Mój ogród iglaków macierzanek goryczek krwawników

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród iglaków macierzanek goryczek krwawników

Post »

Adrian, mam pytanie odnośnie pelargonii. W zeszłym roku kupiłam w twoim sklepie (zresztą nie wiedząc, że funkcjonujesz też na tym Forum) kilka ładnych pelargonii - w styczniu pewnie jeszcze coś zamówię. Postanowiłam zrobić sobie sadzoneczki, nacięłam na początku września, ukorzeniłam (o dziwo nic nie zgniło ;:65 ) no i teraz stoją na zamykanym balkonie łapiąc słońce i hartując się. Czy powinnam je teraz obciąć, żeby się rozkrzewiały, czy dopiero na wiosnę. W zeszłym roku obcinałam na początku marca, to były takie rachityczne, wybujałe. Tam gdzie je przechowuję, jest za mało światła a i temperatura ok. 15 st. ;:131
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Parrocja
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Adrianie cudne rośliny! Projektant chyba mój dom stworzył specjalnie dla fuksji-cień i półcień-przy wejściu do domu. Chciałam Cię prosić o radę. W Waszym sklepie macie tak bogata ofertę, że nie mogę się zdecydować na wybranie odmian fuksji. Które z fuksji mają kwitnienie najbardziej niezawodne? Uwielbiam biały kolor, ale to nie jest priorytet.
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pojawiam się i czytam :)
W tym roku mój ogród przechodzi zmiany Myślę, że we wrześniu będzie już można zrobić fotki i wstawić do wątku.
Co do fuksji to wszystkie kwitną ale jest taka reguła, że im mniejsze kwiaty tym kwitnienie bardziej obfite.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Adrianie witaj. Piękny ten Wasz ogród, jest co podziwiać. Roślinki od Was też cudne, właśnie przyszło mi kolejne zamówienie ze sklepu.
Proszę Cię o pewne wyjasnienie, choć piszesz to często w poradach odnośnie uprawy, chodzi mianowicie o nawożenie roślin zaraz po ich wsadzeniu w doniczkę czy przesadzeniu, nawozem NPK, bo ja zawsze myślałam, że świeżo posadzonych roślin się nie nawozi, bo może to zaszkodzić i trzeba odczekać choć tydzień ale uprawiasz rośliny z powodzeniem tyle lat więc masz doświadczenie.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

Rośliny w doniczkach u mnie są nawożone więc po przesadzeniu od razu można nawozić. Najlepiej na początku nawozić nawozem o dużej zawartości fosforu bo przyspiesza to rozwój bryły korzeniowej.
Nie powinno się nawozić roślin, które przesadzamy czyli wykopujemy z ziemi i wsadzamy w inne miejsce. Przy wykopywaniu uszkadzana jest mocno bryła korzeniowa i po prostu nawożenie nie ma sensu.
Pozdrawiam
Adrian
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Dziękuję za poradę. Fakt przesadzanie z gruntu to zupełnie co innego jak i nowe nasadzenie, na takie coś kiedyś sypałam w dołek microstar pz ale to inna historia ;:108
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”