie, to nie jest PPE.
Dla porównania, na zdjęciu poniżej obok siebie: moja zagadka (po lewej) i PPE (po prawej)

Obrazek
Awatar użytkownika
magdalen
200p
200p
Od: 26 cze 2010, o 11:22

Post »

Jurku powojniki rosną pojedynczo, jedynie Polish Spirit rośnie koło Multi Blue (zresztą kompletnie przez przypadek) i nieco na siebie włażą. MJC w tym roku u mnie bardzo poszedł do góry i słabo kwitnie na dole. Pozdrawiam wszystkich
Pozdrawiam Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”