Kawon ( arbuz ) - część 10
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 10
Szczerze wysiej szybko do gruntu i będzie ok.
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje wysiane wprost do gruntu kilka dni temu. Jeszcze nie wzeszły. Skromniutko, mają być dwa krzaczki + dwa melony. 

-
- 100p
- Od: 20 sie 2017, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przetrwały świetnie się trzymają tylko za 2 dni burza z intensywnymi opadami.BobejGS pisze:Nie patrz z rana tylko pod wieczór, jak przetrwały dzienne anomalie.
Ja z arbuzami jeszcze czekam.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ciężkie teraz czasy, zwłaszcza że co chwila straszą gradem.
Czy wasze sadzonki maja całe łodyżki/ nóżki zielone czy trafiają się takie które mają zielone z białym u mnie takie są i nie wiem czy to chorobą czy normalne ?
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja się dziś załamałam. Po kilku dniach nieobecności zaglądam no mojego jedynego szczepionego arbuza. Patrzę a tu 2 piękne pędy i zaraz będzie kwitnąć. Przyglądam się z zachwytem a co się okazuje? To podkładka wybiła i to kwiaty dyni! No załamka normalnie. Arbuz stłamszony z boku ledwo dyszy
Wściekłam się oczywiście odcięłam cały dziki pęd. Oby cześć arbuzowa jakoś odżyła.. A już się cieszyłam, że niedługo będą owocki a teraz zanim się zregeneruję minie pewnie trochę czasu. No i inne nieszczepione sadzonki słabo jakoś rosną.

-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Odcinanie na bieżąco odrostów podkładki to jedna z podstawowych czynności przy uprawie szczepionych dyniowatych. Ja dokładny przegląd i odcinanie robię co najmniej dwa razy - podczas wyciągania roślin z inkubatora i później tuż przed sadzeniem.
U mnie dwa dni temu szczepieniaki poszły do gruntu i od razu dostały w kość zimnem i deszczem
Ale dzielnie stoją.
Tuż przed wysadzeniem:

Inwentaryzacja i selekcja odmianowa arbuzów na śmietanie
:

U mnie dwa dni temu szczepieniaki poszły do gruntu i od razu dostały w kość zimnem i deszczem

Tuż przed wysadzeniem:

Inwentaryzacja i selekcja odmianowa arbuzów na śmietanie

-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Czy jest jakiś sens hodować w naszym klimacie arbuzy? Przecież to roślina tropikalna. To co można dostać w sklepie smakuje jak pasza dla bydła. Jak sobie wspomnę arbuzy które jadłem w Bułgarii...Soczyste i słodkie jak miód.
W zeszłym roku moje arbuzy były pyszne. Paszy dla bydła nie próbowałem więc nie mam porównania ale tak, jest sens je uprawiać.
Krzysiek
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Moje sadzonki arbuzów wyglądają teraz tak:

Niestety ślimaki cały czas je atakują i mimo rozsypanej trutki wybierają sadzonki
Tutaj na zdjęciu jest moje próbne szczepienie na cukinii. Zrosło się, ale nie chce rosnąć, a podkładka już raz wypuściła nowy stożek wzrostu. Chyba wytnę ten liścień, bo wydaje mi się, że to on rośnie

A tutaj moje kolejne szczepienie. Tym razem na tykwie. Było zrobione w poniedziałek (20 maja). Na razie trzyma się dobrze.

Chyba jeszcze z tydzień poczekam z sadzeniem, bo jeszcze małe są

Niestety ślimaki cały czas je atakują i mimo rozsypanej trutki wybierają sadzonki

Tutaj na zdjęciu jest moje próbne szczepienie na cukinii. Zrosło się, ale nie chce rosnąć, a podkładka już raz wypuściła nowy stożek wzrostu. Chyba wytnę ten liścień, bo wydaje mi się, że to on rośnie

A tutaj moje kolejne szczepienie. Tym razem na tykwie. Było zrobione w poniedziałek (20 maja). Na razie trzyma się dobrze.

Chyba jeszcze z tydzień poczekam z sadzeniem, bo jeszcze małe są

-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Jest sens, wystarczyłoby gdybyś poczytał posty w tym wątku. Te nasze, polskie, też smakują jak miód, wystarczy trochę wiedzy i chęci.dziad_Jag pisze:Czy jest jakiś sens hodować w naszym klimacie arbuzy? Przecież to roślina tropikalna. To co można dostać w sklepie smakuje jak pasza dla bydła. Jak sobie wspomnę arbuzy które jadłem w Bułgarii...Soczyste i słodkie jak miód.
Najśmieszniejsze jest to, że te sklepowe co niby smakują jak pasza dla bydła są właśnie z... Bułgarii, Turcji, Hiszpanii, Ukrainy

--julian-- Nie używaj do szczepienia tych małych drewnianych spinaczy do bielizny bo są za mocne i miażdżą tkankę zamiast tylko utrzymywać styk.
Są specjalne klipsy do szczepień. I nie wycinaj liścienia tylko weź skalpel lub żyletkę i wytnij delikatnie miejsce gdzie odrasta podkładka.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Podkładkę już wyciąłem. Część szczepień owinąłem folią aluminiową, więc tam jest tylko styk. Te klamerki są jedynie w kilku szczepieniach, więc mogę je wymienić na tę folię. Szukałem tych klipsów do szczepienia, ale nie potrzebuję takich ilości w jakich są sprzedawane 

- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Kontakt:
Arbuzy w tym roku będą miały ciężko, słaba pogoda.
Posadziliście już swoje arbuzy do gruntu? Moje sadzonki mają już jakieś 4 tygodnie. Chętnie bym je posadził ale w prognozie widzę nawet 5 stopni w nocy.
Krzysiek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Też bym wysadził, a u mnie nawet 4st i w dzień ma nie być za ciekawie.