U mnie półmetek konsumpcyjny pomidorów. Zdrowotność nie najgorsza, prócz WZW, kilka odmian na początku. Chyba przedobrzyłem nawożenie.
Sporo padało, ale zaraz mocno grzało.Takie ekstremum pogodowe, dzisiaj zdrowo leje.
Odkrycie i zaskoczenie -Siberian - w moim typie smakowym, rodziny też.Taki niepozorny, samokończący.
Czy aby to on ? Mam pierwszy raz - jak wszystko inne. No i Bołoto, taki dla ufoludków zielony, jednak smakowity bardzo, wyważona słodycz i kwas. Dla mnie w sam raz. Tylko ten kolor... muszę zamykać oczy jak jem. Ale tylko na początku !
Zostaje Megagron, ale czy to on na pewno ? tutaj- ten pierwszy z prawej - czerwony, z lewej Jablonka Rosjii i dalej Sweet pea currant
W każdym bądź razie bardzo plenny, smaczny i widzę, że bez problemowy.
Piękne i smaczne zaskoczenie : Chocolate Stripes. Cieszy oczy i podniebienie, przed i po przekrojeniu.
Mam trzy sztuki, obficie plonował na wszystkich gronach i miał słuszną wagę, żadnych objawów niczego./ foto , tutaj w towarzystwie na górze Bołoto./

oraz

i

Dodałbym jeszcze Annę Russian, za kanapkowy charakter, dużo miąższu i smacznego.
Cosmonauta Wołkow -taki sobie, duże, owoce , dla mnie ustępujący powyższemu.
Zostaje Kalman Słodki, za wszystko co w nazwie.
Wszystkie wymienione wyżej cztery odmiany wg mnie, miały smak zrównoważony, jednak lekko idący w słodycz.
Odmianą, która była nieco ostrzejsza tzn. bardziej kwasowa był Stupice oraz mój, siany od zawsze NN.
Podaję foto mojego, to ten czerwony, przyznaję zdjęcie- nie za dobre /jeżeli trzeba poprawię/ . To jakaś malinówka, mam prośbę -może komuś uda się zidentyfikować tę odmianę.

przekroju

Będę wdzięczny.
No i na koniec pytanie o odmiany późniejsze, godne uprawy w gruncie. Taką zapowiada się u mnie:
Ispolin, Brutus, Jablonka Rosji/ ta ostatnia miała problemy ze wschodem, chyba więc to opóźnienie/.
Zawiodła mnie Sława Nadrenii, wypada.Oraz Arbuznyj, smak niezbyt, trochę, ciapowaty
Aha, zapomniałem, ten okaz fotogeniczny czyli Sweet pea currant.

Zostawiony trochę w nieładzie, brak mu światła. Jak go prowadzicie ?
Pozdrawiam.