Działka korzo_m cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 3

Post »

Dorotko, warzywniak masz wręcz idealny :shock: :D
Taki czyściutki, wypielęgnowany, grządki idealnie równe. Widać,ze włożyłaś w niego dużo pracy.
Skoro te tuneliki takie super i łatwe do zrobienia, to postaram się je zrobić, chociaż na papryce.
Napisz jeszcze na czym podtrzymywana jest ta włóknina? To są jakieś metalowe pałąki, czy drewniane ?
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witwj Dorotko bardzo podoba mi się ten warzywnik, nie mały. Dobrze jest mieć własne warzywa w ogródku, bo to i zdrowsze i przyjemnie wyjść z domu i nazrywać produktów na obiad. Wyhodowane przez siebie pomidorki, ogórki, papryczka i inne jarzynki smakują dużo bardziej niż te nawet najlepszego gatunku ze sklepu. Mamy też warzywnik ale niestety z roku na rok coraz mniejszy, z braku czasu i siły. Jednak warzywnik w ogrodzie polecam każdemu, choćby malutki :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Priam to ja im też wyślę maila, ale dopiero jak będzie oferta jesienna ( to wszystko po to, aby nie kusić losu :P )

Wiolu tuneliki wspierają się na metalowych przęsłach, tego roku będę miała ich więcej, mam taką rurę , chyba nazywa się fachowo- peszel, powbijam kołki do ziemii i na nich umieszczę pocięte na odpowiednie długości rury. Mój dawny sąsiad robił tuneliki z tanich plastikowych rurek wodociągowych.
Pracy, masz rację było bardzo dużo, a plewienia i wybierania kamieni jeszcze więcej, myśle ,że to co najgorsze mam już za sobą.
Tego roku nie dam rady poświęcać ogrodowi, aż tyle czasu, mam nadzieję ze wszystkim się uporać.

Tomku warzywnik był duży, najwięcej miejsca zajmowały ziemniaki w tym sezonie tak dużo ich nie posadzę. Moje warzywka są ekologiczne. Ja bardzo lubię rano wyjść pozrywać świerzutkie do obiadku, zupełnie inny smak niż ze sklepu, a ile przy tym oszczędzam kasy. Tego roku warzywnik będzie mniejszy, na swoim miejscu tylko będzie stał foliak duży, obok z prawej strony już są rabatki kwiatowe. W miejscu foliaka planujemy altankę , ale pewno tego sezonu, nawet jesienią nie uda się zrealizować. Warzywnik od rabat kwiatowych chcielibyśmy oddzielić pergolą, przy której będą rosły wiogrona, ale są to zamierzenia na kilka lat.
Z dwóch boków działki posadziliśmy drzewa owocowe, działka została ogrodzona. Powyższe zdjęcie jest z czerwca ubiegłego roku, na jesienii wprowadziliśmy wiele zmian.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

My Dorotko posadzimy tylko fasolki wszelkiej maści bo bardzo lubimy, ziemniaków już nie sadzimy ale żałujemy tego bardzo, bo młode własne ziemniaczki zawsze były świetne, posadzimy groszek, kabaczki, cukinię no i chciałem napisać że nic więcej ale pewnie nie obejdzie się bez posiania marchewki, pietruszki, koperku, posadzenia cebulki i flancy selera i pora. Myślałem że warzywnik zmniejszę a tu się okazuje że musi być co najmniej taki jak w zeszłym sezonie...ojojojoj
W szklarni pewnie trochę pomidorów i ogórki, ale pasowałoby wymienić ziemię, jednak nie wiem czy do tego dojdzie, szkoda że szklarni nie można przenosić z miejsca na miejsce.
Jakie drzewka owocowe posadziliście, gdzie kupowaliście i czy już owocowały bo wiem że nie długo tam mieszkacie? :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Z metalowymi podporami to będzie u mnie problem.
Ale myślę, że można też wykorzystać jakieś grubsze patyki, np leszczyny. U nas w rzece rośnie jej do oporu, więc muszę męża zmobilizować do pomocy. :D
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Dorotko - ja też robię takie tuneliki z folii i drutu :lol:
Drut dosyć gruby służy za podpory i na to folie
naciągam i tak sieje ogórki .Szybciej wschodzą :D
Paprykę uprawiam w tunelu foliowym razem z pomidorami .
U mnie papryka już wzeszła,teraz czekam na
pomidorki bo też już w ziemi są :D
Wiolka - wydaje mi się ,że z leszczyny też mogą być te podpory ,
nie muszą być metalowe :wink:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

No to bardzo proszę wyjaśnić laikowi co mogę mieć w takich tunelikach ?
Ogórki i paprykę już doczytałam ale nie wiem np. kiedy siać i kiedy można posadzić w takim malutkim tuneliku ?
Tym bardziej że wiosną zapowiadają na koniec marca....
Kupiłam rok temu w OBI taki z zieloną folią i ma on kilka metalowych prętów, myślę że go wykorzystam, pokombinuję i będę miała drugi tunelik z agrowłókniny.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku ja też sadzę dużo fasolek, począwszy od jaśka wysokiego i niskiego, fasolki kolorowe, białe, 2-3 rodzaje szparagówki ( sieję ją w różnym odstępie czasowym, aby była cały sezon). Będzie marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta, no wszystkie warzywka. Posadzę na pewno tylko 5-6 rządków ziemniaków W zeszłym roku musielśmy szybko pole zagospodarować, dlatego posadzliśmy ich tak dużo. Niezbyt się udały, ponieważ pole stało odłogiem przez kilka lat było ono wylęgarnią dla różnego dziadostwa. Nasze ziemniaki miały wkładkę regeneracyjną :;230 , większość zjadały centymetrowe gąsieniczki :evil:, ziemniaki miały wygryzione w środku korytarzyki.

