Miejski ogródek Ani - moje początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Miejski ogródek Ani - moje początki

Post »

Oj zrobiły mi się zaległości :oops: . Dziękuję za wszystkie informacje o tym randapie, dobrze że dzięki forum można zasięgnąć opinii ;:108

AgaNet witaj :wit i dziękuje, niestety trawa nadal ma okropne dziury, których na razie w żaden sposób nie mogę się pozbyć.

FRAGOLA ciesze się że pomogłam. Oczywiście, że wysyp na pewno chwaściory nie będą rosły w takim tempie jak dotychczas, poza tym fajnie zabezpieczą na zimę.

megi1402 dziękuję ;:196 mam nadzieję że przetrwają zimę i w przyszłym roku tez będą cieszyć oczy.

Troszkę zdjęć świadczących o nadchodzącej jesieni
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, piękne zimowity ;:138 ;:138 ;:138 bardzo mi się podobają, niestety moje nie przetrwały sezonu.... posadziłam w zeszłym roku, ale chyba było im zdecydowanie za mokro i mi wygniły.... :roll:
sasanka_
200p
200p
Od: 10 maja 2011, o 08:46

Post »

uwielbiam zimowity, rosną u moich rodziców. co roku jak widzimy na wiosne te wielkie liście to pytamy taty: tatusiu a coz to za liściochy. a tata niezmiennie: jak to, nie pamiętacie? takie fioletowe dzbanuszki co kwitną po lecie :tan nigdy nie moglam sobie przypomniec cóż to za dzbanuszki kwitną w tym samym miejscu. dopiero jak zaczęłam się interesować roślinkami nie mam problemu z rozpoznaniem zimowitów.

naszła mnie ochota żeby je gdzieś upchnąć :D
Ewa
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p

Post »

Aga, moje zeszłoroczne też jeszcze się nie pokazały :roll: . te są z tego roku więc ładnie kwitną ale ciekawe czy przetrwają bo ja tez mam raczej wilgotno.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zimowity są bardzo ładne, ja muszę chyba na razie z nich niestety zrezygnować, bo mam małe dziecko i psa, dziecko urośnie ale pies pewnie zostanie świrnięty (wykopuje, podgryza, itp. ;:14 ), szkoda, że są trujące :(.
To na trzecim zdjęciu to lawenda? Jaka okazała ;:180
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To może jeszcze jest szansa że się twoje pokażą ?
Ja niby przekopałam moją glinę z piaskiem, dołożyłam trochę dobrej ziemi, ale jesień i wiosna są u mnie mocno deszczowe .... :roll:
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja Teściowa ma zimowity od lat, na glinie, ale rabatę ma leciutko podniesioną :? .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Hej Aniu, zrobiła mi się chwila zaległości, więc przybiegłam nadrobić. Niesamowite zmiany pozachodziły!!. Może jak sie patrzy na to codziennie, to różnic nie widać, ale jak się ma perspektywę kilku miesięcy to uwierz - rewelacja.
Jeśli mogę coś dodać: falbanki z kostki wyglądają uroczo - sama też takie miałam - jednak trudno mi było kosić, gdy półkole było małe - zrobiłam falbanki o dużym łuku, taki w którym kosiarka da się prowadzić bez problemu i koszenie z mordęgi stało się przyjemnością.
Pytałaś kiedyś czy latarnie solarne można kupić w marketach budowlanych - tak, ja swoje kupiłam w Castoramie, ale widziałam takie same też na allegro.
No i pęcherznica: widziałam Twój projekt nasadzeń, bardzo dobry pomysł, jeśli chcesz by rosły do sporych rozmiarów posadź je około 80 cm, ale wtedy musisz je przynajmniej na początku przycinać by się ładnie zagęściły. Moje doświadczenia z tymi roślinami podpowiadają, że odmiany żółte, albo są niższe niż czerwone Diablo, albo jakoś wolniej rosną - wez to pod uwagę, jeśli zależy Ci na kompozycji równych krzewów.
Zyczę powodzenia i bedę podglądać efefkty.
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Francesca pisze:Moja Teściowa ma zimowity od lat, na glinie, ale rabatę ma leciutko podniesioną :? .
Czyli jak widać jest szansa żeby i na glinie zimowity urosły ! Moja rabatka plaskata jak naleśnik... :roll:
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

ale masz piękną lawendę ;:63, u mnie za bardzo nie chce rosnąć :( Aniu, a czy przed dosiewką spulchniłaś ziemię? to jest dosyć istotne-raz sypnęłam tylko ziarenka, bez uprzedniego spulchnienia i nic nie wyrosło.
Masz bardzo ładne rabatki
Przy okazji dowiedziałam się czegoś o pęcherznicy. Ja mam odmianę Diablo, ale jeszcze małą. Czy teraz można ją przycinać?
Cały sezon ciachałam moją wierzbę hakuro i rewelacyjnie się zagęściła-może za rok będzie mi dane popatrzeć na trochę większą kulkę :;230
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p

Post »

sasanka_ ja też je bardzo lubię, chodzę teraz za pełnymi bo są cudne, ale niestety chyba za późno i w agrocentrum już brak. :(

Francesca ja tez mam malucha tzn. 4 latkę, ale ona wie ze nie może nic dotykać pod moją nieobecność, a zwierzaka na razie brak (pomijam złotą rybkę Dorotkę w domu) więc sobie sadzę. Na trzecim zdjęciu to lawenda Anouk kwitnie ponownie i rzeczywiście się rozrosła, mam jeszcze Butterfly i ona rozrosła się jeszcze bardziej. Wiosną chcę podzielić te sadzonki, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Obrazek

AgaNet pewnie że jest szansa, w zeszłym roku u mnie były dopiero w październiku.

emienta dziękuję za rady ;:196 Zastanawiam się jeszcze nad tymi nasadzeniami pod płotem, bo tam będzie dosyć wąsko i nie wiem czy dla pęcherznic to nie za mało miejsca. Bardzo mi się podobają takie mieszane, przycinane żywopłociki.
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p

Post »

lulkadziękuje, mam nadzieję że dobrze przezimuje. Co do trawki to w te miejsca sypnęłam trochę świeżej ziemi i na to ziarenka ale tej starej nie ruszałam żeby nie zniszczyć trawki obok i może to jest błąd.
Co do cięcia pęcherznicy to nie podpowiem bo też mam dwie sadzoneczki tegoroczne i jeszcze ich nie cięłam.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Aniu, w takim razie koniecznie spulchnij ziemię małymi grabkami i utrzymuj wilgotną ziemie-przynajmniej w tych miejscach. Zobaczysz, że pięknie zacznie wzrastać. Zrobiłaś dokładnie ten sam błąd co ja wcześniej-tak jak wspomniałam już wyżej :D
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p

Post »

lulka dzięki, muszę tak zrobić.
mojkwiatuszek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2011, o 14:08

Post »

Aancyk pisze:To co w moim ogrodzie właśnie przekwita

Moja ukochana magnolia "fragrant cloud" - teraz ma tylko listki
Obrazek

Mam jeszcze jedną magnolię Elizabeth o żółtych kwiatach kupioną w zeszłym sezonie, ale niestety do tej pory nie kwitła.

RH "percy wiseman"
Obrazek

goryczka
Obrazek
bedzie bardzo ładnie!!!juz widze efekty za pare lat !!!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”