Nikt nie chodował?GeorgeLucas pisze:Czy ktoś chodował od nasionka palmę roystonea regia?![]()
Bo znalazłem jej nasiona, i mi się spodobała jej biała, gładka ( przynajmniej wyglądała na gładką) kłodzina
Rośliny egzotyczne z nasion Cz.1
- GeorgeLucas
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny egzotyczne z nasion
- GeorgeLucas
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 16:43
Wykiełkowały mi dwie palmy phoenix canariensis 

waszyngtonia jest ok. ja swoją wystawiam od wiosny do jesieni na dwór, a Ty?
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
- ancyk33
- 200p
- Od: 7 sty 2013, o 18:20
Moja waszyngtonia na poludniowym oknie(choc stala juz na polnocnym jak i na wschodnim oknie i tez sobie radzila) lub na balkonie ,nie jest kaprysna roslinka moim zdaniem ,malo uwagi jej poswiecam a jak do tej pory rosnie bez problemu
-
- 200p
- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Albicja lopharta i pyłkowa wróżka
Witajcie.
Jako, że jestem miłośnikiem roślin podobnych do albicji, czy mimozy to stałem się właścicielem także a. lopharta i pyłkowej wróżki.
Co do albicji o seledynowych kwiatach miałem 12 nasion z czego tylko jedno wykiełkowało, zaś w przypadku pyłkowej wróżki to na 4 nasiona, aż 2 wykiełkowały, co jest niewątpliwym sukcesem.
1.Pyłkowa wróżka na stan dzisiejszy wygląda tak:

2. A albicja tak:

Póki, co od swojej kuzynki o różowych kwiatach różni się tylko bledszym kolorem zieleni.
A Wy hodujecie lub hodowaliście te dwa gatunki i jakie macie spostrzeżenia na ich temat? Bo, jak szukałem to niewiele jest informacji na ich temat
Jako, że jestem miłośnikiem roślin podobnych do albicji, czy mimozy to stałem się właścicielem także a. lopharta i pyłkowej wróżki.
Co do albicji o seledynowych kwiatach miałem 12 nasion z czego tylko jedno wykiełkowało, zaś w przypadku pyłkowej wróżki to na 4 nasiona, aż 2 wykiełkowały, co jest niewątpliwym sukcesem.
1.Pyłkowa wróżka na stan dzisiejszy wygląda tak:
2. A albicja tak:
Póki, co od swojej kuzynki o różowych kwiatach różni się tylko bledszym kolorem zieleni.
A Wy hodujecie lub hodowaliście te dwa gatunki i jakie macie spostrzeżenia na ich temat? Bo, jak szukałem to niewiele jest informacji na ich temat
- arameic
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Albicja lopharta i pyłkowa wróżka
Cześć
Zanęcona zdjęciami ze znanego nam portalu aukcyjnego i ja wysiałam pyłkową wróżkę. Wzeszło mi 5 siewek, które parę dni temu zaledwie zielone głowy wychyliły spod ziemi, a tu się właśnie pogoda zepsuła na Podlasiu. Skoro tylko słońce się pojawi, rośliny podrosną, pochwalę się i ja tymi egzotycznymi pięknościami. (o ile nadal będzie się czym chwalić)
Pozdrawiam
Baśka

Zanęcona zdjęciami ze znanego nam portalu aukcyjnego i ja wysiałam pyłkową wróżkę. Wzeszło mi 5 siewek, które parę dni temu zaledwie zielone głowy wychyliły spod ziemi, a tu się właśnie pogoda zepsuła na Podlasiu. Skoro tylko słońce się pojawi, rośliny podrosną, pochwalę się i ja tymi egzotycznymi pięknościami. (o ile nadal będzie się czym chwalić)

Pozdrawiam
Baśka
-
- 200p
- Kontakt:
Gratuluje, zauważyłem, że rosną dobrze w każdych warunkach, ale bardzo powoli.
- arameic
To nic, że powoli, bo ja jestem bardzo cierpliwa
. Na swoją eugenię uniflorę czekałam ponad cztery miesiące, zanim zdecydowała się wykiełkować 

Tylko gratulować cierpliwości, ja aż tyle bym nie wytrzymał
. Widziałem w sklepie internetowym nasiona pyłkowej wróżki i wygląda podobnie do albicji, czy z nasionka roślinka zakwitnie, ciekawi mnie to, może ktoś wie
.

Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- arameic
Podejrzewam, że po kilku latach pewnie zakwitnie mimo, że to roślina egzotyczna. Jakieś cztery lata temu siałam nasiona adenium obesum i chyba tego lata doczekam się kwiatów (odpukać). Tak, czy siak, warto sprawdzić. 

-
- 200p
- Kontakt:
Podejrzewam, że doczekamy się, bo to roślina pokroju albicji i mimozy, które potrafią zakwitnąć : )
- arameic
Wojtku, coś ciekawego siałeś może ponadto?
-
- 200p
- Kontakt:
Z egzotyków sianych, przez ze mnie to mam albicję zwykłą i lopharta, pyłkową wróżkę, mimozę wstydliwą, cesarskie drzewko (paulonia), eukaliptus melliodora, daktylowiec właściwy i kanaryjski (nie wykiełkował), waszyngtonie, trachycarpus taki i fortunei (jeszcze nie wykiełkował), aturi, storczykowiec chinski i to na co czekam, żeby wykiełkowało to musa acuminata odmiana zebrina, m. ornata, m. uranoscopus, m. velutina, ensete ventricosum, eukaliptus gunni, palma niebieska i mam kilka innych, które raczej zeżarły ziemiórki, których miałem plagę.
A Ty zaczęłaś przygodę z innymi jeszcze roślinkami poza tematyczną roślinką?
A Ty zaczęłaś przygodę z innymi jeszcze roślinkami poza tematyczną roślinką?
- arameic
Zaczęło się wszystko bodajże od adenium obesum, której kwiaty mam nadzieję ujrzeć po czterech latach od wysiania. Ma małe pączki i nie mogę wprost się doczekać kwiatów. Potem były plumerie, następne adenia, pyłkowe wróżki i wiele innych, które mi nie wykiełkowały, co wcale nie oznacza, że przestałam mieć ochotę na zabawę w wysiewanie egzotyków
.
W miejsce, gdzie nasiona mi z jakiegoś powodu nie wykiełkowały, siałam nowe i to spowodowało, że wyrosło mi coś, czego zupełnie nie potrafię zidentyfikować, może Ty będziesz miał jakiś pomysł?:

W miejsce, gdzie nasiona mi z jakiegoś powodu nie wykiełkowały, siałam nowe i to spowodowało, że wyrosło mi coś, czego zupełnie nie potrafię zidentyfikować, może Ty będziesz miał jakiś pomysł?: