W zasadzie to już można (w niektórych częściach Polski) wysiać rukolę wprost do gruntu. Będzie już na wielkanoc
Kiedyś próbowałam w doniczkach, była pyszna, ale jakoś nie chciała ładnie rosnać. Za mało światła
Jaka piękna ta tunelowa! To naprawdę z tegorocznego wysiewu, Przemku?
Moja ogródkowa nieosłonięta z ubiegłego roku też stanęła i czeka na cieplejszą wiosnę. A parapetowa rośnie baaardzo powoli, ale rośnie. Część wysadziłam do nowej doniczki i ta będzie ciut późniejsza.
Witajcie,
Moja rukola na parapecie wysiana koniec lutego ma się w miarę dobrze.
Zastanawia mnie czy to normalne że w miarę wzrostu liści właściwych usychają liścienie?
Niektóre siewki padają całe ale to akurat dobrze bo nie pikowałam i może być gdzieniegdzie za gęsto.
A ja dopiero dziś wysiałam swoją rukolę. Ma to być doniczkowa uprawa, jak wszystko na moim balkonie
Mam nadzieję, że się uda i że zagości na moich kanapkach
Na balkonie bez problemu, ale w mieszkaniu albo za ciepło, albo za ciemno. Oczywiście też urośnie ale będzie rachityczna, ze skłonnością do chorób i łapania szkodników. Dużo światła, ruch powietrza i chłodek w nocy dobrze jej robi, Trzeba tylko pilnować żeby nie przesuszyć, bo wtedy szybko idzie w kwiaty. Piszę tu o rukoli (tej z białymi kwiatami). W tym roku będę eksperymentować z rokietą siewną (tą z żółtymi kwiatkami - podobno wieloletnią).
Ja też już wysiałam na balkonie w donicy, tylko nie wiem jak długo wschodzi i czy nie jest jej za zimno. Co prawda minęły dopiero dwa czy trzy dni, ale....niecierpliwa chyba jestem
Ja wysiałam razem ze zwykła sałatą do pojemnika i trzymałam w domu do wykiełkowania, po jakimś tygodniu pikowałam do skrzynki na balkon. Było to ze 2 tygodnie temu, na razie słabo rośnie, ale to chyba wina temperatury.
elifit U mnie w miarę wzrostu żółkną liścienie tylko u roślinek przepikowanych do nowj doniczki (jak dotąd nie usychają - jeszcze?). U tych pozostawionych w starej - są zielone. I całe rośliny rosną o wiele szybciej.
Też wysiewałam w lutym.
Może te twoje mają za mokro? i dlatego zamierają im liścienie?