Ogrodowe marzenia Malioli :)
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogrodowe marzenia Malioli :)
Olu, oby ciemiernik się przyjął, moje kupione z 3 tygodnie temu kwitnące ranniki niestety nie przetrwały
Próbowałam je dziś posadzić, ale łodyżki były już u nasady podgnite, a w doniczce nie wyczułam żadnych korzonków, cebulki, nic. Więc ziemia z kilku doniczek zasiliła kompost. Dwa udało się posadzić, ale nie wiem, czy coś z nich będzie. Skusiła mnie cena (1,90 / szt.), ale i tak szkoda. A gdzie reszta fotek? 
- maliola

- Od: 26 cze 2012, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Milenko - nocny Marku
Zdjęcia zostały na firmowym kompie
więc będą jutro jak się wgrają
Zresztą jak wróciłam o 18 do domu to zaraz do ogrodu pobiegłam, przekopałam może tak 2x2 m na warzywniak, a ile korzonków podagrycznika jeszcze wyłapałam, a jesienią wydawało mi się, że wszystko wyplewiłam
Posadziłam też zakupione wczoraj stokrotki - od razu się bardziej kolorowo zrobiło.
Teraz siedzę i teoretycznie warzywniak planuję, a praktycznie nadrabiam zaległości na FO.
Pozdrawiam i dobranoc.
Zdjęcia zostały na firmowym kompie
Zresztą jak wróciłam o 18 do domu to zaraz do ogrodu pobiegłam, przekopałam może tak 2x2 m na warzywniak, a ile korzonków podagrycznika jeszcze wyłapałam, a jesienią wydawało mi się, że wszystko wyplewiłam
Posadziłam też zakupione wczoraj stokrotki - od razu się bardziej kolorowo zrobiło.
Teraz siedzę i teoretycznie warzywniak planuję, a praktycznie nadrabiam zaległości na FO.
Pozdrawiam i dobranoc.
- Mandragora

Mój warzywniaczek dopiero zaczął dziś się tworzyć, nie mam pojęcia, ile powinnam usunąć ziemi spod darni (ziemia jest kamienista w tym miejscu)? Planuję tam trochę rzodkiewek, groszku, koperku, szczypiorku, sałaty (żadnych z długim korzeniem typu np. marchew, pietruszka). Myślisz, że jakieś 10-15 cm wystarczy, czy to trochę za mało?
- maliola

Milena - sorry nie pomogę Ci za bardzo, chyba że gdzieś przy okazji doczytam.
Ja warzywniak robię na takim zachwaszczonym podagrycznikem, pokrzywami i perzem terenie i już trzeci raz wygrzebuje z tej ziemi te wszystkie korzonki. Planuję dokładnie te warzywa co piszesz, może na trochę marchewki i pietruszki też się skuszę.
Tak myślę, że ziemi spod darni nie trzeba usuwać tylko ją oczyścić z korzonków tak jak na rabaty kwiatowe myślę, korzenne też dadzą radę - i tak trzeba na bieżąco plewić.
To teoria, a jak będzie w praktyce to się przekonam u siebie.
Ja warzywniak robię na takim zachwaszczonym podagrycznikem, pokrzywami i perzem terenie i już trzeci raz wygrzebuje z tej ziemi te wszystkie korzonki. Planuję dokładnie te warzywa co piszesz, może na trochę marchewki i pietruszki też się skuszę.
Tak myślę, że ziemi spod darni nie trzeba usuwać tylko ją oczyścić z korzonków tak jak na rabaty kwiatowe myślę, korzenne też dadzą radę - i tak trzeba na bieżąco plewić.
To teoria, a jak będzie w praktyce to się przekonam u siebie.
- Mandragora

Mi tu bardziej chodziło o te kamienie. Będę działać intuicyjnie
Ciekawe tylko, czy tuje sąsiada rosnące tuż za płotem nie "zeżrą" moich warzywek
Będę kibicować Twojemu 
- maliola

A sorry, nie doczytałam o kamieniach, ja mam trochę wapniaków ale małych więc wyciągam.
A dużo cienia te tuje dają? Warzywka to lepiej bardziej na słonecznym miejscu wysiać.
A dużo cienia te tuje dają? Warzywka to lepiej bardziej na słonecznym miejscu wysiać.
- Mandragora

Tuje sąsiada nie dają cienia za grosz, rosną na granicy pn-zach, moje tuje od pd-zach trochę dają tu cienia, ale dopiero badzo późnym popołudniem, miejsce jest bardzo słoneczne, akurat tę kwestię nawet przemyślałam 
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.
H. Jackson Brown
H. Jackson Brown
- DuczekiOsia
- 1000p

- Od: 10 sie 2012, o 08:38
- Kontakt:
trzymam kciuki za warzywniak

- maliola

Julianna, Osia - witam w ten
dzionek. Szkoda, że z zza biurka
Po wczorajszym trochę ramiona bolą ale jakbym mogła to bym od razu z widłami do ogrodu poleciała. Dzisiaj chyba dam sobie szlaban na FO żeby się szybko z robotą uwinąć i
do ogrodu
Dzisiaj już muszę chociaż rzodkiewkę posiać, cebulkę dymkę posadzić i dalej krecią robotę odwalać...
P.S. Co jeszcze w swoich warzywniaczkach teraz wysiewacie?
Dzisiaj już muszę chociaż rzodkiewkę posiać, cebulkę dymkę posadzić i dalej krecią robotę odwalać...
P.S. Co jeszcze w swoich warzywniaczkach teraz wysiewacie?
- roza333

- Od: 4 maja 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mariolu ja wysiewam groszek bo dzieci lubią i ja też,buraczki ,sałata różne rodzaje,pietruszka ,koperek a na rozsadniku kwiaty jednoroczne cynie,aksamitki,nagietki,astry itd 
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
- maliola

- maliola

- DuczekiOsia
- 1000p

- Od: 10 sie 2012, o 08:38
- Kontakt:
pięknie przekopane
i wiosna śliczna , pomocnik spisał się na medal 
- maliola

Hej Osia - dzięki
. Mam nadzieję, że już dzisiaj coś wysieję (rym
).
Ciekawe czy jeszcze można gdzieś kupić sadzonki truskawek? Te moje z jesieni cos marniutkie... PA
Ciekawe czy jeszcze można gdzieś kupić sadzonki truskawek? Te moje z jesieni cos marniutkie... PA