Posadziliśmy czereśnię ,po 2 szt.: brzoskwinie, grusze, jabłonki, wiśnie, śliwy. Część drzewek kupowałam w moim ulubionym ogrodniczym przy ul. Wielickiej- Malborkiej, resztę dokupiłam na miejscu. Drzewka sadziliśmy jesienią 2009. My tu dopiero mieszkamy na stałe od czerwca zeszłego roku, rok wcześniej to było takie krążenie między Krakowem , a nowym miejscem.

Wiolu bardzo dobre kabłąki zrobisz z wierzby- wikliny, świeże gałązki są podatne i można je uformować, ale pamiętaj przed wykorzystaniem należy takie świeże odkorować, bo by się ukorzeniły. Leszczyna też może być dobra tylko chyba te cieńsze gałązki.

Bożenko ja te druciane kabłąki mam już bardzo długo, dostałam w spadku po wujostwie :P ( będą miały chyba ze 30 lat)
U mnie papryki jeszcze nie widać, ale chyba ją muszę wynieść na inny parapet, bo folia na doniczkach wzbudza duże zainteresowanie moich kotów, a dwa tygodnie stały i nawet nie reagowały.

coma- Mariolu, jaki tam z Ciebie laik :uszy Ja wysiewanie dostosowuję do temperatury, ogórki sieję na początku maja, a sadzonki papryki sadzę koło połowy maja albo na początku czerwca. Nie wiadomo co nas tego roku czeka, musimy bardzo pilnie śledzić długoterminowe zapowiedzi pogody.
Miałam chyba podobne tuneliki, zabezpiecz go dobrze przed wiatrami, obsyp folię ziemią , mnie tak w zeszłym roku wiatr płamał, został tylko jeden.
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

korzo_m pisze:Priam to ja im też wyślę maila, ale dopiero jak będzie oferta jesienna ( to wszystko po to, aby nie kusić losu :P )
Dzięki temu zawsze masz przy sobie katalog i wygląd rośliny bez potrzeby wchodzenia na internet ;) To czysta wygoda!
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Dorotko, z ogromnym zainteresowaniem czytam o Twoich doświadczeniach w uprawie papryki i mam je zamiar wykorzysta w tym roku.Już właśnie dziś rano zapowiedziałam M,że jak tylko się ociepli - idzie szukac odpowiednich gałęzi na stelaż.... :;230 Do tej pory moja papryka uprawiana bez jakiejkolwiek osłony była beznadziejna , do tego stopnia , że zastanawiałam się czy w ogóle mam ją w tym sezonie siac. Ale Twoja relacja mnie przekonała,że to nic trudnego i warto.Mam w związku z tym pytanie - czy używasz do tego letniej włókniny , czy zimowa też może byc?
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Priam no właśnie to, że ma się katalog cały czas pod ręką jest najlepsze.

basow@ witam :wit Ciebie serdecznie. Cieszy mnie ,że moje doświadczenia w czymś pomogły. Ja naprawdę w zeszłym roku paprkę tak trzymałam na dystans, mało o nią zabiegałam , bardzo zfatygował mi ją grad, myślałam ,że nic z niej nie będzie, a ona tak mi obrodziła. Ja tuneliki miałam okryte letnią włókniną, tą cienką. Papryka nie lubi wiatrów dlatego ją osłaniam, sadzę gatunki nadające się do gruntu, dawniej jak pojawił się pierwszy kwiat to go obrywałam.
Nie mam zdjęć papryki słodkiej, ale pokażę tą ostrą jak mi obrodziła
Obrazek
Obrazek
Z gałązkami to jeszcze poczekaj, jak mogę coś doradzić to najlepiej wyginają się takie świeżo ucięte, zerwane wcześniej mogą podeschnąć i nie są już tak plastyczne.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Dorotko rzeczywiście pięknie obrodziła Twoja papryka!Wygląda imponująco! ;:138 tymi zdjęciami przekonałaś mnie ostatecznie. :P
Mam cichą nadzieję ,że i u mnie okaże się prawie bezobsługowa! :D
Z gałązkami - dziękuje za radę - masz oczywiście rację , ja bym pewnie nawet o tym nie pomyślała....
Tak z ciekawości zapytam jeszcze , co robisz z tymi malutkimi papryczkami?Suszysz?
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko, a co to za odmiany tych małych papryczek?
Wyglądają super :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

basow@ Małgosiu małe papryczki wysuszyłam, one w momencie pełnej dojrzałości są różowo-czerwonawe. Teraz leżą sobie wsuszone na tacy, a ja myślę za ile lat je zjemy :P

Wiolu nie znam dokładnie ich nazwy, ale jest bardzo ostra. Ja ją miałam posadzoną w gruncie, dałam sadzonki sąsiadce, ona posadziła do doniczki, piękne się prezentowała, utworzyła taki ładny
"kopczyk" liści i owoców.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Z pewnością musiała się pięknie prezentować w donicy.
Już sobie to wyobrażam :D

Na zdjęciach są dwie odmiany, tak?
Jedna czerwona a druga biała.Czy ta biała ma owoce skierowane do góry przez cały okres wegetacyjny?

Myślę, ze te papryczki można zmielić i używać tego proszku jako przyprawy do potraw :D Nie trzeba kupować :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”