Lante pisze:/ ... / M

am zbędny moduł oświetlenia LED RETRO FIT PLANT 16W 8000K AQUAEL jest to oświetlenie do akwarium z naciskiem na diody niebieskie i czerwone,1150 lumenów, ma 70 cm długości więc trochę bym roślin pod tym zmieścił , ale nie wiem czy ta lampa da coś roślinom. / ... /
- Tak na szybko zerknąłem na parametry światła takiego panelu, które dostępne są w sieci - wydaje się, że powinien spełnić Twoje oczekiwania przy doświetlaniu siewek i sadzonek roślin, których nasiona masz zamiar wysiewać. Niestety nie podpowiem, jaką powierzchnię można takim panelem doświetlać, żeby osiągnąć pozytywny wynik w prawidłowym rozwoju i wzroście roślin - zbyt krótko mam do czynienia z doświetlaniem roślin ledami, a nie chcę wprowadzić w błąd.
Osobiście - nie używałem takiego typu paneli, do doświetlania moich siewek, sadzonek Adenium - może były dostępne, ale zapewne cenowo niezbyt odpowiednie dla małej ilości roślin - sadzonek.
Mogę jedynie podpowiedzieć, jak ja doświetlałem moje sadzonki, oraz nadal doświetlam, kilka już sześcioletnie i ośmioletnich roślin z w miarę dobrym wynikiem.
Zmontowałem sobie takie "panele" (niewielkie koszty) w których montowałem pokazane w moim poście wyżej, świetlówki liniowe (60 cm):
- tak zmontowanymi panelami doświetlałem i nadal doświetlam kilka moich Adenium:
- to Adenium obesum stoi bezpośrednio pod świetlówkami liniowymi 20 W Flora Glo i Aqua Glo. Światło świetlówek oświetla roślinę z wysokości około 11 - 20 cm. Liście duże, ładnie wykształcone, międzywęźla krótkie.
- to Adenium arabicum DWARF, stoi również pod tymi samymi świetlówkami, jednak światło ze świetlówek pada na roślinę z wysokości 35 - 40 cm.
- Adenium obesum Golden Year i Adenium obesum Sawan 7, są doświetlane żarówkami led, oddalone są od źródła światła w takiej samej odległości, około 15 - 20 cm. Organoleptycznie, różnica w wyglądzie (wielkość, intensywność wybarwienia liści, połysk), między poszczególnymi czterema roślinami jest wyraźna. Zbyt krótko doświetlam rośliny żarówkami led, żebym mógł poprawnie porównać różnicę, które źródło światła w moich warunkach w jakich doświetlam i w odniesieniu do sposobu w jaki uprawiam moje rośliny, jak światła z poszczególnych źródeł wpływają na ich rozwój.
Świetlówkami, których nazwy podałem wyżej doświetlam moje szczepione Adenium Thai socotranum, które już kwitnie dość długo i rozkwitł ostatni pąk kwiatowy: