Na ostatnim jest skalnica jakaś czy rojnik? Ładniutka roślinka...
Nowy ogród Jacka 2010/11
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010/11
Piękne te zdjęcia ze skalniaka. Takie słoneczne i ...zielone - jakby wiosna już była
- piofigiel
- 1000p

- Od: 11 lis 2009, o 17:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Patrząc na zbliżenia skalnych roślin, trudno byłoby powiedzieć że to jest zima, wyglądają atrakcyjnie jak w sezonie, świetnie zdobią skalniak w bezśnieżne dni, można powiedzieć że taki skalniak nigdy nie zapada w sen zimowy
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agness, u mnie ani grama śniegu, choć bardzo mroźno. Dlatego jednak wolałbym śnieg dla okrycia roślin. Ranniki powinny sobie poradzić.
Reni, z rojnikami nie ma większego problemu zimą.
Tosiu staram się, by skalniaki nie zarosły wszystkiego i nie zakryły kamieni. Skalniak wymaga nieustannej opieki i dłubania przy nim.
Tu.jo, większość skalniaków to rośliny zimozielone przywykłe do ciężkich warunków, jakie panują w górach. Na ostatnim zdjęciu jest skalnica, chyba gronkowa.
Dzięki Tomku
Skalniak w przeciwieństwie do rabat bylinowych może być ozdobny zimą, bo same kamienie są ładne a wiele roślin zimozielonych. Jednak wiosną jest cały ukwiecony i wygląda to jeszcze piękniej. Rośliny poduszkowe szczelnie pokrywają się kwiatami.
Reni, z rojnikami nie ma większego problemu zimą.
Tosiu staram się, by skalniaki nie zarosły wszystkiego i nie zakryły kamieni. Skalniak wymaga nieustannej opieki i dłubania przy nim.
Tu.jo, większość skalniaków to rośliny zimozielone przywykłe do ciężkich warunków, jakie panują w górach. Na ostatnim zdjęciu jest skalnica, chyba gronkowa.
Dzięki Tomku
-
ulikmi
- 500p

- Od: 1 lut 2011, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jacku śliczne masz skalniaczki ,
na wiosnę muszą sobie nakupować też takich fajnych roślinek bo strasznie mi się one podobają 
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
- Mój mały kawałek zieleni
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witaj Jacku bywam w Twym wątku tak po cichutku od czasu do czasu bo sporo ciekawych roślin pokazujesz, no i super zdjęcia.
Dziś utknęłam na dłużnej bo zaległości były ale na końcu zaskoczyłeś mnie tymi zimozielonymi maluszkami - powiedzenie " małe jest piękne" w tym wypadku sprawdziło się na 100%.
Mimo srogiej zimy w naszych stronach mój dziurawiec też ma sporo zielonych lisci ale lekko zwinięte do środka jak to maja niektóre zimozielone.
Dziurawiec bez wzgledu na stan po zimie zawsze ścinam dość krótko, zastanawia mnie co by było jeśli zostawi sie go bez przycięcia zakładając, że nie przemarzną gałązki ?
Dziś utknęłam na dłużnej bo zaległości były ale na końcu zaskoczyłeś mnie tymi zimozielonymi maluszkami - powiedzenie " małe jest piękne" w tym wypadku sprawdziło się na 100%.
Mimo srogiej zimy w naszych stronach mój dziurawiec też ma sporo zielonych lisci ale lekko zwinięte do środka jak to maja niektóre zimozielone.
Dziurawiec bez wzgledu na stan po zimie zawsze ścinam dość krótko, zastanawia mnie co by było jeśli zostawi sie go bez przycięcia zakładając, że nie przemarzną gałązki ?
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Obrazki już mają liście?
Czyli, jak moje młode, sadzone jesienią nie pokazało nic do tej pory, to nie jest dobrze?
Czyli, jak moje młode, sadzone jesienią nie pokazało nic do tej pory, to nie jest dobrze?
- JacekP

