Papryka w doniczce, na balkonie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka w doniczce, na balkon

Post »

Orlik 755 ta żółta (pomarańczowa),z pewnością nie jest Trapezem.Jeżeli owoce już małe były zółte,a w fazie dojrzewania pomarańczowe to może być Zorza.Kształt owoców również odpowiada Zorzy. ;:304 ;:304
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Legina, tak podejrzewałam, że nie jest to Trapez. Owoce długo były bladozielone, dopiero niedawno zaczęły się wybarwiać na żółto. I na razie nic nie wskazuje na to, by miały przejść w pomarańcz.
Nie jest to również Zorza, mam ją w gruncie i jest wyraźnie inna, kształt podobny, ale owoce trochę krótsze i są już pomarańczowe.
A tak chciałam mieć Trapeza! Czerwonego. Pod taką nazwą kupiłam torebkę nasion, a okazało się, że kupiłam kota w worku. Może zresztą będzie to całkiem udany kot, poczekam z degustacją aż się wybarwi.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Orlik żaden problem.Trapeza mam 2 rok,z nasion kupionych.W tym roku siałem swoje nasionka.
Nasionka mogę Ci podesłać.Kontakkt na PW. ;:304 ;:304
orlik755
200p
200p

Post »

Legina, dziś dopiero późnym wieczorem znalazłam chwilę wytchnienia przy kompie (po całym dniu użerania się z przecierami z pomidorów i z niechcianym, chociaż skądinąd miłym, nieoczekiwanym wczorajszym prezentem od siostry w postaci "super kaczki', tj. kaczki-olbrzyma, wielkości indyka, jakoś w końcu udało mi się upiec tego potwora, jutro będzie degustacja).
No, to tylko taka dygresja, coby usprawiedliwić mój brak odpowiedzi cały dzień na Twoją uprzejmą poranną propozycję co do podesłania nasionek Trapeza. Niewykluczone, że skorzystam z miłej propozycji, ale zrewanżuję się innymi nasionkami fajnych papryczek (mutantów) o czym napiszę w innym poście, bo to oddzielny dłuższy temat, a ja jestem gaduła.
Dziś chciałabym tylko dodać, że co do Trapeza, to spodobała mi się Twoja fotka z ub. r., z upraw balkonowych, nie pamiętam czy na tym forum, czy na innym (bo podczytuję kilka, ale piszę tylko tu) i tym sposobem zachęciłeś mnie (pewnie niechcący) do nabycia Trapeza. Niestety, renomowana firma, jak się okazało, zapakowała w torebeczki nasionka innej papryki...
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Behaviour pisze:Wg. mnie słabo z tym grudniem. W ubiegłym roku wysiałem tak kilka krzaków i do wiosny urosły na mniej niż 10cm i nie kwitły.
;:7

Minęło 2,5 tygodnia.
Obecnie moje "krzaki" tak się prezentują. :wink:
Niektóre mają już po 8-10 liści właściwych.

Obrazek

pzdr.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

A ja w tym roku miałam pierwszy raz ładną swoją paprykę w doniczkach , mniejsza niż zwykła papryka ale grube ścianki i swoja .....kilka lat niepowodzeń i ten rok okazał się być dla mnie wspaniały w tym temacie
Mam swoja czerwona , grube ścianki i nawet w słoikach pasteryzowałam na zimę i na surowo , polecam każdemu
Bożena
orlik755
200p
200p

Post »

To duża radość gdy uda się wyhodować swoją paprykę na balkonie. Nie tylko radość z owoców ale i z patrzenia na roślinki, które zdobią balkon nie gorzej niż kwiaty.
Poniżej czwarta z moich donic, papryka Sweet Red Pickle, malutka, 5-6 cm długości.

Obrazek

Obrazek
Okrągła pomarańczowa obok niej okazała się ostrą NN (siana jako Sweet Orange Baby).
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Tak , dla mnie największa radość jak ja to wychoduję i mogę patrzeć się godzinami , od maleńiej roślini po wielki krzak.....
A na paprykę czekałam kilka dobrych lat , zawsze nic nie wychodziło z mojej uprawy , a w tym roku sukces , zapisane mam wszystko i myślę że w następnym roku i dalej będzie już ok ....
Ostrą mam w gruncie dwa krzaki , ale też obrodziły jak zawsze , bo te odmiany mi wychodziły od zawsze...
A słodką pierwszy raz do doniczki posadziłam i na taras i to był to czego nie zrobiłam do tej pory..zawsze do ogródka i klapa
A pomyłki nasion się zdarzają ....ja także suszę nasina i pewnego dnia Tato wymieszał mi ostrą ze słodką i nie powiedział , i wyrósł mi mix ,większość w ich szklarni była i dziwili się jak to ze słodkiej mogła taka ostra wykiełkować , a winowajca się pózniej przyznał :wink:
Bożena
orlik755
200p
200p

