Tomku ja też sadzę dużo fasolek, począwszy od jaśka wysokiego i niskiego, fasolki kolorowe, białe, 2-3 rodzaje szparagówki ( sieję ją w różnym odstępie czasowym, aby była cały sezon). Będzie marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta, no wszystkie warzywka. Posadzę na pewno tylko 5-6 rządków ziemniaków W zeszłym roku musielśmy szybko pole zagospodarować, dlatego posadzliśmy ich tak dużo. Niezbyt się udały, ponieważ pole stało odłogiem przez kilka lat było ono wylęgarnią dla różnego dziadostwa. Nasze ziemniaki miały wkładkę regeneracyjną

, większość zjadały centymetrowe gąsieniczki

, ziemniaki miały wygryzione w środku korytarzyki.
Posadziliśmy czereśnię ,po 2 szt.: brzoskwinie, grusze, jabłonki, wiśnie, śliwy. Część drzewek kupowałam w moim ulubionym ogrodniczym przy ul. Wielickiej- Malborkiej, resztę dokupiłam na miejscu. Drzewka sadziliśmy jesienią 2009. My tu dopiero mieszkamy na stałe od czerwca zeszłego roku, rok wcześniej to było takie krążenie między Krakowem , a nowym miejscem.
Wiolu bardzo dobre kabłąki zrobisz z wierzby- wikliny, świeże gałązki są podatne i można je uformować, ale pamiętaj przed wykorzystaniem należy takie świeże odkorować, bo by się ukorzeniły. Leszczyna też może być dobra tylko chyba te cieńsze gałązki.
Bożenko ja te druciane kabłąki mam już bardzo długo, dostałam w spadku po wujostwie :P ( będą miały chyba ze 30 lat)
U mnie papryki jeszcze nie widać, ale chyba ją muszę wynieść na inny parapet, bo folia na doniczkach wzbudza duże zainteresowanie moich kotów, a dwa tygodnie stały i nawet nie reagowały.
coma- Mariolu, jaki tam z Ciebie laik

Ja wysiewanie dostosowuję do temperatury, ogórki sieję na początku maja, a sadzonki papryki sadzę koło połowy maja albo na początku czerwca. Nie wiadomo co nas tego roku czeka, musimy bardzo pilnie śledzić długoterminowe zapowiedzi pogody.
Miałam chyba podobne tuneliki, zabezpiecz go dobrze przed wiatrami, obsyp folię ziemią , mnie tak w zeszłym roku wiatr płamał, został tylko jeden.