Cytryna z pestki
- 
				szarotka66
- 1000p 
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cytryna z pestki.
Dokładnie 12 lat. Wprawdzie była to roślina w moim  rodzinnym domu i już niestety jej nie ma, ale fakt pozostaje faktem. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim

Nadwyżki z domu i ogrodu
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
Raczej mało możliwe. Jednak jeśli tak się stało to mogła być ona ułamana w którymś momencie i gdy wyczerpie składniki pokarmowe, które zawarte były w pestce to pewnie padnie. Jeśli możesz to wstaw zdjęcie.aryia1985 pisze:Witam.
Jest możliwe by z dawno posianej pestki cytryny wyrosła szczepka BEZ liści??
- BobejGS
- Kontakt:
Można również sadzić podkładki z pestki i szczepić z jednej kupionej, kwitnącej  w ted sposób można sobie przyśpieszyć. Ale fakt jest taki że prawie każdy sadzący cytrusy z pestki, zdaje sobie sprawę z braku kwitnięcia w okresie kilkunastu lat
 w ted sposób można sobie przyśpieszyć. Ale fakt jest taki że prawie każdy sadzący cytrusy z pestki, zdaje sobie sprawę z braku kwitnięcia w okresie kilkunastu lat  Ja mimo tego i tak będę miał cytryny z pestki i tak
 Ja mimo tego i tak będę miał cytryny z pestki i tak

w ted sposób można sobie przyśpieszyć. Ale fakt jest taki że prawie każdy sadzący cytrusy z pestki, zdaje sobie sprawę z braku kwitnięcia w okresie kilkunastu lat
 w ted sposób można sobie przyśpieszyć. Ale fakt jest taki że prawie każdy sadzący cytrusy z pestki, zdaje sobie sprawę z braku kwitnięcia w okresie kilkunastu lat  Ja mimo tego i tak będę miał cytryny z pestki i tak
 Ja mimo tego i tak będę miał cytryny z pestki i tak- 
				szarotka66
- 1000p 
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też, bo nie ma nic przyjemniejszego niż obserwacja jak coś rośnie od nasionka. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu

Nadwyżki z domu i ogrodu
- BobejGS
- Kontakt:
Moja cytrynka niestety tej zimy straciła wszystkie liście. Powód? Moje zaniedbanie. Teraz czekam na nowe liście  Oby odbiła.
 Oby odbiła.

Oby odbiła.
 Oby odbiła.Re: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
To że nie będzie owoców z pestki to nie jest najważniejsze , chociaż radość by była wielka , drzewko cytrynowe ma swój urok , nie zniechęcajmy nikogo do uprawy z pestki ' wolność Tomku w swoim domku ' 

- BobejGS
- Kontakt:
Ja nadal czekam na wykiełkowanie mandarynek  Wątpię jednak by cokolwiek z tego z tego było a tak cieszyłem się że wkońcu znalazłem pestke. Dzisiaj po pracy muszę zajrzeć dokładnie co tam się wydarzyło. Najwyżej kolejne polowanie na pestki zrobię
 Wątpię jednak by cokolwiek z tego z tego było a tak cieszyłem się że wkońcu znalazłem pestke. Dzisiaj po pracy muszę zajrzeć dokładnie co tam się wydarzyło. Najwyżej kolejne polowanie na pestki zrobię 

Wątpię jednak by cokolwiek z tego z tego było a tak cieszyłem się że wkońcu znalazłem pestke. Dzisiaj po pracy muszę zajrzeć dokładnie co tam się wydarzyło. Najwyżej kolejne polowanie na pestki zrobię
- BobejGS
- Kontakt:
Cytrusy z pestek
Nie rozumiem pytania. Jeśli chodzi o późniejsze kwiaty to owszem. Jeżeli trafi się na pestke wielozarodkową, czyli taką gdzie z jednej pestki wykiełkują dwie lub więcej rośliny to Jedna z nich, z reguły ta mniejsza będzie kwitnąc wcześniej, czyli po kilku a nie kilkunastu czy nawet dwudziestu latach. Mi jednak chodziło o to że nie mogłem znaleźć pestki mandarynki, chociaż jadłem je kilogramami z różnych źródeł swego czasu. Dlatego tak ucieszyłem się że wkońcu udało mi się jakieś trafić i teraz jest dół bo nic nie kiełkuje 

- BobejGS
- Kontakt:
Wątpię aby sprzedawali nasiona cytrusów bo bardzo szybko tracą zdolność kiełkowania. Co do zdjęcia to czy one są z dwóch pestek czy z jednej?

- BobejGS
- Kontakt:
To jest jasne  Pytam czy siałeś kilka nasion czy jedno
 Pytam czy siałeś kilka nasion czy jedno   Dziwię się że ten badylek tak długo się trzyma
  Dziwię się że ten badylek tak długo się trzyma

Pytam czy siałeś kilka nasion czy jedno
 Pytam czy siałeś kilka nasion czy jedno   Dziwię się że ten badylek tak długo się trzyma
  Dziwię się że ten badylek tak długo się trzymaRe: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
Kilka pestek w 1 doniczce. 2 pestki które mi wykiełkowały - rozsadziłam. Patrze a tu niedawno mi wzeszło coś takiego

pozdrawiam
Kasia

Kasia
Witam, 
Zasadziłem parę pestek i coś niecoś wyrosło. Zacząłem przeglądać to forum, żeby się dowiedzieć co i jak z tymi roślinkami teraz zrobić.
Wsadzałem na ok 1cm do ziemi, cytryny wykiełkowały po 3 tygodniach. Sporo się od siebie różnią - jedna, mimo że młodsza o tydzień, już dorównała starszej wzrostem, a powierzchnią liści już przebiła. Ma też grubszą łodygę i bardziej intensywny (ciemniejszy) odcień zieleni.
Na zdjęciach z małym patentem dorzuconym wczoraj, żeby złapały więcej światła

Zasadziłem parę pestek i coś niecoś wyrosło. Zacząłem przeglądać to forum, żeby się dowiedzieć co i jak z tymi roślinkami teraz zrobić.
Wsadzałem na ok 1cm do ziemi, cytryny wykiełkowały po 3 tygodniach. Sporo się od siebie różnią - jedna, mimo że młodsza o tydzień, już dorównała starszej wzrostem, a powierzchnią liści już przebiła. Ma też grubszą łodygę i bardziej intensywny (ciemniejszy) odcień zieleni.
Na zdjęciach z małym patentem dorzuconym wczoraj, żeby złapały więcej światła

- BobejGS
- Kontakt:
Fajne maluchy  Dobrze trafiły z kiełkowaniem bo teraz dni coraz bardziej słoneczne
 Dobrze trafiły z kiełkowaniem bo teraz dni coraz bardziej słoneczne  Na mojej cytrynie również widzę zalążki nowych liści
 Na mojej cytrynie również widzę zalążki nowych liści  Czyżby wiosna
 Czyżby wiosna 

Dobrze trafiły z kiełkowaniem bo teraz dni coraz bardziej słoneczne
 Dobrze trafiły z kiełkowaniem bo teraz dni coraz bardziej słoneczne  Na mojej cytrynie również widzę zalążki nowych liści
 Na mojej cytrynie również widzę zalążki nowych liści  Czyżby wiosna
 Czyżby wiosna