Małe co nieco od Ave ...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to remake pewnej smacznej rozmówki :)
bishop pisze:Nic Wam nie polecę, bo nic nie gotuję (za wyjątkiem pizzy). Staram się mniej jeść :oops:
No, chyba że cokolwiek z sosem mocno czosnkowym. Ale potem się cuchnie, nawet na drugi dzień :twisted:
A sosu czosnkowego nauczyła mnie żona, a ja go przerobiłem na mocno-czosnkowy :lol:
Wystarczy jogurt naturalny, łyżka majonezu, torebka przyprawy tzatziki i wyciśnięty czosnek (1-2-3-4... ząbki).
Do pizzy, do kęsków kurczaka, do mięsa pieczonego, do warzyw na parze, do smarowania pieczywa, do maczania sucharków...
Dla mnie - do wszystkiego :lol:
liska pisze:hahaha ja też go uwielbiam a robię tak: majonez, musztarda, śmietana i koperek:) no i czosnek oczywiście
EdytaB pisze:Wersji z musztardą nie znałam :)
Ja robie przeważnie do gyrosa i do potraw z grila
iga23 pisze:A ja Krzysiowy sos znam do sałatki, która składa się tylko z pokrojonych w plasterki ziemniaków i świeżego ogórka - pycha.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O Ewo - dzięki za tę dietę - już wydrukowana .. postanowienie zrobione ..
Czy te zioła od lekara miały jakąś nazwę/ Czy można je kupić samemu?
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Miiriam pisze:O Ewo - dzięki za tę dietę - już wydrukowana .. postanowienie zrobione ..
Czy te zioła od lekara miały jakąś nazwę/ Czy można je kupić samemu?
no właśnie! No właśnie!!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Ewuś

Jaka to herbatka ziołowa? Napisz , proszę.
Bo z rozpiski - jadłospisu na schudnięcie to najwięcej wody mineralnej i herbatki ziołowej się pije?

Dzięki za przepis

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słoneczka moje, ja nie wiem co Wy wiotkie nimfy, chcecie tracić :lol: ale napiszę :)

Skład mieszanki ziołowej to skrzyp, jemioła, brzoza i pewnie coś jeszcze, ale nie znam proporcji, bo na torbie nic nie było napisane, a sam skład "wymusiłam" na farmaceutce - była obrażona, że w ogóle o to pytam… Niestety nie znam proporcji :(

W drugim etapie odchudzania mieszanka składała się z Hb. Millefolii, Fol. Menthae, Fol. Melissae, Anth. Chamonilae, Rhiz. Valerianae (przepisywałam, ale niezbyt czytelne to było – wygląda, że była tam mięta, melisa, coś z walerianą – pozostałych nie rozszyfrowywałam :/ )

Jeśli macie możliwość zamówienia podobnej mieszanki w sklepie z ziołami to tam Wam może coś podpowiedzą. Jeśli mi się uda (czasowo) to pójdę do Bonifratrów i zapytam o zioła na odchudzanie…

Herbatki zielone – smaki jakie lubicie, byle bez cukru.
Soki rozcieńczane wodą - bez cukru.
Woda mineralna, najlepiej niskosodowa - dużo. Ja po tym odchudzaniu pokochałam czystą wodę, chociaż na początku było ciężko – bo ja jak kaczka, mało pijam :)
W diecie odchudzającej picie jest bardzo ważne – co najmniej 1,5-2 litry płynów – napoi, wody, soków, zup. Dzięki takiej ilości płynów w pierwszym okresie biega się często do wc , ale za to organizm oczyszcza się z wszystkich paskudztw, które w nim siedziały i dzięki temu sporo się chudnie - odczuwalnie :lol:

Ale się nam wątek robi – dietetyczny :lol: dla równowagi muszę wstawić jakiś przepisik...
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wstaw Perło wstaw!!!! Rodzinę muszę udobruchać :D
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Ewuś
Wielkie dzięki
Ja mam nadwagi 10 kg- nie jestem taka wiotka nimfa :;230 :;230 :;230 :;230 :;230

te 10 kilo- tak myślę- wiosna przyjdzie- na działeczke pieszo1500 metrów to chyba zejdzie :?: :o
Albo to już wiek...taki...

pozdrawiam cieplutko

Ewa
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

[quote="ogis1"]Ewuś
Wielkie dzięki
Ja mam nadwagi 10 kg- nie jestem taka wiotka nimfa :;230 :;230 :;230 :;230 :;230

te 10 kilo- tak myślę- wiosna przyjdzie- na działeczke pieszo1500 metrów to chyba zejdzie :?: :o
Albo to już wiek...taki...

To tak jak ja :(

wiecie co? Kupiłąm sobie herbatke Slim cośtam... 5 dni pije sie taką na pobudzenie rzemiany materii a potem 10 dni na spalanie... i powiem Wam, ze wcale wiecej niż zwykle nie pije... ale siusiu chodze co chwila.... i już lubie stawac na wadze :) Jutro 5 dzień a potem spalanie tłuszczu ... coś tam musi być ...
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Ryba zapiekana w warzywach

Post »

Ryba zapiekana w warzywach - przepis autorski
Obrazek

Składniki:
Obrazek

2 filety z ryby ( mintaj - ale grubszy, miruna, dorsz)
2-3 marchewki
1 naprawdę duży por (lub 2 mniejsze)
2 łyżki masła
200 g. śmietanki do zup i sosów/lub jogurt naturalny
2 czubate łyżki startego na drobnych oczkach sera oscypka (lub innego podwędzanego o wyraźnym smaku)
1/2 cytryny

Przyprawy:
sól, pieprz mielony
1/2 -1 łyżeczki przyprawy do ryb (ja użyłam Knorra)
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki estragonu
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta chili
Ilość i skład mieszanki przypraw zalezy od indywidualnych upodobań i można je samemu dobrać :)
natka pietruszki, koperek

Wywar:
1/2 szklanki wody (może ciut więcej, bo po zagotowaniu musimy otrzymać 1/2 szklanki wywaru)
1/2 kostki rosołowej drobiowej
1/2 łyzeczki vegety
liść laurowy (2 szt)
3 ziarenka ziela angielskiego
szczypta pieprzu

Wykonanie:

Przygotować wywar z podanych składników
1 łyżką masła wysmarować naczynie do zapiekania (łącznie z brzegami)

Obrazek

Rybę podzielić na mniejsze kawałki, lekko posolić, oprószyć pieprzem i posypać przyprawa do ryb (z obu stron). Ułożyć i skropić sokiem z cytryny. Odstawić.

Marchewkę obrać, pokroić w słupki-paseczki o długości ok 3-4 cm. Ja najpierw pokroiłam marchewke na kawałki o potrzebnej długości, wykorzystując tarkę pokroiłam ja w plastry, a te z kolei w słupki.
Obrazek

Pora przekroić na pół (wzdłuż) a następnie w półplasterki.
Obrazek

Do naczynia włożyć 2/3 pokrojonego pora, oprószyć solą, pieprzem, i częścią mieszanki przypraw (ziół)
Na por wyłożyc całą marchewkę i również posypać przyprawami (jw.)
Wyłożyć pozostałą 1/3 pora , pozostałe masło w kawałkach.
Obrazek

Wyłożyć rybę na warzywach. Polać całość wywarem z rosołkiem.
Obrazek
Obrazek

Wstawić naczynie z lekko uchylonym przykryciem, do piekarnika nagrzanego do ok 180-190 st. i zapiekać ok 25 min.

Po tym czasie przełożyć samą rybę na drugą stronę. Może się do niej "przykleić" por, ale to nie przeszkadza.
Polać śmietaną (lub jogurtem) zmieszaną z serem i zapiekać jeszcze 15 minut bez przykrycia.
Ja włączam w tym momencie termoobieg, w kuchenkach w których go nie ma można trochę zwiększyć temp. do 200 st
Obrazek
Obrazek

Po wyjęciu posypać zieleniną - natką i koperkiem (nie skąpić).
Obrazek

Obrazek

Rybka jest łagodna i ma przyjemny warzywno-ziołowy wyrazisty zapach i smak.
Polecam dla osób, które nie mogą jeść ryb smażonych.
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję, dziękuję, dziękuję,...chciałabym na kolana paść i posta pisać ale do klawy nie sięgam :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Deser Czerwono-Biały

Post »

hihihi to jeszcze deserek Aguś - ale nie dla Ciebie, dla Rodzinki :)

Deser Czerwono-Biały
Obrazek

Składniki:

Obrazek
2/3 szkl mąki
1/2 szkl płatków kukurydzianych
1/2 szkl cukru (dla łasuchów można zwiększyć do 2/3 szkl)
1 szkl grubo posiekanych orzechów włoskich

Obrazek

3/4 kostki masła + łyżka masła do wysmarowania naczynia
10-15g cukru waniliowego,
kilka kropli zapachu waniliowego,
1/2 łyżeczki cynamonu
75 dkg truskawek mrożonych (można zastąpić owocami świeżymi)
lody waniliowe albo bakaliowe, bita śmietana

Wykonanie:

Cukier utrzeć z masłem (krótko)
Dodać kilka kropli zapachu waniliowego
Dodać mąkę, orzechy - wymieszać, na końcu dodać płatki i delikatnie połączyć
Obrazek

Wstawić do lodówki na 15 minut do schłodzenia
Wysmarować naczynie do zapiekania masłem
Obrazek
Wyłożyć truskawki bez rozmrażania. Posypać je cukrem waniliowym i cynamonem

Wyjąć ciasto z lodówki pokruszyć palcami na truskawki (taka gruba kruszonka :) ).
Obrazek

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.,
Piec do zrumienienia się kruszonki (ja po ok 20 min włączam termoobieg na 10 minut i zmniejszam wtedy trochę temp) - w sumie kruszonka zrumienia mi się po ok 30-40 min
Obrazek

Podawać gorące jako dodatek do lodów waniliowych lub do bitej śmietany

Obrazek

Życzę smacznego. Zapiekanka ma niezapomniany smak - lata (gorących truskawek) i zimy (lodów)
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

Eve ależ nabrałam ochotki na tą rybcie w warzywach. Ale :oops: :oops: strasznie cierpie bo nie mam piekarnika i dlatego wszystko muszę robić na gazie. Jest strasznie stary nieszczelny i po ostatnim razie jak się nam zapalił mam zakaz robienia czegokolwiek ;( Dobrze, że mój M był w domu i przytomnie zakręcił gaz bo mnie zatkało :roll: jak weszłam i zobaczyłam ten ogień buchający zza piekarnika. Ale żeberka były przepyszne hihi no i teraz zbieramy na nowa kuchenkę. :( Powiedz ta rybcia to na ogniu w brytwance to chyba się nie uda co? czy jest jakaś nadzieja?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Matulu :shock: ale mieliście przeżycia, faktycznie zbierajcie kaskę i sprawcie sobie prezencik do kuchni - mniej pożarniczy :)

Wioluś, jakbyś spróbowała w garnku z grubym dnem, może masz taki garnek "ciężki" do pieczenia mięs, i na malutkim ogniu pod kontrolą - to myśle, że dałabyś radę. A na głębokiej patelni teflonowej to już bez problemu :)
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

:) daliśmy rade. Ale w domu czarno się zrobiło wietrzyliśmy dobrze pare dni

Jeee właśnie sądze, że mam taki "rondel-brytfankę"- babciny taki nadaje się jak ulał-tak myślę :) No to super już sobie drukuje i poczeka na następny obiadek wielkie dzięki!!
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepisy niesamowite.Palce lizać
W tej chwili u mnie w domu córka ma dietę od endokrynologa i my dostosowujemy się do jej diety.Może nie dosłownie ale nie szalejemy a lubimy szaleć z przepisami.
Moja mama ma urodziny pod koniec miesiąca i mamy coś przygotować dla gości(zawsze robi ę to z moją córką) moze coś nowego podpatrzę.Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”