Witaj Ulikmi
Skalniaczki są fajne. Ale jako małe roślinki, potrzebują dobrego wyeksponowania. Trzeba pomyśleć o kamieniach, skałkach, wyniesieniu terenu i przepuszczalnym podłożu zanim zaczniemy sadzić.
Christinkrysiu, miło mi Cię gościć
U mnie też do tej pory dziurawiec przemarzał i wycinałem go. Jeśli tym razem przetrwa zielony - zostawię go. Może urośnie jeszcze większy
Maluszki na skalniaku dają poczucie, że przyroda i zimą żyje. Na wiosnę szybko zakwitają, bo mają już część zieloną
AniuDS, może Twoje obrazki są jeszcze młode i wyjdą. Za miesiąc, jeśli nic nie wyjdzie, sprawdź je, lekko podkopując
Christinkrysiu, miło mi Cię gościć
Maluszki na skalniaku dają poczucie, że przyroda i zimą żyje. Na wiosnę szybko zakwitają, bo mają już część zieloną
AniuDS, może Twoje obrazki są jeszcze młode i wyjdą. Za miesiąc, jeśli nic nie wyjdzie, sprawdź je, lekko podkopując
Jacku gdy się patrzy na twoje skalniaczki, trudno uwierzyć, że te zdjęcia robione są teraz. Na dworze mroźnie a one takie piękne, zielone i w dobrym stanie. Ostatnie zdjęcie wspaniałe, po prostu super!
- JacekP

Witaj Irenko
Słońce sprawia, że trudno uwierzyć w zimę, patrząc na niektóre zdjęcia. Ale prawda jest taka, że zimno i mroźno. Skalniaczki zasypane śniegiem. Na dowód zimy - lód na moim oczku i purpurowe z zimna bluszcz i kiścień:

- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
No cóż... zima. Takiego lodowiska nie mam, ale bluszcz u mnie wygląda podobnie. Kiścień posadziłam dopiero w październiku, jest mały i siedzi sobie pod świerkową gałązką
Mam nadzieję, że ten siarczysty mróz mu nie dokuczy zbytnio.
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Sprawdzę w razie czego, nie powinny przecież wymarznąć..?
Piękne to pierwsze zdjęcie, takie coś ma w sobie..
Piękne to pierwsze zdjęcie, takie coś ma w sobie..
- JacekP

Tu.ja, mój kiścień też przykryty ale wyłazi spod igieł
Dopiero czeka na docelowe miejsce.
AniuDS, oby to nie była sprawka nornic bądź innych gryzoni. Obrazki często wychodzą już przed zimą.
Zaczątek oczka na razie pod lodem ale grunt, że jest i będzie ono jeszcze większe, co wskazuje mi stojąca woda. W tej mokrej strefie posadziłem m.in. kielichowca, guzikowca i orszelinę. Będę je obserwował, czy odpowiadają im takie warunki.
AniuDS, oby to nie była sprawka nornic bądź innych gryzoni. Obrazki często wychodzą już przed zimą.
Zaczątek oczka na razie pod lodem ale grunt, że jest i będzie ono jeszcze większe, co wskazuje mi stojąca woda. W tej mokrej strefie posadziłem m.in. kielichowca, guzikowca i orszelinę. Będę je obserwował, czy odpowiadają im takie warunki.
- FRAGOLA
- 1000p

- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Moje obrazki też nie wychodzą...czyżby kolejna roślinka została pożarta przez nornice 
- JacekP

Witaj Fragola
Po Waszych postach nt. obrazków aż więcej poczytałem na ich temat. Dowiedziałem się, że w ostre zimy mogą przemarzać, dlatego zalecane jest okrycie. Faktycznie, jak miałem pierwszy raz obrazki - okryłem je, bo mi było żal listków, które wyszły przed zimą.
Co jeszcze - potrzebują stałej wilgotności i cienia.
Fragolu, pamiętaj, że owoce obrazków są silnie trujące. Ale tak od razu nie owocuje - musi się trochę rozrosnąć.
Co jeszcze - potrzebują stałej wilgotności i cienia.
Fragolu, pamiętaj, że owoce obrazków są silnie trujące. Ale tak od razu nie owocuje - musi się trochę rozrosnąć.
Malowniczo wygląda ten bluszcz, ale jednak wolałbym już żeby był zielony i przyszła wiosna