Jakich roślin nie lubicie/jakie lubicie?

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
_Natalia_
50p
50p
Od: 28 lip 2010, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakich roślin nie lubicie/jakie lubicie?

Post »

Tak, zboczyliśmy z tematu roślin, ale skoro już dyskusja się toczy... :) Ja pod pojęciem babciny ogródek rozumien tradycyjny wiejski ogródek. Cóż, moja Babcia była wiejską kobietą, urodzoną w latach 1910-tych :). Takie ogródki to były przepiękne kwiatowe klomby przed zagrodą, bujne, kolorowe i nieskrępowane, za płotem z desek. Na klombach były dalie, łubiny, lwie paszcze, malwy, róże i wiele, wiele innych... Taki ogródek miał być wizytówką gospodyni, świadczyć o jej pracowitości, gospodarności, talencie - jednym słowem miał się odcinać od naturalnej roślinności za płotem. Nie był to więc w żadnym razie ogród naturalistyczny, który w zamyśle ma właśnie wtapiać się w naturalną roślinność i wyglądać tak, jakby był nietknięty ręką ogrodnika.

Dzisiaj wiejskie ogródki wyglądają zupełnie inaczej niż te dawne i tego właśnie żal...
Pozdrawiam
- Natalia
emmka

Post »

Racja w 100%. Teraz już wiem w czym rzecz z tą terminologią. Pozdrawiam.
Aż sobie sprawdzę co to jest "lwia paszcza" ;)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

O, to żeby wrócić do tematu to nadmienię, że lwie paszcze to jest ta roślina, która jest u mnie na top ten ;:167
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
emmka

Post »

Niestety jednoroczna - sprawdziłam. Nie miałabym cierpliwości. Ale za to przynajmniej długo i ładnie kwitnie. Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Większość roślin domowych lubię.Uwielbiam paprocie,które nie chcą u mnie żyć,palmy,bluszcze,które przeważnie dobrze się czują w moim buszu.Piękne też są filodendrony z ich różnymi kolorami i kształtami.Wspaniałe hoje,zachwycające czasami obfitym kwitnieniem,a czasami przejmujące żalem,że nie kwitną.
Z roślin ogrodowych nie mam przekonania do roślin rabatowych,wyższych niż 60-70cm.Z krzewów np nie lubię weigeli - przyczyna nieznana.Być może dlatego,że po sezonie wygląda brzydko z uschniętymi resztkami po kwiatostanach.
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

nie lubię pelargonii, szałwii i kaktusów. Aksamitki mi nie przeszkadzają ;)
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

wręcz przeciwnie - szałwię lubię za piękne i długo utrzymujące się kwiaty i zwarty pokrój. Doskonałe do róż. Weigelę też uwielbiam za multum kwiatów i długie kwitnienie.
lenanna
100p
100p
Od: 16 kwie 2011, o 21:18

Post »

Moje ulubienice to Dalie, zachwycają mnie zawsze i niezmiennie.
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja lubię wszelkie pstrokcizny i variegatki. Moje" lubię i nie lubię" jest uzależnione od tego jaki dział na forum akurat czytam :D . Falami przeżywam fascynację różnymi grupami roślin. Nie piszę, że czegoś nie lubię bo to może być odczucie tylko na tą chwilę lub na ten rok. Przyznam się jednak, że nie mam serca do roślin domowych :oops: i do roślin, które trzeba nadmiernie chronić przed mrozem i zabezpieczać na zimę.
Awatar użytkownika
santia
500p
500p

Post »

iwciach pisze:Przyznam się jednak, że nie mam serca do roślin domowych :oops: i do roślin, które trzeba nadmiernie chronić przed mrozem i zabezpieczać na zimę.
Podobnie. Dodam jeszcze do tego kwiatki, które po krótkim kwitnieniu zostawiają masę brzydkich liście.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Tak, tak - też takich nie lubię. I właśnie dlatego lubię piwonie - ładny krzak przez cały sezon, a gdy kwitną - są piękne :)
Awatar użytkownika
santia
500p
500p

Post »

piwonie są piękne! ;:136
Awatar użytkownika
AnnaBlue
50p
50p
Od: 6 lip 2011, o 14:21

Post »

Ufff... przeczytałam wszystkie lubienia i nielubienia :wink: i oczywiście co i rusz z kimś się zgadzałam w duchu lub oburzałam :D Oczywiste jest, że zawsze jakaś roslinka jest mniej lub bardziej lubianą. Ja na przykład uwielbiam kwiaty w kolorze niebieskim lub amarantowym, a nie przepadam za żółtymi i pomarańczowymi.
Bardzo lubię roślinki w soczystych odcieniach zieleni, mogą ewentualnie być blue, natomiast większość wariegat, w jakieś dziwne plamki lub smugi kojarzy mi się z chorą rośliną. Gdy wiele lat temu po pomalowaniu mieszkania jakimś paskudztwem, zaczęły mi usychać prawie wszystkie doniczkowe, to własnie robiły się z nich najpierw takie "wariegaty". Patrząc na żółtawe jałowce i thuje oraz te z żółtymi łapkami mam jednoznaczne skojarzenie, że roślince coś dolega. :?

Jest jednak roślina, której zdecydowanie nie lubie i jest nią berberys w każdej postaci. Razem z ojcem, cichaczem i niby niechcący usunęliśmy te kłujące paskudztwa z działki :tan
Nadzieja jest rośliną trudną do wyplenienia. Można nie wiem ile odrąbać gałęzi i zniszczyć, a zawsze będzie wypuszczać nowe pędy.
Isadora Duncan.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja mam podobne odczucia co przedmówczyni.Gdy mam do wyboru tę samą roślinę o zielonych lisciach i pstrokatych, zawsze wybieram zieloną.Chyba intuicyjnie, zieleń = życie, zdrowie :wink: Plamy i blady kolor = choroba.U tych pstrokatych znoszę jedynie białe brzeżki.Nie podobają mi się ogrody w których jest dużo roślin o żółtych liściach i igłach.Natomiast lubię te, w których jest połączenie zieleni i bordo (np. niektóre liście od spodu), albo rośliny bordowolistne, które latem częściowo zielenieją i krzewy są takie 'cieniowane'.Lubię też szarawe.
Również nie lubię kolczastych, mam wrażenie, ze wysyłają złą energię.Nie mam róż, ani żadnych kolczastych, jedynie 20 - letni żywopłot z berberysu od strony ulicy (musi raczej zostać), którego pielęgnacja ( minimalna) napawa mnie odrazą.Póki młode wszystko jest znośne, dotknięcie starszego kończy się wbiciem kolca, którego bardzo trudno wyjąć, gdyż są b. kruche i odłamuje się czubek.
Lubię natomiast wszelkiej maści trawy i minę mojego M, gdy taskam kolejną. Jego zdaniem takie same są na pobliskiej łące.
Nie lubię natomiast żadnych roślin o okazałych kwiatach.A w przedbiegach odpadają słoneczniki.Co prawda mam je, bo moja kochana mama posiała dużo i przywiozła mi w doniczkach.Ale one kwitnąc odwracają ode mnie kwiaty.I jak tu nie wierzyć w pewnego rodzaju energię?
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Tak sobie czytam i stwierdzam ,że łączy nas jedno: miłość do roślin! Co do reszty-różni nas prawie wszystko!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”