Post »

limonkaa, ja zawsze miałam papryki w gruncie, i jakoś, mniej lub bardziej, ale mi się udawały. W tym roku bardzo ucierpiały po lipcowym gradzie, ale trochę jest, przynajmniej ładnie dojrzewają, nie to co w ub.r. gdy zostało mi masę zielonych. I jemy na bieżąco, i słoików parę zrobiłam. Przekonałam się, że papryka w gruncie lubi słoneczko, zacisze i wymaga trochę lepszego nawożenia niż pomidory.
Na balkonie miałam od kilku lat pomidory, ale mi nie wychodziły, słaby plon. W tym roku zostałam przy trzech karłowatych (Ola Polka i Maja, te zawsze się udają) i posadziłam 4 papryki, 3 z nasion kupnych (ale wyrosły 2 NN, czyli nawet w sklepie mylą nasionka) i jedna swoja, od lat, malutka dekoracyjna Pickle.I to był strzał w dziesiątkę, mam i udany plon i dekorację balkonu, nie gorszą niż kwiaty (kwiaty zresztą tez mam, wiszące pelargonie). W przyszłym roku posadzę 2 pomidorowe (żółtą i czerwoną, z tych niedużych grubościennych), dekoracyjną Pickle i...nie wiem co jeszcze.
Wstaw fotki swoich balkonówek, to inspiruje, tak podglądać czyjeś uprawy.
Awatar użytkownika
ewelinaz
50p
50p
Od: 11 lut 2016, o 10:31
Kontakt:

Post »

Poniżej moje tegoroczne zbiory:
Obrazek
W fioletowej misce Garden Salsa, w metalowej Lemon Drop, w pojemniku Jalapeno.

Nadal jestem świeżakiem w uprawie papryk, ale zbiory wystarczą na pewno na cały rok jak nie dłużej.

Poniżej historia mojej uprawy:
1. W lutym wysiałam nasiona na waciki.
Kiełkowalność:
JALAPENO (ostrość 4/10) ok. 90%
GARDEN SALSA (1/10) ok. 90%
HABANERO CHOCOLATE (10/10) ok. 20%
CHILI LEMON DROP (6/10) ok. 100%
Nasiona kupiłam na Allegro od szwejk6

2. Gdy papryki miały już 1-3 pary dużych liści przesadziłam je w kubeczki. Kubeczki stały na parapecie, pod parapetami mam kaloryfer. Wyszło mi ok. 100 sadzonek. Część padła podczas przesadzania, część uschła, gdyż te na rogach parapetu miały za ciepło.

3. Po 15 maja przesadziłam je do donic na dwór, po kilka sztuk w jednej, gdyż nie miałam innej możliwości. Postawiłam na słońce i starałam się podlewać jak tylko tego potrzebowały. Niestety zdarzały mi się kilkudniowe wyjazdy i jak nie padało to sadzonki lekko podsychały, ale po podlaniu regenerowały się. Jednak myślę, że miało to wpływ na wielkość i ilość plonu.

4. Nawiozłam je nawozem do pomidorów i papryk.

5. Zbiór był ostatniego dnia sierpnia.

6. Z papryk zrobiłam sosy, część mam w occie. Te w occie są pycha :tan Do obiadu w sam raz. Sosy są dla mnie za ostre.

7. Z kilka sztuk zostawiłam nasiona na następny rok, ale są totalnie pomieszane. Dla mnie to nie ma znaczenia gdyż wszystkie zaprawy były z pomieszanych papryk.

Habanero została mi 1 sadzonka z 2 owocami, które jeszcze nie dojrzały. Mam jeszcze trochę Lemon Drop ale robią się czarne zamiast żółte ;:218
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

;:7

Te Lemon Dropy w metalowej misce coś mi "podpadają"... :?
Możesz zrobić zbliżenie jednej papryki ?

pzdr.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
ewelinaz
50p
50p
Kontakt:

Post »

Mirek19 pisze:
Te Lemon Dropy w metalowej misce coś mi "podpadają"... :?
Możesz zrobić zbliżenie jednej papryki ?

pzdr.
:wit
Niestety zdjęcie robiłam z miesiąc temu. Mogę zrobić fotkę tych co jeszcze rosną na dworze.
Powinny być żółte i takie powykręcane. Za wcześnie chyba je zebrałam, ale są ostre i wydaje mi się, że zielone też są ok.
Te co zostały na dworze, z jednej strony są zielone, natomiast od strony słońca są czarne.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Tak mniej więcej powinny wyglądać - mają też charakterystyczną końcówkę/ czubek jak u cytryny...

Obrazek

pzdr.
Pozdrawiam, Mirek
Awatar użytkownika
ewelinaz
50p
50p
Kontakt:

Post »

Mirek19 pisze:Tak mniej więcej powinny wyglądać - mają też charakterystyczną końcówkę/ czubek jak u cytryny...

pzdr.
Tam jedna na samym czubku tej miski się zrobiła żółta. To jest ta odmiana tylko za wcześnie zerwana.
Kształt się zgadza, ostrość też :-)
Awatar użytkownika
ewelinaz
50p
50p
Kontakt:

Post »

O tak wyglądają na krzakach:
Obrazek