Ja w tym wieku nie wykazywałam żadnego zainteresowania ,przyszło kilkanaście lat póżniej ,tak więc nie martw się na pewno złapiemarpa pisze:Obejrzałam sobie twoje roślinki i widzę rękę ogrodniczkija bym bardzo chciała ,żeby moja wnuczka też złapała tego "bakcyla"na razie ma 12 lat i wykazuje chęci na razie do poznawania nazw no i podlewa ilekroć przyjedzie na działkę
, bo ja mam sporo donic / ochrona przed nornicami/ i czyni to chętnie.Bo komuś trzeba będzie przekazać swoje włości i oby nie poszło na zmarnowanie.
Ogródek to moje drugie życie
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek to moje drugie życie
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Powiem Ci, że ja też nie miałam pojęcia o uprawianiu czegokolwiek,wychowałam się w mieście w bloku i miłość do kwiatów zaszczepiła we mnie przyjaciółka swoim przydomowym pięknym ogrodem a wcześniej M postarał się o działkę pracowniczą bo z kolei On wychowany był w domu z ogrodem od zawsze. Ja tą działką nie byłam zainteresowana zupełnie.Pierwsze dwa lata usiłował uprawiać ją sam ja tam nawet nie bywałam. Zauroczyłam się Jej ogrodem, pożyczyła mi odpowiednią lekturę , wyposażyła w rośliny i ...poszło...Uwielbiam tę działkę i pracę na niej i nie wyobrażam sobie obecnie życia bez niej! A przyjaciółce obecnie pomagam odnowić ogród,który zanikł w wyniku różnych okoliczności życiowych jak i dzieła dokonały psy,które były u niej zawsze i zniszczyły nasadzenia.A Ona się temu poddała i z ogrodu zostały marne resztki...ale już go obie odnawiamy i wraca do dawnej świetności a rośliny,którymi mnie kiedyś obdarowała , wracają do niej z powrotem bo u mnie przetrwały świetnie... :)Ot i taka to historyjka jak zostałam ogrodniczką. Ale się rozpisałam, chyba się nie obrazisz mam nadzieję
Dorotko !
- dorcia7

Dlaczego miałabym się obrazić,każdy z nas ma jakąś historię która doprowadziła do tego że jesteśmy miłośnikami roślin, ja z kolei jako dziecko mieszkałam na rynku w kamienicy,gdzie było tylko obskurne podwórko, jak wyszłam za mąż po dwóch wynajmowanych mieszkaniach przeniosłam się do bloku,mam duzy balkon ale od południowego zachodu,więc latem "patelnia " wyjsc w zasadzie mozna dopiero wieczorem,więc też nie wyobrażam sobie nie mieć działki,tak odpoczywam choć zmęczę sie fizycznie , pracę mam za biurkiem więc też zero ruchu,ale kwiaty kochałam zawsze , za 3 tygodnie mój synus się żeni,maja juz działkę i będą stawiać domek-już mam zapowiedziane ,że urządzenie ogrodu to moja rola 
- marpa

No to będziesz się mogła wyżyć ! Twój syn się żeni a ja myślałam ,że jesteś bardzo młodą osóbką Dorciu i jeżeli masz dzieci to małe
!Muszę powrócić na początek Twojego wątku bo jakoś od niedawna Cię odwiedzam! 
- dorcia7

Ależ ja jestem jeszcze młoda !!!
jak my wszystkie, ale nie czuję się na swoje lata szczególnie jak po górkach biegam ,zresztą granica młodości sie przesuwa , nasze mamy, babcie były stateczniejsze teraz czterdziestki,pięćdziesiatki jak prowadzą aktywny tryb zycia to przecież jeszcze " laski"
- marpa

chciałabym mieć teraz te lata ile miałam jak mój syn się żenił ! a było to lat temu 23!
i dlatego napisałam ostrożnie
"bardzo młodą osóbką"... 
Kolekcja roślin działkowych i domowych imponująca i widzę udane zakupy.
Zazdroszczę mikroklimatu w pracy.
A co do wieku, skoro możesz latać po górkach to znaczy, że jesteś jeszcze bardzo młoda, bo tam naprawdę trzeba mieć niezłą kondycję
Wiem bo niedawno chodziłam 
A co do wieku, skoro możesz latać po górkach to znaczy, że jesteś jeszcze bardzo młoda, bo tam naprawdę trzeba mieć niezłą kondycję
- dorcia7

No z tą kondycją tak nie do końca bobabojola pisze:Kolekcja roślin działkowych i domowych imponująca i widzę udane zakupy.
A co do wieku, skoro możesz latać po górkach to znaczy, że jesteś jeszcze bardzo młoda, bo tam naprawdę trzeba mieć niezłą kondycjęWiem bo niedawno chodziłam
-
davussum
- 500p

- Od: 26 sie 2010, o 15:39
Kolekcja imponująca
,ja jakoś w domu mam mało kwiatów. Te co mam ledwo zipią bo ciągle o nich zapominam
Nie bardzo mam gdzie trzymać a nie lubię jak stoją na parapetach.
-
slanka-flora
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorotka
ŁAdne masz te doniczkowo-balkonowe
Co do wieku osób na Forum,to trudno zgadnąć,bo pasja nas znacznie odmładza.Tobie dawałem 30,góra 31
i dużo się nie pomyliłem.
Pozdrowionka,
Sławek
ŁAdne masz te doniczkowo-balkonowe
Co do wieku osób na Forum,to trudno zgadnąć,bo pasja nas znacznie odmładza.Tobie dawałem 30,góra 31
Pozdrowionka,
Sławek
Storczyki piękne
To chyba trudne rośliny w pielęgnacji?
Moje doniczkowe to niestety chyba porażka, aloes woła o większą doniczkę, fiołki mają chyba mszycę (takie małe, białe robaczki) - jak się ich pozbyć bez chemii?
Pędzę do siebie zadać to pytanie
To chyba trudne rośliny w pielęgnacji?
Moje doniczkowe to niestety chyba porażka, aloes woła o większą doniczkę, fiołki mają chyba mszycę (takie małe, białe robaczki) - jak się ich pozbyć bez chemii?
Pędzę do siebie zadać to pytanie
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
mój skromny ogród - początki
- dorcia7

Gentelman z Ciebie Sławkuslanka-flora pisze:Dorotka![]()
ŁAdne masz te doniczkowo-balkonowe![]()
Pozdrowionka,
Sławek
-- 9 sie 2012, o 18:43 --
Zresztą,słuchajcie,co to ma za znaczenie czy jeden z nas ma Lat 18,drugi 30 ,trzeci 60-łączny nas wspólna pasja,grunt to zdrówko,młodość duchem i chociaż minimum poczucia humoru -również na temat samego siebie
-
davussum
- 500p

Co do wieku to też mam z tym problem na FO. Zawsze mam wrażenie że rozmawiam z osobami w moim wieku a okazuje się że w większości są to osoby w wieku moich rodziców 
- dorcia7

Nie przejmuj się,ja mam to samodavussum pisze:Co do wieku to też mam z tym problem na FO. Zawsze mam wrażenie że rozmawiam z osobami w moim wieku a okazuje się że w większości są to osoby w wieku moich rodziców
-
davussum
- 500p

Polać tej Pani bo dobrze mówidorcia7 pisze:
Zresztą,słuchajcie,co to ma za znaczenie czy jeden z nas ma Lat 18,drugi 30 ,trzeci 60-łączny nas wspólna pasja,grunt to zdrówko,młodość duchem i chociaż minimum poczucia humoru -również na temat samego siebie